Stiri

Bateria printabilă

Bateria printabilă
Bateria printabilă

Un grup de cercetători de la Rice University a dezvoltat o baterie care schimbă total perspectiva asupra energiei stocate chimic. Profesorul Pulickel Ajayan, studenții Charudatta Galande și Neelam Singh au prezentat un test cu bateria printabilă.

Bateria se poate printa pe orice suprafață cu spray-ul, rezultând o sursă rapidă de energie. Aplicațiile acestei metode sunt multiple, bateria constând în câteva jeturi de substanță aplicate rapid. Procesul este asemănător cu cel al vopsirii unei suprafețe cu spray-ul cu vopsea. În imaginea de mai jos o baterie printată pe o bucată de gresie alimentează o matrice de LED-uri.

Bateria se aplică în cinci straturi: două straturi pentru colectoare, un catod, un anod, și un separator polimeric între ele. Substanțele ce permit acest lucru sunt mai complexe. Spre exemplu, anodul este format din nanotuburi de carbon dispersate într-o soluție de N-methylpyrrolidone. Pentru a înțelege felul în care funcționează bateria ce se poate printa urmăriți clipul de mai jos.

Bateria printabilă

Bateria printabilă

To Top