Stiri

Zephyrus G14, cel mai puternic laptop de gaming de 14″ a fost prezentat de Republic of Gamers la CES 2020

Laptopul de gaming ROG Zephyrus G14 prezentat la CES 2020
Laptopul de gaming ROG Zephyrus G14 prezentat la CES 2020

Cu prilejul târgului CES 2020 din Las Vegas, Republic of Gamers a prezentat un notebook de gaming cât se poate de compact, Zephyrus G14, care promite performanțe de top bazate pe noul procesor al lui AMD – Ryzen 7 4800HS cu 8 nuclee, 16 fire de execuție și eficiență energetică avansată. Zephyrus G14 are câteva dotări interesante, cum ar fi un display LED  amplasat pe jumătate din exteriorul capacului. Pe acesta utilizatorii pot afișa o grafică personalizată, animații și diverse efecte vizuale. Vine și cu încărcare prin USB-C cu un adaptor de 65W pe lângă jack-ul tradițional al adaptorului de 180W, iar butonul de pornire integrează un cititor de amprente care recunoaște utilizatorul când își va aprinde laptopul.

Zephyrus G14 poate fi ales atât pentru jocuri, cât și pentru editare. În funcție de intenția de exploatare, un gamer poate alege un ecran de 120Hz FullHD, iar un creator de content unul de 60Hz dar cu rezoluție WQHD (2560×1440).

După cum se prezintă, Zephyrus G14 este foarte compact. Are numai 17,9 mm grosime și o greutate de 1,6 Kg fără matricea LED de pe spate. Laptopul va fi disponibil în două culori – Moonlight White sau Eclipse Gray – vezi galeria foto mai jos. În România va sosi în luna februarie 2020, cu prețuri de la 4999 de lei.

Cum este echipat hardware

Zephyrus G14 vine echipat cu NVIDIA GeForce RTX 2060, cu ROG Boost, la frecvențe de până la 1298 MHz la 65W. Cuplând un procesor din seria mobilă AMD Ryzen 4000, construite pe arhitectura Zen 2 în 7nm, înseamnă că va permite streaming în timp ce te joci, cu un impact minim asupra performanței și compatibil cu Open Broadcaster Software (OBS).

Zephyrus G14 folosește un procesor special, care generează mai puțină căldură. Păstrează 8 nuclee și 16 fire de execuție pentru a efectua sarcinile solicitante, dar este reglat pentru a facilita managementul termic. Oferă totuși o amplă putere în aplicațiile solicitante precum editarea video și randarea 3D, în multitasking-ul intens cum ar fi gaming simultan cu streaming, înregistrări și chat. Având până la 32 GB de memorie RAM DDR4-3200 pe două canale, există loc, de asemenea, pentru proiecte mai mari. Stocarea ultra-rapidă este susținută de un SSD NVMe de până la 1TB capacitate, însemnând timpi minimi de încărcare pentru o bibliotecă imensă de jocuri și aplicați

Cum se personalizează matricea LED de pe capac

Grafica ROG este afișată pe capac cu ajutorul display-ului AniMe Matrix, disponibil pe anumite configurații. Display-ul utilizează 1215 LED-uri pentru a le oferi jucătorilor un nou mediu pentru a-și exprima personalitatea. Fiecare LED emite o strălucire albă cu 256 de niveluri de control a luminozității. Utilizatorii pot importa GIF-uri animate și alte elemente grafice, pot construi animații personalizate cadru cu cadru și pot tasta orice tip de mesaj cu diferite seturi de caractere. Efectele vizuale reacționează la muzică și la alte tipuri de sunet, creând o platformă unică pentru DJi și alți artiști.

Ecrane cu sincronizare adaptivă a frecvenței

Tehnologia de sincronizare adaptivă oferă un alt nivel de fluiditate prin coordonarea cadrelor livrate de GPU și redate de panou. Performanța în jocuri tinde să varieze în funcție de cerințele titlului și ale scenariului. Majoritatea panourilor își fac refresh la un ritm constant, ceea ce creează probleme atunci când noile cadre nu sunt gata la momentul potrivit. Tehnologia de sincronizare adaptivă sincronizează rata de refresh a ecranului cu rata de refresh a plăcii video pentru a elimina ruperea cadrelor ce poate ruina imersiunea în joc și minimizează, de asemenea, latența de intrare și tremurul. Deși tehnologia de sincronizare adaptivă există de ani buni, aceasta a câștigat o mai mare funcționalitate odată cu noua serie de procesoare mobile AMD Ryzen 4000.

