Stiri

CES 2014: Oare Intel știe cât costă un ultrabook?!

Intel Core i7 Haswell
Intel Core i7 Haswell

Intel defilează pe piața procesoarelor pentru PC iar lipsa unei concurențe serioase determină compania să mărească prețurile. Așa s-a ajuns ca prețurile procesoarelor desktop să ajungă la limita suportabilității. La CES 2014, oficialii Intel au prezentat noi produse.

Una dintre prezentările de la CES 2014 a fost cea a lui Brian Krzanich, noul CEO Intel, care ocupă această funcție din luna mai a anului trecut.
Krzanich s-a întrebat retoric: “Ne întrebăm de ce dispozitivele purtabile nu se află peste tot”. Răspunsul dat la această întrebare este extrem de simplu: Prentru că monopolul asupra tehnologiei x86 dăunează grav industriei! Speranțele consumatorilor se îndreaptă către arhitectura ARM ce oferă mai multă flexibilatate producătorilor de chipset-uri.

La CEs 2014 s-au prezentat diverse dispozitive inteligente. Primul dispozitiv prezentat a fost un headset, denumit Jarvis, care funcționează ca un asistent inteligent care poate răspunde la întrebări într-o manieră similară lui Siri de la Apple și care poate interacționa și cu alte dispozitive.

Au urmat o pereche de căști inteligente, la care nu doar că poți asculta muzică în timp ce alergi, dar îți măsoară și pulsul și tensiunea și alte date în timp ce practici diferite activități de fitness, un bol inteligent, în care poți să îți depozitezi claie peste grămadă diverse dispozitive, pentru ca acestea să se încarce prin inducție în timpul în care nu le folosești și un ceas inteligent (smart watch) care pe lângă funcțiile obișnuite la un astfel de dispozitiv mai are în plus și funcții perimetrale. De exemplu dacă știi că un copil ar trebui să se afle între anumite ore într-o anumită zonă, să zicem la școală, și el părăsește acel perimetru, ceasul inteligent trimite automat un mesaj părintelui spunându-i unde se află copilul.

Tot în acest scop Intel a prezentat și un nou procesor, denumit Edison care permite noi nivele de interactivitate pentru purtabile. Acest lucru a fost ilustrat printr-o aplicație denumită Nursery 2.0. Un procesor Edison este înglobat într-un dispozitiv, denumit “țestoasa inteligentă”, aplicat pe o salopetă de bebeluș. Părinții primesc notificări atunci când copilului îi este prea cald, sau prea frig, sau când se trezește. Cu un alt procesor Edison încorporat într-o cană de cafea și un altul în sticla de lapte, în momentul în care copilul se trezește și începe să plângă, cana de cafea începe să lumineze, iar mașina de încălzit sticla cu lapte este pornită automat, astfel ca până când părintele coboară din pat și ajunge la bucătărie laptele să fie deja la temperatura optimă pentru a fi servit bebelușului.

Intel Core i7 Haswell

Intel Core i7 Haswell

Pentru a stimula dezvoltarea purtabilelor Krzanich a lansat și o competiție denumită Make It Wearable, cu premii totale de 1,3 milioane USD. Premiul întâi va fi de 500.000 USD iar primii 10 clasați vor fi ajutați să-și transpună în practică ideile.

To Top