Download

Antivirus gratuit

Protecție Antivirus (foto: Bitdefender)
Protecție Antivirus (foto: Bitdefender)

Virușii informatici și programele malware reprezintă astăzi o amenințare constantă pentru computerele noastre și cu toții vrem să fim protejați de efectele devastatoare ale unui virus sau de deturnarea datelor personale de către un malware de tip ransomware, care îți criptează regiuni din disc sau chiar drive-uri întregi, promițându-ți că vei primi o cheie de decriptare dacă plătești o anumită sumă drept răscumpărare. Este un coșmar cu care s-au confruntat în trecutul recent, deopotrivă, persoane private și firme, dar pe care producătorii de software de securitate au reușit să-l atenueze în cele din urmă.

Programele anti-virus și cele anti-malware, care deseori sunt reunite într-o suită de securitate, reprezintă în prezent o piață destul de vastă, iar cele mai populare rămân ofertele gratuite, care se regăsesc pe o largă majoritate a sistemelor. Desigur, există și clasamente în acest domeniu, realizate în urma testelor detaliate efectuate de agenții de testare reputate, gen AV-comparatives.org sau AV-test.org. În fruntea acestor clasamente, departajările se fac, deseori, pe baza unor zecimi de procent, dar acestea contează mai mult decât ți-ai imagina. Diferența între o rată de detecție de 100% și una cu doar câteva zecimi de procent mai mică poate consta în miile de euro pe care ar trebui să le plătești pentru a-ți recupera fișierele deturnate. Evident, nevoia de anti-virus este una vitală pentru orice utilizator și în acest articol ne vom concentra pe utilizatorii de PC-uri cu Windows. Hai să vedem ce opțiuni avem să ne protejăm computerul gratis:

Duce utilizatorul și nu știe ce duce… Windows Defender

Chiar dacă, pentru motive greu de înțeles, ai vrea să rulezi pe calculatorul tău un Windows fără protecție anti-virus, lucrul acesta nu mai este posibil, de la Windows Vista încoace, când Defender a fost integrat de Microsoft în sistemul de operare. Pentru mult timp, Defender a reprezentat doar o protecție de bază, pe care mulți o foloseau doar în cele câteva minute care treceau până la descărcarea unei alternative gratuite mai bune de pe internet sau până la instalarea și actualizarea versiunilor cu plată. Și pe bună dreptate, întrucât în toate testele anti-virus, Defender era cel mult etalonul de bază, față de care se făceau comparațiile, fiind în mod constant în coada clasamentului sau cel mult într-o zonă mediocră a acestuia, cam la toate capitolele.

Dar astăzi, sub Windows 10, Windows Defender este o opțiune mai mult decât decentă de protecție, fiind, în sfârșit, apt să ruleze drept anti-virusul principal al sistemului. Defender se clasează, în prezent, în primul eșalon al topurilor în care odinioară trena și, chiar dacă nu este cel mai bun de pe piață, oferă o protecție cuprinzătoare și mai mult decât adecvată pentru sistemul tău. Un utilizator obișnuit, care fie nici măcar nu are idee, fie nu-l preocupă ideea securității informatice, este acum protejat, în pofida indiferenței sale, de Defender și nu are nevoie să instaleze neapărat altceva.

Ce variante gratuite de antivirus avem

Fie din simplă inerție, fie din preocuparea de a obține o suită de securitate gratuită cât mai bună, mulți utilizatori vor continua să se orienteze către versiunile gratuite puse la dispoziție de producătorii de programe anti-virus reputați. Diversele clasamente disponibile pe internet sunt destul de diferite, însă câțiva producători se regăsesc în mod constant în primul eșalon:

  • Bitdefender
  • Avira
  • Kaspersky
  • Avast
  • AVG

Ofertele gratuite sunt destul de diferite între ele, dar și comparativ cu ofertele contra cost, care conțin o mulțime de module și funcționalități adiționale.

Bitdefender – Antivirus Free Edition

Bitdefender este deja unul dintre veteranii topurilor mondiale de anti-viruși, producătorul român ocupând în prezent primul loc în multe dintre acestea. Versiunea gratuită a lui Bitdefender se remarcă prin minimalismul interfeței, dar mai ales prin rata de detecție de 100 % și absența raportărilor fals pozitive, după cum relevă cel mai recent test Real-World Protection efectuat de AV-Comparatives, în care Bitdefender se clasează pe primul loc. Minimalismul interfeței și setările simple îl fac foarte ușor de folosit. Odată configurat, vei uita că îl ai, având un impact foarte redus asupra performanțelor sistemului.

