Review

Cel mai scump notebook

Toată lumea caută acum produse cât mai ieftine. Deh, e criză. Noi am fost curioşi să vedem care este cel mai scump notebook dintr-un magazin online şi dacă am fi tentaţi să-l cumpărăm pe baza informaţiilor de pe site-ul respectiv. Şi am ales pentru test magazinultau.ro.

Am intrat pe categoria notebook-uri şi am ordonat descrescător după preţ.

Primul afişat a fost Lenovo Thinkpad W700. Sincer ne-am fi aşteptat să apară Asus G71V (Blue Ray DVD Combo, 4GB memorie + 2GB Turbo Memory, 1 TB spaţiu de stocare pe HDD), dar se pare că magazinutau.ro nu are acest model în listă.

Lenovo ThinkPad W700

OK, să vedem dacă prezentarea lui de pe site ne atrage să plătim 16.461,32 lei (peste 160 milioane lei vechi), adică de peste 10 ori mai mult decât pentru un notebook ieftin.

În primul rând pe site-ul magazinultau.ro este o poză foarte mică. Mergem cu mouse-ul peste imagine şi cursorul se transformă într-o lupă. Se pare că avem noroc. Apăsăm şi … ghinion. Poza rămâne la fel de mică dar sunt afişate o serie de detalii tehnice: „Lenovo Thinkpad W700, Core2 ExtremeX9100, 4 GB RAM, 400 GB HDD

OK, caracteristici bune dar totuşi de ce trebuie să plătesc atât pe el? Cu ce este el deosebit?

Mai jos avem notetificarea că „*La acest produs beneficiati de transport gratuit”. Te cred şi eu! La banii ăştia, mi se pare normal să nu mai plătesc transportul!

Şi… urmează o înşiruire de detalii tehnice care tot nu mă conving că merită să-l cumpăr. În plus pune cumpărătorul în dificultate. De exemplu ce înseamnă Chipset video NVIDIA NB9E-GLM2 ? Intraţi pe NVIDIA şi căutaţi acest chipset video. Ce afişează? Your search – NB9E-GLM2 – did not match any documents.

Să vă lămurim noi: NB9E-GLM2 însemnă NVIDIA Quadro FX2700-512MB, iar NB9E-GLM3 înseamnă NVIDIA Quadro FX 3700M cu 1GB. Cred că multă lume a auzit că NVIDIA Quadro că este o placă video pentru aplicaţii grafice profesioniste. Cel puţin cei din domeniul grafic au auzit de aceste plăci care-i ajută în programe precum AutoCAD şi Autodesk 3ds Max. Dar cu siguranţă că aceşti profesionişti habar nu au de codul NB9E-GLM2…

Ba mai mult, văd că Lenovo Thinkpad W700 nu are unitate Blu-ray! Păi stai puţin, Sony Vaio VGN-FW21M are unitate Blu-ray, tot HDD de 400GB, memorie 4GB şi în plus costă de 3 ori mai puţin (5.452,47RON)!

Ajuns în acest punct şi înarmat cu astfel de informaţii potenţialul client decide că acest notebook nu merită banii.

Dar, din fericire, Lenovo Thinkpad W700 este cu adevărat un notebook special şi preţul se justifică pentru segmentul căruia îi este adresat.

Altfel ar fi fost situaţia dacă vizitatorul ar fi aflat de pe magazinul online că Lenovo Thinkpad W700 dispune de un procesor Intel Core2 ExtremeX9100 capabil să scurteze timpul de aşteptare în codare video şi randare, o placă video NVIDIA Quadro FX2700-512MB care-l ajută să fie mai productiv în AutoCAD şi Autodesk 3ds Max, un calibrator intern pentru LCD de până la două ori mai rapid decât un calibrator extern şi o tabletă grafică integrată… (tabletă grafică care nu este amintită de loc, nici măcar la rubrica accesorii unde se află menţionat doar un banal cititor de amprente)

Lenovo ThinkPad W700

Parcă acum înţelegem mai bine de ce acest notebook costă atât de mult.

Acest articol nu este o critică la adresa maginultau.ro. Peste tot unde ne-am uitat acest notebook era tratat la fel. La emag nici măcar nu avea poză, iar la capacitate era trecut 200GB, nu 2 x 200GB adică 400GB.

Toate site-urile online se tem de criză dar nu profită de faptul că au posibilitatea de a oferi vizitatorului informaţii cât mai complete astfel încât să-l convingă să cumpere. Măcar pentru produsele premium dacă nu pentru toate reperele comercializate cum ar fi frumos.

To Top