Grafica Radeon integrată permite tehnologiei de sincronizare adaptivă a ratei de reîmprospătare să lucreze cu monitoarele compatibile și dispozitivele cu sincronizare adaptivă. Suportul pentru această tehnologie se extinde la monitoarele WQHD și poate fi mai eficientă la un număr redus de cadre pe secundă asociat cu o rezoluție mai mare. Pixelii suplimentari sunt bineveniți pentru creatorii care doresc să vadă mai multe detalii în lucrarea lor, dar se adresează și jucătorilor care preferă o abordare într-un ritm mai lent. Prin dimensiunile mai mici, panoul WQHD are o densitate mai mare a pixelilor decât monitoarele 4k tipice pentru desktop. Chiar și panoul Full HD se potrivește cu valoarea PPI a unui ecran Ultra HD de 28 inchi. Ambele afișaje sunt calibrate din fabrică și validate PANTONE, pentru a asigura creatorii că obțin precizia culorii pe care și-o doresc. Panourile de nivel IPS au unghiuri largi de vizualizare și acoperă 100% din spectrul sRGB. Acestea sunt încadrate de rame excepțional de subțiri, creând un raport ecran/corp extins de 85%.

Răcirea lui Zephyrus G14

Carcasele ultra-subțiri lasă puțin spațiu pentru fluxul de aer, iar amprenta redusă face modelul G14 și mai greu de răcit. Inginerii ROG au dezvoltat o funcție exclusivistă care ajustează în mod dinamic puterea disponibilă pentru procesor în funcție de temperatura acceleratorului grafic. Aceasta poate face schimbări în fiecare secundă pentru a reacționa la vârfurile din utilizarea GPU, asigurând performanțe optime de gaming pentru toate condițiile.

Acesta este primul laptop ROG ce dispune de balamaua ErgoLift ce înclină tastatura la un unghi și mai confortabil. Partea de jos a ecranului ridică partea din spate a carcasei atunci când capacul este deschis, lăsând mai mult spațiu pentru orificiile de aerisire de la bază. Designul ascunde o parte a ramei inferioare, dar ar fi putut împiedica trecerea aerului prin grilele de evacuare din spate. Pentru a compensa, au fost tăiate grile în ramă, iar distanța de la radiatoarele din spate a fost lărgită.

Întrucât acest spațiu mai mare crește adâncimea carcasei și face balama mai sensibilă la presiune, este utilizat un arc mai rigid pentru o rezistență suplimentară. Grilele din spate și lamelele radiatoarelor sunt modelate pentru a direcționa aerul atât în sus, departe de ramă, cât și în jos către grilele tăiate în aceasta. Alte două grile de absorbție sunt aliniate pe flancuri și toate patru au lamele de cupru cu o grosime de numai 0,15 mm. Profilul zvelt permite o densitate mai mare și o rezistență mai mică la curentul de aer decât lamelele obișnuite, care sunt de două ori mai groase.

Radiatoarele sunt alimentate cu energie termică printr-o rețea de cinci heat-pipe-uri, ce acoperă procesorul, acceleratorul video și VRM-ul, responsabile pentru căldura generată. Praful și alte particule sunt inevitabil absorbite în ventilatoarele laptopului, dar răcirea cu auto-curățare ajută la evitarea acumulărilor ce pot compromite performanța și stabilitatea în timp. Aceasta utilizează tunele anti-praf pentru a canaliza particulele și a le redirecționa afară din carcasă. Odată ce tunelele de dimensiuni mari ocupă mult spațiu din carcasa ventilatorului, G14 dispune de tunele mai scurte ce lasă loc pentru un ventilator de aceleași dimensiuni cu cel utilizat în modelele Zephyrus de 15 inchi. Acest design personalizat oferă un flux de aer mai mare, păstrând în același timp o evacuare bună a prafului, ceea ce reprezintă un echilibru mai bun pentru acest format. Chiar și ventilatoarele n-Blade sunt reglate să optimizeze acustica în carcasele foarte mici. Acestea sunt fabricate dintr-un polimer cu cristale lichide ce le permite palelor ultra-subțiri să-și păstreze forma la un număr ridicat de rotații. În loc să folosească 83 de lamele identice, ventilatoarele n-blade din Zephyrus G14 folosesc 81 de lamele cu o lungime cuprinsă între 50 mm și 51,2 mm.

Marginea exterioară neuniformă reduce zgomotul provocat de turbulențe, fără a afecta negativ fluxul de aer și ajută G14 să mențină zgomotul sub 45 dB în modul Turbo. Vitezele ventilatorului sunt controlate de un algoritm inteligent care răspunde automat la schimbările de temperatură. Trei moduri de operare reglate în mod expert le permit utilizatorilor să se adapteze rapid la diferite scenarii, folosind o comandă rapidă de la tastatură, în timp ce profilurile de scenariu pot trece între modurile bazate pe preferințele definite de utilizator în mod individual pentru jocuri și aplicații. Cu cea mai mare viteză a ventilatorului și frecvență, modul Turbo este cel mai bun pentru performanțe maxime. Modul Performance atinge un echilibru mai bun pentru gaming, în timp ce modul Silent merge mai departe pentru a reduce zgomotul pentru sarcinile mai ușoare și divertisment.

