Stiri

Apple lansează Final Cut Server şi Final Cut Studio 2

Apple a lansat Final Cut Server, o aplicaţie server, care funcţionează cu Final Cut Studio 2 pentru a permite specialiştilor în post producţie şi difuzare media să gestioneze producţia şi automatizarea fluxurilor de lucru. Fiind o aplicaţie server scalabilă, ce permite grupuri de lucru de orice dimensiune, Final Cut Server include un client multi-platformă ce asigură navigarea prin diferite conţinuturi, revizuirea şi aprobarea acestora dintr-un studio sau prin Internet. Final Cut Server sortează automat colecţii vaste de lucrări şi permite căutarea prin diferite volume cu ajutorul interfeţei intuitive. Final Cut Server a fost proiectat pentru a gestiona fluxurile de lucru de-a lungul întregului proces de producţie, resursele şi proiectele fiind transferate de la producător la editor şi apoi la artist.

Apple a mai lansat şi Final Cut Studio 2 care include Final Cut Pro 6, care introduce formatul Apple ProRes 422 oferind calitate HD necomprimată la dimensiuni SD ale fişierelor, precum şi suport pentru multiple formate video şi viteze de cadre într-un singur Timeline; Motion 3 cu un mediu 3D intuitiv, efecte de pictură şi noi comportamente; Soundtrack Pro 2 cu zeci de instrumente inovative pentru montaj multipistă, pentru mixaj surround şi pentru armonizarea sunetelor cu imaginile; Compressor 3 ce permite codarea în serie a unei game largi de formate, dintr-un singur click; şi DVD Studio Pro 4.2 pentru creare de DVD-uri SD şi HD. Final Cut Studio 2 prezintă în premieră “Color,” o aplicaţie profesională pentru etalonarea şi finisarea colorimetrică, ce asigură consistenţa culorilor şi contribuie la crearea unui aspect unic.

Comunicat de presă pentru Final Cut Server:
Final Cut Server cataloghează automat conţinuturile, generând automat în timpul procesului imagini în miniatură ale acestora (thumbnails) şi clipuri cu rezoluţie mică. Capacităţile extinse de căutare acoperă o gamă largă de opţiuni, de la folosirea combinaţiilor simple de cuvinte cheie, până la combinaţii complexe de meta-date IPTC, XMP şi XML. Final Cut Server poate configura un număr mare de funcţii specifice de control, pentru a permite accesul utilizatorilor pe bază de produs sau de proiect.

Final Cut Server include şabloane ce pot fi personalizate pentru a gestiona fluxurile de lucru tipice în domeniul difuzării media, în post producţie şi în educaţie. Sistemele avansate tip monitorizare-reacţie pot fi configurate pentru a urmări progresul producţiei, pentru a alerta editorii pe măsură ce proiectele înaintează pe linia de producţie şi pentru a trimite o notificare prin e-mail producătorilor atunci când un proiect este pregătit pentru evaluare. În plus, instrumentele independente de locaţie sau de aprobare permit clienţilor să vadă, să adnoteze şi să aprobe conţinutul de oriunde s-ar afla.
Final Cut Server include o selecţie de instrumente pentru editare pentru a vă ajuta să economisiţi timp, oferind posibilitatea integrării prin „drag-and-drop” a proiectelor lucrate în Final Cut Pro® 6. Un flux de lucru offline/online permite editorilor să lucreze cu proxy-uri HD chiar de pe teren, folosind un MacBook® Pro. Final Cut Server funcţionează integrat cu Compressor 3 pentru livrare, oferind conversii ireproşabile, pregătite spre difuzarea la televiziune, pe web, prin iPod, Apple TV, DVD sau pe telefoanele mobile.

Preţuri şi disponibilitate 
Final Cut Server va fi disponibil începând cu această vară prin intermediul companiei I.R.I.S SA – Apple IMC România şi al reţelei de dealeri şi revânzători autorizaţi, cu variante de licenţiere pentru 10 clienţi sau pentru număr nelimitat de clienţi. Pentru a afla cerinţele complete de sistem şi alte detalii accesaţi www.apple.com/finalcutserver.