Ce oferă:

  • Protecție completă în timp real a datelor
  • Advanced Threat Defense
  • Prevenirea atacurilor web (Blochează site-urile infectate)
  • Blochează atacurile phishing & antifraudă
  • Actualizări automate

Download Bitdefender Antivirus Free Edition

Kaspersky Security Free / Cloud Free

Kaspersky este principalul rival al lui Bitdefender, cele două programe semănând mult în ceea ce privește minimalismul interfeței și performanțele în materie de detecție malware. În testele AV-Comparatives, Kaspersky a avut o rată de detecție un pic mai mică, dar tot zero raportări fals pozitive. Setările facile se limitează la elementele de bază ale protecției, iar modulele suplimentare, la fel ca la Bitdefender, lipsesc.

Ce oferă:

  • Protecție antivirus de bază
  • Protecție VPN (Cloud Free)
  • Manager de parole (Cloud Free)
  • Alerte personalizate de securitate (Cloud Free)
  • Monitorizarea conturilor online privind scurgerile de informații (Cloud Free)

Download Kaspersky Security Cloud Free

Avira Free Antivirus

Avira rămâne un program anti-virus redutabil, care obișnuia să conducă în topuri înainte de ascensiunea lui Bitdefender și Kaspersky. Astăzi, interfața este ușor demodată, dar performanțele în detecție rămân foarte puternice și rapoartele fals pozitive apar cel mult incidental, destul de rar. Are destul de multe setări avansate, dar multe duc către servicii cu plată. Impactul asupra resurselor sistemului este destul de sesizabil.

Ce oferă:

  • Scanare antivirus (protecție anti ransomware, viruși, troieni, etc.)
  • Repară fișierele infectate
  • Blochează site-urile infectate
  • Blochează atacurile phishing (via social media, email, etc.)
  • Blochează programele cu risc potențial

Download Avira Free Antivirus

Avast Free Antivirus

Avast este cel mai configurabil dintre toți antivirușii gratuiți și include și module suplimentare, precum un manager de parole, un browser și un scaner de rețea. Rata de detecție este și ea doar cu foarte puțin sub cea maximă, însă este posibil să ofere ceva raportări fals pozitive. Complexitatea sporită a setărilor a dus și la o solicitare mai mare a resurselor  sistemului și în trecutul recent programul a ridicat și unele îngrijorări privind protecția intimității. Dar rămâne o alegere foarte populară pentru utilizatori.

Ce oferă:

  • Scanare antivirus (protecție anti ransomware, viruși, troieni, spyware)
  • Scanarea rețelei WiFi
  • Blochează site-urile infectate
  • Securizează parolele

Download Avast Free Antivirus

AVG Antivirus Free

Ce oferă:

  • Scanare antivirus (protecție anti ransomware, viruși, troieni, spyware, alt tip de malware)
  • Scanarea rețelei WiFi
  • Blochează site-urile infectate, link-urile, download-urile și atașamentele periculoase
  • Scanează sistemul pentru probleme de performanță
  • Actualizări în timp real

AVG are același motor de detecție mai mult decât decent al Avast, însă impactul său asupra resurselor sistemului este ceva mai redus. Complexitatea setărilor este suficient de mare pentru cei ce preferă reglaje fine ale performanței. La fel ca Avast, are o rată de detecție un pic sub cea maximă și oferă din când în când și raportări fals pozitive. Între suplimentele oferite se remarcă popularul său modul de distrugere de fișiere.

Download AVG Antivirus Free

Pe lângă soluțiile de mai sus, mai există și versiuni complete TRIAL (de încercare), care pot funcționa pe o perioadă limitată de  30 de zile:

  • ESET Internet Security / NOD32 Antivirus / ESET Smart Security – link aici
  • McAfee Trial – link aici

Ce îți oferă în plus variantele cu plată

Dacă vrei și – factor deloc neglijabil – îți poți permite, poți obține extra-protecție prin instalarea versiunii plătite a producătorului favorit. De regulă, este vorba de o întreagă suită de securitate, cu o structură modulară, care oferă diverse funcționalități utile.

Spre exemplu, poți beneficia de un modul de control parental pentru protecția copiilor, sau poți avea un modul firewall, care să îl înlocuiască pe cel din Windows. Unele suite oferă module pentru managementul general al sistemului, care execută operațiuni avansate de mentenanță și optimizare, de la curățarea fișierelor și setărilor reziduale, la actualizări de software și instrumente specializate pe banking online în condiții de securitate sporită.

To Top