Opțiuni de conectivitate

Portul Type-C cu USB Power Delivery este capabil, de asemenea, să livreze imagini către un monitor extern prin DisplayPort 1.4. Portul HDMI 2.0b facilitează jocurile sau urmărirea filmelor pe monitoarele 4K ori pe televizoare. Există o mulțime de opțiuni de conectivitate pentru dispozitivele externe printr-un port secundar de tip C, axat pe funcționalitatea USB, plus două porturi de tip A pentru alte periferice. Nu este nevoie de adaptoare.

Zephyrus G14 amplifică rețelele fără fir prin conectivitatea Intel Wi-Fi 6 (Gig +), cunoscută și sub numele de 802.11ax. Atunci când este alăturată unui router compatibil, Wi-Fi 6 (Gig+) crește lățimea de bandă până la 2.4 Gbps și îmbunătățește eficiența în spațiile aglomerate. De asemenea, reduce latența, ceea ce înseamnă mai puțin decalaj pentru activitățile sensibile, cum ar fi jocurile online și extinde capacitatea, ceea ce oferă mai multă lățime de bandă pentru streaming.

Îmbunătățirile pentru tastatură merg dincolo de ErgoLift. G14 este primul laptop ROG care a integrat autentificarea cu amprentă în butonul de pornire. O singură apăsare pornește portabilul și memorează în cache amprenta utilizatorului, salvând-o pentru a fi transmisă atunci când Windows este gata pentru etapa de autentificare. Pe laptopurile cu multipli utilizatori, sistemul de operare detectează în mod automat contul individual.

În ciuda dimensiunilor mai mici ale carcasei, tastatura preia soluții de la laptopurile Zephyrus mai mari. Tastele cu tehnologia ROG Overstroke declanșează mai devreme pentru o acțiune mai rapidă, cu răspuns bun, în timp ce tehnologia N-key asigură faptul că fiecare apăsare este înregistrată, chiar și atunci când apăsați mai multe taste simultan.Tastele spațiate imită formatul desktop pentru a le permite utilizatorilor să oprească tastele funcționale mai intuitiv și să acceseze prin tastele rapide elementele esențiale precum volumul și microfonul.

Specificațiile lui Zephyrus G14

Procesor Până la AMD Ryzen™ 7 4800HS
GPU Până la NVIDIA® GeForce RTX™ 2060
6GB GDDR6 VRAM
Sistem de operare Windows 10
Ecran 14-inch Full HD (1920×1080) de nivel IPS, 120Hz, 100% sRGB, PANTONE® Validated, sincronizare adaptivă
14-inch Full HD (1920×1080) de nivel IPS, 60Hz, 100% sRGB, PANTONE® Validated
14-inch WQHD (2560×1440) de nivel IPS, 60Hz, 100% sRGB, PANTONE® Validated, sincronizare adaptivă
Audio 2 difuzoare 2,5W cu tehnologie Smart AMP
2 tweetere 0,7W, Microfon de linie
cu tehnologie Dolby Atmos
Tastatură Tastatură Chiclet cu iluminare, suport N-key, cursa tastelor de 1,7 mm, 4 taste rapide, Golden Curve, buton de pornire cu senzor de amprentă integrat
Camera Cameră externă (1080p @ 60 FPS) opțională
Memorie & stocare DDR4 3200MHz SDRAM până la 32GB
M.2 NVMe PCIE 3.0 până la 1TB SSD
Wireless Intel® Wi-Fi 6 (802.11ax)
Bluetooth 5.0 *Versiunea Bluetooth poate varia în funcție de versiunea OS
Conectivitate 1 x USB3.2 Gen2 Type-C™ cu DisplayPort™ 1.4 și alimentare (Power Delivery)
1 x USB3.2 Gen2 Type-C™
2x USB3.2 Gen1 Type-A
1x HDMI 2.0b
1x 3,5 mm combo jack pentru microfon și căști
1x Kensington Lock
Baterie Adaptor de alimentare de 180 W
Tip conector: ø6.0 (mm)
Ieșire: 20V DC, 9A, 180W
Intrare: 100~240V AC, 50/60Hz universal
Culori Moonlight White / Eclipse Grey
Dimensiuni 32,4 (W) x 22,2 (D) x 1,79 (H) cm
Greutate 1,6 kg

1 Conform unui studiu recent realizat de Dolby, jucătorii reacționează în medie mai rapid cu Dolby Atmos în comparație cu alte soluții audio.

To Top