Editorial

Cum să transferi rapid fişiere mari

Întrebare: Am un fişier de peste 100MB. Cum pot să-l trimit rapid unui prieten?

Prima soluţie care ne vine în minte este prin yahoo messenger. Din păcate trasferul nu este aşa rapid precum îţi doreşti.

Aşa că cea mai bună soluţie rămâne prin FTP (File Transfer Protocol), un protocol de Internet special conceput pentru acest lucru.

Cum să îmi fac un server ftp?
Este mai simplu decât te aştepţi. În primul rând ai nevoie de FileZilla, un program gratuit care îţi „aduce” pe calculator un server ftp.

După ce ai descărcat programul, urmezi paşi simpli de instalare şi … se deschide FileZilla cu un layout descurajant de simplu. Primul impuls este să închizi programul şi să spui că nu e pentru tine.

Ai puţină răbdare. Intră pe Edit -> Settings şi pentru început setează „Connections Timeout” = 0. Adică nu vrei să se deconecteze dacă nu există activitate. Felicitări ai făcut prima setare în FileZilla.

setari ftp


Dar să nu pierdem timpul cu setările plictisitoare şi să trecem la realizarea unui cont. Aşa că intrăm pe Edit -> Users, apăsăm pe butonul Add din dreapta şi introducem numele de utilizator preferat în căsuţa care se deschide.

setari ftp

După ce ai bifat căsuţa din dreptul parolei şi ai introdus parola dorită este timpul să partajezi un folder de pe harddisk-ul tău. Apasă pe Shared folders (stânga) şi apasă pe butonul Add (mijloc jos). Selectează folderul dorit de pe harddisk-ul tău.

setari ftp

Conţinutul acestui folder o să fie accesibil prin Internet oricărui utilizator care deţine adresa ta IP, numele de cont şi parola setată de tine.
Aici poţi să-i dai utilizatorului drepturi asupra fişierelor şi directoarelor. De preferat este să laşi bifat doar Read.

Felicitări tocmai ai instalat şi setat un server ftp la tine pe calculator!

Acum trimite amicului tău adresa ta de IP cu „ftp://” înainte (adică ceva de genul: ftp://79.115.134.99) dar şi numele de utilizator şi parola.

Cum afli IP-ul tău în Windows XP: Click dreapta pe iconiţa de conectare LAN (cele două monitoare care se tot aprind şi se sting în dreapta jos), alegi status şi apoi tabul de sus Details (sau support). O sa vezi acolo Client IP address (sau IP Address).

To Top