Comunicat de presă pentru Final Cut Studio 2:
Nucleul Final Cut Studio 2 este reprezentat de Final Cut Pro 6, cea mai recentă versiune a software-ului laureat al premiului Emmy, ce include noua funcţie Open Format Timeline care permite editorilor să mixeze şi să aranjeze aproape orice tip de format video şi cadru într-un singur Timeline fără transcodare. ProRes 422, un nou format post producţie Full Raster 10-biţi 4:2:2 pentru oferă o extraordinară calitate HD pentru fişiere de dimensiuni SD, fiind ideal pentru lucrul într-un SAN sau pe teren, cu un MacBook® Pro. Companii precum Panasonic, Sony şi RED adoptă ProRes 422 pe măsură ce creează noi generaţii de camere digitale. Final Cut Pro 6 mai include şi un flux optic bazat pe tehnologia SmoothCam pentru a îndepărta orice mişcare nedorită sau neplăcută a echipamentelor, prin utilizarea unor instrumente simple, uşor de folosit. Integrarea armonioasă cu Motion include şi capacitatea de a edita şabloane Motion, ce pot conţine zone video şi câmpuri de text editabile direct în Final Cut Pro.
O inovaţie prezentă în Final Cut Studio este Color, ce oferă fiecărui editor Final Cut Pro un proces logic de etalonare şi finisare a culorilor. Funcţiile principale ale Color permit corectarea avansată a culorii, prin ajustările de tip Gamma, Lift şi gain, curbe R, G, B şi luma personalizate. Printre funcţiile secundare menţionăm capacitatea de a izola anumite zone ale unei imagini prin măşti cu contur atenuat sau prin viniete personalizate, uşor controlabile. Funcţiile avansate permit monitorizarea precisă a crominanţei şi a luminanţei prin waveforms, histograme şi noile capacităţi 3D. Color include peste 20 de şabloane specifice, care pot fi personalizate pentru a reda un aspect unic fiecărui proiect şi pentru a eficientiza fluxul de lucru, prin trimiterea creaţiilor din Final Cut Pro 6 direct în Color pentru etalonare, finisare şi prelucrare a imaginii cu 32-bit flotant 4:4:4.
Motion 3, cea mai recentă versiune a software-ului avansat al Apple pentru grafică şi animaţie, preia toate instrumentele familiare din Motion şi le extinde într-un mediu 3D. Noile comportamente pentru cameră adaugă profunzime şi realism printr-o simplă acţiune de drag-and-drop. Instrumentele vectoriale de pictură permit editorilor să creeze pensule cu culori, particule, video sau imagini. Un instrument simplu, dar extrem de precis monitorizează şi identifică orice mişcare a imaginii sau efect aplicat oricărui alt obiect. Noile capacităţi de reprogramare oferă posibilitatea efectuării de modificări pe Timeline fără cadrele cheie, în timp ce noile efecte audio permit crearea animaţiilor sensibile la volumul şi frecvenţa sunetului. Motion 3 include peste 1500 de noi elemente de design, inclusiv o serie de stiluri profesionale, animaţii liniare superbe şi elemente artistice vectoriale.
Soundtrack Pro 2, o nouă versiune a aplicaţiei pentru editare audio în Final Cut Studio 2, oferă noi instrumente pentru editare şi înregistrare multipistă, accesibile printr-o interfaţă automatizată care simplifică orice aspect al procesului de post producţie audio. Soundtrack Pro 2 prezintă un afişaj inovativ care permite editorilor să alinieze cu precizie efectele audio şi dialogul cu imaginile. Instrumentele avansate de gestionare a sunetului oferă editorilor posibilitatea să combine rapid cele mai bune cadre pentru a obţine rezultatele dorite. Instrumentele de mixaj Stereo şi surround permit utilizatorilor să creeze diverse mixaje stereo 5.1 în acelaşi proiect, economisind timp şi eliminând erorile costisitoare. Editorii au la dispoziţie o bibliotecă gratuită cu peste 5.000 de efecte, 1.000 dintre acestea fiind efecte de sunet surround şi piste muzicale multicanal. Noul instrument puternic Conform permite utilizatorilor să sincronizeze modificările de editare dintre sunet şi imagine.
Compressor 3, cea mai recentă versiune a instrumentului de codare profesională de la Apple, vine cu o nouă interfaţă automatizată şi cu fluxuri de lucru simplificate care facilitează şi eficientizează procesul de codare şi livrare a creaţiilor în diferite formate. Procesarea în serie şi capacităţile de conectare a proiectelor permit editorilor să aibă rezultate excelente în diferite tipuri de formate de livrare, dintr-un singur click. Compressor 3 extinde suportul pentru codec-uri standard cum ar fi MPEG-2 şi H.264, incluzând formate prestabilite tip „drag-and-drop” pentru difuzarea televizată, difuzarea pe web, prin iPod, Apple TV™, DVD sau telefoane mobile. Filtrele dinamice aplicate în timpul procesării iniţiale suportă acum modificările ulterioare, acestea fiind codate în funcţie de timp, conţin noi efecte de trecere (fade in/aut) audio/video, iar filigranele animate pot fi aplicate direct din proiectele Motion.
Apple a lansat şi Final Cut® Server, o nouă aplicaţie server avansată care funcţionează impecabil cu Final Cut Studio 2 pentru o mai bună gestionare a proiectelor şi pentru automatizarea fluxurilor de lucru, fiind ideală pentru specialiştii în post producţie şi difuzare media.

Preţ şi disponibilitate 
Final Cut Studio 2 va fi disponibil începând cu luna iunie prin intermediul companiei I.R.I.S SA – Apple IMC România şi al reţelei de dealeri şi revânzători autorizaţi, la un preţ recomandat de 5.399 RON (inclusiv TVA). Pentru a afla cerinţele complete de sistem şi alte detalii despre Final Cut Studio 2 accesaţi www.apple.com/finalcutstudio.

To Top