Preview

ASUS Zenbook 17 Fold OLED impresionează de la prima privire

Zenbook 17 Fold

Nu știu cum au reacționat vizitatorii standului ASUS de la IFA 2022, unde a fost prezentat în premieră laptopul Zenbook 17 Fold OLED, dar pentru mine prima impresie la lansarea de la București a fost un pic confuză. De ce văd trei laptopuri, când urmează să fie lansat doar unul? Dar la o privire mai atentă te prinzi imediat că este același laptop în trei moduri diferite, pentru că Zenbook 17 Fold OLED atinge acel nivel de versatilitate.

Cel mai versatil design de laptop cunoscut de om

Nu exagerez deloc cu titlul de mai sus și o să-ți povestesc imediat de ce. În modul desktop, laptopul arată ca un monitor cu un ecran de 17,3 inchi, la o rezoluție de 2560 x 1920, în format 4:3, fiind acompaniat (sau nu) de o tastatură Bluetooth incredibil de subțire și de ușoară. Imaginea are dimensiuni maxime și acest mod pare ideal atât pentru lucru, cât și pentru divertisment. Fie că ai de prezentat ceva unui client sau colegilor sau vrei să vezi un film sau chiar să te joci (jocuri care rulează bine pe grafica integrată Intel Iris® Xe), imaginea va avea cele mai mari dimensiuni posibile, iar faptul că panoul este un OLED garantează o calitate impecabilă, cu un contrast și o claritate excepționale.

Zenbook 17 Fold

În modul pliat, laptopul arată ca un ecran rabatat la 90 de grade, dar cu o curbură destul de lină în locul unui unghi drept, grație balamalei speciale de tip potcoavă cu care este dotat. Efectul vizual este spectaculos, iar scrolling-ul într-un site web îți dă un pic senzația aceea pe care o ai când vezi prima oară textul de la începutul unui film Star Wars. Poți activa în partea de jos o tastatură virtuală și vei avea o tabletă transformată în laptop, dar care, cumva, tot tabletă rămâne. Dacă nu ai mai văzut o tabletă pliabilă până acum, aruncă o privire la Zenbook 17 Fold OLED și sunt sigur că vei rămâne impresionat. De asemenea, poți seta ecrane multiple atât în modul landscape, cât și în modul portrait, împărțind suprafața generoasă a ecranului în funcție de necesități.

Dacă vrei, totuși, un laptop, este suficient să așezi tastatura Bluetooth pe jumătatea de jos a ecranului și dispozitivul va intra automat în modul laptop autentic, nu virtual. Bara de sarcini a Windows-ului se va repoziționa automat pe latura de jos a jumătății de ecran și vei obține un laptop compact, cu un ecran cu diagonala de 12,5 inchi, la rezoluție 1920 x 1280, în format 3:2. De menționat că laptopul poate fi pliat fără probleme cu tastatura atașată, grație curburii de care ți-am povestit mai sus.

Zenbook 17 Fold

Aceste trei moduri de utilizare ar fi cele principale, însă nu singurele. Dacă vrei, poți folosi laptopul și pe post de cititor, dacă îl ții ca pe o carte atunci când ecranul este rabatat. Sau poți folosi modul pliat cu tastatura așezată sub ecran, nu pe ecran, pentru un efect vizual spectaculos și o intrare de date comodă. Practic, imaginația și nevoile momentului sunt limita în utilizarea acestui laptop, care mi se pare cel mai versatil dispozitiv care a fost construit vreodată în această clasă.

Carcasa ultra-compactă are o grosime de numai 8,7 mm atunci când este depliată complet, fiind fabricată din aliaj de magneziu și finisată în culoarea Tech Black, cu un stand ergonomic integrat din piele artificială de culoare verde închis. Aspectul este atrăgător, cu o monogramă cu logo-ul ASUS pe stratul de sticlă mată, care captează lumina într-un mod fascinant.

Ecran OLED NanoEdge absolut spectaculos

Dacă nu ai mai văzut un ecran tactil pliabil, cel de 17,3 inchi în format 4:3 al lui Zenbook 17 Fold OLED te va surprinde întrucât folosește tehnologia OLED, cu toate avantajele pe care aceasta le aduce – inclusiv un timp de răspuns de 0,2 ms, o rată de reîmprospătare de 60 Hz, 1,07 miliarde de culori redate, PANTONE® Validated pentru culori precise, o gamă de culori care acoperă 100% spațiul de culoare cinematografic DCI-P3, imagini HDR ultra-realiste și niveluri de lumină albastră cu 70% mai mici decât un ecran LCD, plus certificare TÜV Rheinland pentru îngrijirea ochilor. Atunci când este pliat, fiecare jumătate de ecran de 12,5 inchi oferă imagini în format 3:2 foarte clare.

Zenbook 17 Fold OLED

Zenbook 17 Fold OLED (Foto: PCN)

Ecranul înregistrează foarte prompt fiecare atingere și reacționează foarte rapid. Degetele alunecă lin pe sticla ecranului și în partea centrală, acolo unde se pliază, vei putea simți o mică adâncitură, dar imaginea nu este deloc deformată în vreun fel, din orice unghi ai privi. Fiind un ecran NanoEdge, ramele extrem de subțiri îți pot da iluzia că nici măcar nu există. Plasticul ramelor are o bună aderență și nu-ți vor aluneca din mână în format tabletă sau cititor.

