Stiri

Cum alegem ecranul potrivit pentru laptop

ROG Zephyrus Duo 15 (GX550)
ROG Zephyrus Duo 15 (GX550)

Ecranul unui laptop este cea mai sensibilă și expusă componentă a acestuia, iar posibilitatea de a fi afectat de accidente este foarte mare. Riscul e cu atât mai ridicat cu cât laptopul este folosit în mare parte ca dispozitiv mobil și mai puțin ca înlocuitor de desktop. Powerlaptop ne spune modul în care putem identifica mai ușor displayul laptopului pentru a-l înlocui. Înlocuirea ecranului nu este deloc o operațiune dificilă și poate fi realizată de oricine, după o minimă documentare.

Alegerea se face în funcție de modelul laptopului

Primul aspect de luat în considerare este identificarea exactă a modelul laptopului. În mod uzual, informația este imprimată pe carcasă sau pe un sticker atașat pe spatele laptopului. Este ușor de identificat, fiind o succesiune de caractere alfanumerice tipărite după textul „Model:”. Absolut toate laptopurile trebuie să aibă inscripționată această informație, iar dacă, din diferite motive, inscripția este ilizibilă sau stickerul nu mai există, nu este o problemă, există soluție. Cel mai probabil, laptopul poate transmite semnal video către un dispozitiv extern (monitor, televizor), prin intermediul conexiunii HDMI, USB-C, DVI (mai rar prezent la laptopuri), VGA (în cazul laptopurilor foarte vechi) sau DisplayPort; în funcție de platforma utilizată (Windows sau MacOS), vei putea identifica modelul laptopului respectiv.

Windows

Dacă ești utilizator Windows, ai două posibilități din care poți alege pe aceea care se potrivește cel mai bine:

  • Accesezi meniul BIOS (combinația de taste necesară este afișată câteva secunde după ce dispozitivul a fost pornit, până la afișarea mesajului de încărcare a sistemului de operare), modelul fiind afișat în mod uzual în partea superioară a meniului principal.
  • Accesezi meniului Run în Windows (în fereastra deschisă introduci comanda „wmic csproduct get name”).

MacOS

În cazul în care folosești sistemul de operare MacOS, poți identifica modelul de laptop dacă urmezi una dintre opțiunile de mai jos:

  • Deschizi aplicația „Informații sistem”, care îți va afișa această informație în secțiunea Hardware.
  • În cazul utilizării unui Macbook, trebuie să știi că există o alternativă mult mai rapidă și mai simplă: intri de pe orice dispozitiv pe pagina de internet „appleid.apple.com”, accesezi contul personal prin introducerea parolei, iar la secțiunea Dispozitive vei găsi modelul și numărul de serie. Astfel, vei putea avea șansa de a găsi un display laptop Apple compatibil cu laptopul tău.

Căutarea numărului serial al ecranului

O altă metodă de găsire a piesei de schimb potrivite este prin identificarea numărului serial al ecranului. Acesta poate fi descoperit pe spatele display-ului. Pentru a-l putea găsi, este nevoie ca display-ul să fie deconectat de la laptop și extras din carcasă. Este, probabil, cea mai sigură metodă de a ști exact modelul de display potrivit, acest număr serial fiind unic și specific doar acelui tip de model.

Contactarea producătorului sau a distribuitorului

Dacă, din diferite motive, niciuna din metodele expuse mai sus nu a dat rezultatul așteptat, opțiunea salvatoare ar fi contactarea telefonică a producătorului sau a distribuitorului din România. Informațiile de contact le găsești întotdeauna în manualul produsului și/sau în certificatul de garanție al laptopului.

Alternative la componenta originală

În unele cazuri, se poate întâmpla să găsești pe internet alternative mai ieftine la componenta originală sau chiar cu specificații superioare. Aceste așa-zise „oferte” trebuie să fie tratate cu maximă circumspecție! În marea majoritate a cazurilor, este vorba despre ecrane de calitate inferioară, care e foarte probabil să fie incompatibile cu modelul tău de laptop, fiind vândute de comercianți care asigură cel mult o garanție fictivă a produsului

În epoca internetului și a comerțului electronic, în care fiecare produs are un număr de serie, identificarea acestuia la producătorul laptopului sau la un alt producător este o certitudine pentru marea majoritate a laptopurilor – chiar și a modelelor mai vechi. Așadar, alegerea ecranului de laptop ar trebui să reprezinte o operațiune simplă, dacă respecți pașii menționați mai sus și iei în considerare aceste informații cheie.

To Top