Stiri

CES 2021: ROG Flow X13, un laptop ultra-compact cu 3 plăci video

Laptopul ROG Flow X13 cu placa video externă XG Mobile
Laptopul ROG Flow X13 cu placa video externă XG Mobile

Până ieri nu existau laptopuri de gaming 2 în 1. Și nici laptopuri ultra-compacte cu 3 plăci video. În lansarea virtuală de la CES 2021, Republic of Gamers a spart gheața. Taiwanezii au prezentat un model compact de 13 inchi, cu o grosime de 15,8 mm destinat pentru gaming. Cum ar fi posibil o astfel de scamatorie?

Noutatea e că acest laptop numit ROG Flow X13 apelează la o placă video externă, care are și rol de docking station: XG Mobile. Aceasta se conectează printr-un conector proprietar eGPU la laptop și atunci când operează împreună îți pune pe masă o mașină puternică de gaming cu RTX 30. Interfața o combinație de USB-C + PCIe 3.0, cu 57,5% mai multă lățime de bandă ca Thunderbolt 4, iar GPU-ul poate urca în gamă până la GeForce RTX 3080.

RTX 3080 pe birou, GeForce GTX 1650 la purtător

Acceleratorul video extern nu e singura placă dedicată disponibilă pentru Flow X13. În micuța carcacă pe lângă Radeonul integrat există și o placă video dedicată, doar e laptop de gaming.

ASUS configurează Flow-ul inclusiv cu un GeForce GTX 1650, mai mult decât decent pentru jocuri ocazionale, în deplasări. Acest GTX 1650 e capabil să atingă viteze de până la 1255 MHz la 35W în modul Turbo cu ROG Boost, cu capacitatea de a absorbi încă 5W prin Dynamic Boost, oferind performanțe puternice în cele mai recente jocuri.

Laptopul de gaming convertibil ROG Flow X13

Laptopul de gaming convertibil ROG Flow X13

ROG Flow X13 e un laptop 2 în 1 pentru că la fel cum fac ZenBook-urile Flip are un ecran rabatabil grație unei balamale la 360 de grade. Display-ul poate fi de 2 feluri: fie un 4K Ultra HD, fie un Full HD la 120Hz, în ambele cazuri cu Adaptive-Sync. Formatul este 16:10, iar ramele sunt subțirele. Ecranul este unul tactil, protejat cu Corning Gorilla Glass. Prin rotirea capacului la diverse unghiuri, Flow X13 poate fi folosit ca laptop standard, ca tabletă cu stylus SUS Pen, în modurile cort sau stand.

Laptopul funcționează la puterea maximă cu ajutorul unui adaptor USB tip C de 100 W (ce măsoară doar 75 x 75 x 28,8 mm și cântărește 300 de grame), iar bateria oferă până la 10 ore de redare video. Suportul pentru încărcarea Tip C le permite utilizatorilor să completeze energia din bateria de la diverse adaptoare portabile, oferind mai mult timp departe de priză. Datorită tehnologiei fast-charging, bateria poate fi încărcată de la 0% la 50% în numai 30 de minute.

Flow X13 poate fi echipat cu următoarele procesoare mobile noi: AMD Ryzen 9 5980HS, AMD Ryzen 9 5900HS sau AMD Ryzen 7 5800HS. 

Vârful gamei, AMD Ryzen 9 5980HS cu 8 nuclee și 16 fire de execuție furnizează performanțele necesare pentru sarcini de lucru solicitante. Procesoarele mobile din seria Ryzen 5000 dispun de o nouă arhitectură Zen 3, susținută de o memorie cache mare de până la 20 MB. Denumirea HS indică cipurile care au o putere de 35W reglată pentru carcase ultra-subțiri, dar care sunt capabile să se scaleze până la 54W atunci când spațiul termic și de putere permite.