Afișajul Zenbook 17 Fold OLED are, de asemenea, cea mai bună gamă de culori din clasa sa. Ecranul reproduce culorile cu o acuratețe superbă în condiții reale, imaginile având un aspect profesional, ceea ce îl face perfect pentru activități profesionale și creative sau pentru oricine dorește pur și simplu să se bucure de cea mai bună fidelitate a culorilor. Panoul OLED, datorită naturii compușilor organici speciali de emitere a luminii pe care îi utilizează, reduce lumina albastră dăunătoare cu până la 70% în comparație cu afișajele LCD obișnuite, ceea ce îl face foarte delicat cu ochii tăi, reducând serios riscul de deteriorare a retinei.

Sunet imersiv de o claritate excepțională

Destul de surprinzător la un dispozitiv atât de suplu, sunetul surround imersiv oferit de puternicul sistem audio Dolby Atmos cu patru difuzoare, certificat de Harman Kardon, te va uimi. Un amplificator inteligent maximizează volumul – de până la 3,5 ori mai puternic decât cel provenit de la un amplificator standard – reducând în același timp la minimum distorsiunile, asigurând un sunet cristalin pentru divertisment sau comunicații.

Amplificatorul inteligent cu două canale, care mărește volumul și suprimă distorsiunile, este echipat cu un cip DSP puternic, care poate duce difuzoarele gemene la volumul maxim posibil, prevenind în același timp deteriorarea pe termen lung a bobinelor sensibile ale difuzoarelor. Crearea sau ascultarea sunetului în videoclipurile, filmele, muzica sau jocurile tale va suna mai bine decât oricând.

Experiență de tastare excelentă

Plăcerea vizuală este dublată de plăcerea tactilă pe care o oferă tastatura și touchpad-ul ultraslim ASUS ErgoSense Bluetooth, cu o grosime incredibilă de doar 5,5 mm. ASUS ErgoSense îți  oferă o tastare confortabilă și o acuratețe sporită, având dimensiuni complete, cu o distanță confortabilă de 19,05 mm între centrele a două taste adiacente.

Zenbook 17 Fold OLED

Zenbook 17 Fold OLED (Foto: PCN)

Capacele tastelor au o curbură comodă de 0,2 mm, iar cursa tastelor de 1,4 mm îți oferă aceeași senzație ca pe orice laptop, în pofida profilului foarte suplu al tastaturii. Tastatura are conectivitate Bluetooth® 5.2 și se poate conecta la multiple dispozitive, așa că o vei putea folosi și cu alte laptopuri, sisteme desktop sau chiar smartphone-uri.

Performanțe excelente

Proiectat împreună cu Intel, Zenbook 17 Fold OLED este primul laptop OLED pliabil de 17,3 inchi din lume verificat de Intel® Evo™. ASUS și Intel au dezvoltat soluții în premieră la nivel de industrie pentru a avansa inovația în categoria dispozitivelor pliabile, precum și colaborări între experții din domeniu și parteneriatul cu ecosistemul. Performanța livrată fără efort este asigurată de procesoarele din seria U din a 12-a generație Intel Core™ i7, grafica Intel Iris® Xe, Intel WiFi 6E, până la 16 GB RAM și un SSD rapid de 1 TB PCIe® 4.0. Pentru conectarea la periferice, există două porturi Thunderbolt™ 4 convenabile, care acceptă încărcarea rapidă a bateriei durabile de 75 Wh, precum și conexiuni la ecrane externe.

Zenbook 17 Fold OLED

Zenbook 17 Fold OLED (Foto: PCN)

De menționat că Zenbook 17 Fold OLED îndeplinește cerințele standardului militar ultra-exigent MIL-STD 810H pentru fiabilitate și durabilitate, laptopul fiind supus în prealabil unui regim de testare sever, care include teste extinse pentru funcționarea în medii dificile, inclusiv altitudini, temperaturi și umiditate extreme. De asemenea, trece testele pentru laptopuri ASUS, care și ele depășesc cu mult standardele stabilite de industrie.

Sigur o să-l vrei!

Zenbook 17 Fold OLED te seduce de la prima privire și se asigură de devotamentul tău constant după prima atingere. Versatilitatea este sinonimul acestui laptop, care îți permite o multitudine de scenarii de utilizare. Cred că aș accepta și o grosime ceva mai substanțială dacă asta ar însemna integrarea unei plăci grafice dedicate, cu care să poți juca titlurile AAA recente. Poate, cine știe, un astfel de model este chiar după colț, dar chiar și așa Zenbook 17 Fold OLED este absolut dezirabil. Poate numai prețul, care pleacă de la aproximativ 4000 de euro, ar mai putea fi un obstacol în calea fericirii tale digitale. Dacă ți-l permiți, probabil vei fi cel mai invidiat utilizator din anturajul tău. Așadar, super senzație, din toate punctele de vedere (și de atingere)!

To Top