Stiri

Ce procesoare să urmărești de Black Friday?

Socketul procesorului pe ROG Maximus XIII Hero (Z590)
Placa de bază ROG Maximus XIII Hero (Z590)

Black Friday este cea mai mare campanie de reduceri și singura ce ar trebui să afișeze cele mai bune prețuri din an. În realitate, pentru cei mai mulți comercianți, este doar o perioadă în care pot să-și epuizeze unele stocuri ce trebuiesc oricum înlocuite, sau momentul în care pot profita de entuziasmul cumpărătorilor pentru a vinde mai scump.

Utilizatorii avansați, care urmăresc construcția unui calculator, achiziționează tot setul de componente hardware într-o singură comandă, fără să mai țină cont de prețuri. Algerea procesorului este foarte importată deoarece caracteristicile acestuia vor determina tipul celorlalte componente. Black Friday poate fi o bună oportunitate de a achiziționa un procesor performant, de generație nouă, ce va constitui nucleul unui viitor calculator. Un procesor cu 8 sau 16 nuclee oferă performanțe excelente în multitasking, însă prețul acestuia poate fi descurajant chiar și pentru clienții cu dare de mână. Lansarea procesoarelor Intel din generația a 12-a va avea efect asupra prețurilor, existând șansa ca modelel din generația a 10 și a 11-a să beneficieze de reduceri consistente.

Procesoarele AMD Ryzen 7 și Ryzen 9 sunt modele emblematice, demne de luat în calcul. AMD Ryzen 9 5900X este un adevărat flagship al companiei americane și ca orice flashship are un preț pe măsură, de aproximativ 2700 lei. Alternativa mai ieftină la acest model este AMD Ryzen 9 3900X, ceva mai vechi, dar cu un preț ce se află în scădere, oferind o opțiune viabilă. Pe partea de procesoare Intel, Core i9-10900K și Core i7-10700K sunt mai mult decât suficiente pentru majoritatea aplicațiilor, inclusiv pentru jocuri. Fiind procesoare din generația a 10-a este foarte probabil ca reducerile să fie mai consistente.

În zona mainstream, urmărită de cei mai mulți utilizatori, AMD Ryzen 5 5600X este un procesor fantastic pentru prețul de 1600 de lei. O altă opțiune este AMD Ryzen 7 3700X, un procesor fost high-end, înlocuit acum de alte modele. Prețurile pentru Ryzen 7 3700X sunt în scădere, fapt care îl face și mai atractiv. Procesoarele Intel de la Core i5-10600K la Core i5-10400 pot fi o bază solidă pentru un sistem desktop, cu un ușor overclocking, mai ales că prețurile au trebuit să fie ușor reduse pentru a nu contrasta cu cele ale procesoarelor Intel din generațiile superioare.

În final, zona desktopurilor pentru birou este acoperită cu procesoare accesibile, dar fiabile, mai ales pentru aplicațiile mai puțin pretențioase. Modelul Ryzen 3-3200G de la AMD are încorporată grafica Vega, cu rezultate bune, mai important fiind faptul că nu va necesita achiziția unei plăci video dedicate. Intel Core i3-10100 a avut un preț pentru parcursul întregului an, iar grafica integrată consituie un plus real în această perioadă un care plăcile video sunt vândute la prețuri piperate.

Indiferent care va fi alegerea, construcția unui sistem desktop trebuie să se facă în mod echilibrat, fără bottleneck-uri care să limiteze performanța și cu posibilitatea instalării pe viitor a unor componente hardware suplimentare.

To Top