Laptopul de gaming convertibil ROG Flow X13

Laptopul de gaming convertibil ROG Flow X13

ROG Flow X13 Supernova

Va exista și o ediție specială Flow X13 Supernova va fi disponibilă cu Ryzen 9 5980HS de vârf, care se ridică la 4,8 GHz pe un singur nucleu. Până la 32 GB de memorie oferă multitasking fluid. Flow X13 folosește memorie RAM LPDDR4X-4266, care consumă cu 50% mai puțină energie și generează mai puțină căldură decât memoria DDR4 obișnuită.

Memoria LPDDR4X ocupă, de asemenea, o suprafață cu 46% mai mică pe placa de bază, datorită cipurilor mai mici și a traseelor simplificate, lăsând mai mult spațiu pentru un procesor și accelerator video puternic. Un SSD PCIe oferă performanțe ridicate și o capacitate de până la 1 TB, oferindu-le utilizatorilor spațiu de stocare amplu pentru jocuri și portofoliile profesionale.

Detalii despre ROG XG Mobile

Cântărind numai 1 kg și măsurând 155 mm x 208 mm x 29 mm, XG Mobile are 6% din mărimea unui eGPU tipic, în ciuda faptului că dispune de un accelerator grafic GeForce RTX 3080, tactat până la 1810 MHz, la 150 W cu ROG Boost. eGPU-ul e conectat direct la procesor printr-o interfață PCIe 3.0 x8 personalizată, care este mai rapidă ca Thunderbolt 4. Lățimea de bandă de 63Gbps dedicată exclusiv graficii.

O conexiune USB 3.2 Gen 2, dedicată, oferă printr-un hub I/O conectivitate suplimentară, în timp ce un adaptor de 280W, integrat, alimentează atât XG Mobile, cât și Flow X13. Cu alte cuvinte, când se cuplează la acest dock, laptopul se și alimentează.

XG Mobile oferă porturile: 4x USB tip A 3.2 Gen 1, un slot pentru card SD, un port Gigabit Ethernet și ieșirile video DisplayPort 1.4 și HDMI 2.0a.

Placa video externă XG Mobile

Placa video externă XG Mobile

Acceleratorul video de vârf este bazat pe noua arhitectură NVIDIA Ampere, care combină nucleele CUDA pentru umbrire programabilă cu nucleele RT de a doua generație pentru trasarea avansată a razelor și nucleele Tensor de generația a treia, care oferă un tranzit mai mare pentru grafica DLSS accelerată de AI. Răcirea eficientă cu ajutorul camerei de vapori menține XG Mobile la temperaturi ideale, în ciuda carcasei sale mici. Designul compact al camerei de vapori crește suprafața de contact cu 54% în comparație cu heatpipe-urile, maximizând transferul termic către radiator pentru o disipare rapidă.

Flow X13 are Sunet Dolby Atmos și WiFi 6

Sunetul surround virtual 5.1.2 canale, susținut de Dolby Atmos, oferă un sunet bogat, direcțional. Tehnologia Smart Amp menține difuzoarele integrate în limite sigure de funcționare, permițând utilizatorilor să se bucure de o experiență mai intensă și mai captivantă.

Pentru a îmbunătăți comunicațiile vocale, anularea AI a zgomotului, bidirecțională, avansată, elimină sunetele nedorite atât de la intrarea cât și de la ieșirea audio. Aceasta poate fi aplicată pe orice dispozitiv și poate fi chiar și personalizată în funcție de aplicație, astfel că utilizatorii pot limita anularea zgomotului la aplicațiile de chat fără a afecta sunetele din joc. Jucătorii pot comunica mai bine cu colegii de echipă, creatorii pot înregistra un sunet mai curat în orice mediu și toată lumea se poate bucura de o conversație clară. Deoarece anularea AI bidirecțională a zgomotului rulează pe CPU, GPU-ul este liber să lucreze la maximizarea numărului de cadre pe secundă.

VIDEO OFICIAL CU FLOW X13

To Top