Review

ASUS RT-N56U un router performant cu stil

Fiecare dispozitiv din casă trebuie să se integreze stilului din încăpere. Tehnologia performantă în domeniul rețelisticii nu este prezentată publicului sub o formă atent studiată, companiile mergând de regulă doar pe ramura funcționalității fără a da mare importanță design-ului. Asus s-a gândit că un router destinat publicului larg trebuie să aibă o formă modernă cu detalii fine ce se poate alătura altor echipamente sofisticate prezente în cămin.

Odată cu extinderea gamei de echipamente ce necesită o conexiune wireless, router-ul a devenit o necesitate în fiecare casă. O tabletă nu poate fi utilizată la adevărata capacitate fără o conexiune stabilă și rapidă la internet. Același lucru se poate spune și despre un smartphone de ultimă generație. Dacă mai luăm în calcul și costurile ridicate ale traficului 3G oferit de operatorii de telefonie mobilă ne dăm seama că un punct de acces în propria casă este mai avantajos.


ASUS RT-N56U poate extinde rețeaua de internet prin cablu într-un mod simplu și eficient asigurând internet pentru echipamentele mobile din casă sau de la birou, fie că vorbim de telefoane mobile sau de laptop-uri și tablete.
Router-ul funcționează simultan în benzile de frecvență de 2.4GHz și 5GHz asigurând viteze teoretice de până la 300Mbps. Spre exemplu vizitarea paginilor web sau descărcarea unor programe se pot face în banda de 2.4GHz în timp ce streaming-ul wireless HD poate merge în banda de 5GHz, aceste acțiuni desfășurându-se simultan.

Deși frecvența de 5GHz ar putea fi mai atractivă pentru unii datorită vitezelor mari de transfer trebuie subliniat că undele electromagnetice la asemenea valori sunt mai ușor absorbite de corpuri, conexiunile rezultate fiind de foarte multe ori destul de lente.
În funcție de grosimea pereților ASUS RT-N56U poate fi adaptat astfel încât semnalul antenelor interne să fie suficient și în alte camere ale casei sau apartamentului. Bineînțeles ar exista posibilitatea montării unor antene externe suplimentare ce aduc un plus de semnal în zonele cu probleme.

În timpul testării, noi am obținut 14.7 MB/s atunci când am copiat fișiere prin rețeaua wireless fiind aflați în aceeași încăpere cu router-ul. Performanțele radio sunt susținute de două antene interne caracteristică ce nu se întîlnește de regulă la routerele obișnuite.

Router-ul integrează un motor hardware pentru NAT (network address translation) având performanțe de până la 5 ori mai mari decât modelele ce fac translatarea adreselor de rețea cu ajutorul unui soft. Fiind un router gigabit, viteza de transfer a datelor este mai mare decât a modelelor vechi. Încărcarea router-ul poate ajunge până la 300.000 de sesiuni de date rezultând o capacitate mare de transfer ce oferă rezultate convingătoare chiar și în momentele în care procesorul se află în sarcină.

Conexiunea cu o mulțime de dispozitive este asigurată de cele două porturi USB și de standardele and FTP, SAMBA, UPnP AV server și DLNA. O altă caracteristică interesantă este dată de faptul că acest router poate descărca prin FTTP sau FTP chiar și atunci când calculatorul este oprit, fișierele fiind salvate pe un stick de memorie conectat pe un port USB. Utilizatorul lansează download-ul indicând memoria pe care să fie salvat iar router-ul se ocupă singur de rularea acestei sarcini pe timpul nopții.

Porturile USB devin interesante și pentru conectarea imprimantelor sau multifuncționalelor fără modul de rețea, acestea printând wireless fișierele trimise de pe laptop sau tabletă. Interfața grafică ASUS EZ UI oferă o modalitate simplă și intuitivă de configurare a routerului astfel încât partajarea accesul la internet și partajarea informațiilor să fie usor de pus în practică.

ASUS a excelat în privința design-ului propunând o formă modernă, atent studiată, care pune în valoare latura umană a produsului. Tehnologia de networking poate fi etalată direct pe birou expunând router-ul într-un loc vizibil unde performanțele sunt amplificate de poziția centrală.

Performanța are prețul ei, ASUS RT-N56U costă 607 lei (TVA inclus) dacă îl cumpărați de la koyos.ro sau 670 lei (TVA inclus) dacă vi-l livrează emag.

Specificații ASUS RT-N56U

Porturi LAN – WAN x 1, LAN x 4 RJ-45 for 10/100/1000 Base T
Antene – două interne pentru 2.4GHz cu un câștig de 3.8dBi, 3 antene interne pentru 5GHz pentru 5.1dBi
Memorie – 8MB flash și 128 MB RAM
Porturi USB – 2x USB 2.0
Alimentare – intrare 100V-240V (50-60HZ), ieșire 19V/1.58A
Dimensiuni – 172 x 145 x 60 mm (6.77” x 5.7” x 2.36”)
Greutate – 330g
Transfer date- 802.11n: up to 300Mbps, 802.11a/g: up to 54Mbps, 802.11b: up to 11Mbps

To Top