Stiri

De vorba cu ATI despre X1900 si Romania

Interviu cu Ivica Stankovic, ATI PR Manager, South Eastern Europe

pcnews: Care este povestea companiei ATI?
ATI a fost infiintata in urma cu 20 de ani, in era de aur a IT-ului. Atunci totul era posibil.
2 tineri inteligenti si ambitiosi au dorit sa porneasca propria lor afacere, visul american transformandu-se in realitate.
Primii ani au fost grei insa munca si inovatiile au fost cheia spre succes. Astazi ATI are 3600 de angajati in toata lumea care lucreaza in permanenta pentru a ne face viata mai usoara, mai rapida si mai frumoasa. Peste 80% din chipurile grafice utilizate in telefoanele mobile sunt ATI.

pcnews: Ce tip de utilizator ar trebui sa cumpere ATI X1900
In primul rand X1900 este o conditie esentiala pentru Gameri. Prin tehnologia utilizata de X1900 toate jocurile sunt perfect compatibile so ruleaza mai repede.

pcnews: Este ATI X1900 o optione mai buna decat NVIDIA 7800GTX? De ce?
Bineinteles ca este. ATI utilizeaza tehnologii avansate care nu se bazeaza pe viteaza GPU sau a memoriei. Este o cale complet noua pentru a construi o placa video cu mai multa putere si suntem cu mult inaintea celor de la NVIDIA. A face fata jocurilor de astazi nu este o problema insa totul este sa te gandesti la viitor. Ne amintim cand cumparai o placa video iar in nici un an nu mai puteai sa rulezi jocurile care erau lansate. ATI realizeaza chipuri grafice mult mai puternice decat cerintele jocurilor din ziua de astazi, iar jocurile vor fi mult mai rapide in viitorul apropiat atunci cand programatorii vor incepe sa utilizeze tehnologiile avansate din placile grafice ATI.

pcnews: Care este diferenta intre ATI Cross Fire si NVIDIA SLI?
NVIDIA SLI este matur acum si da, este un sistem bun, insa este bazat pe doua placi grafice invechite tehnologic. Asa ca un sistem SLI nu va mai fi asa rapid peste 6 luni daca ne referim la jocuri. In benchmark-uri va fi rapid dar eu personal nu joc nici un benchmark acasa? Tu te joci asa ceva? Pe de alta parte sunt jocurile care nu pot rula mai rapid deoarece nu sunt optimizate pentru doua placi video, indiferent daca este vorba de ATI sau NVIDIA. Dar placile ATI fac jocurile sa aiba o grafica supeba.

pcnews: Care sunt avantajele platformei ATI Cross Fire?
Nu oferim doar putere. Ochii tai vor sesiza diferenta!

pcnews: Cum vezi viitorul placilor video?
Este o intrebare dificila deoarece nu sunt inginer. Dar cred ca in urmatorii 6 ani nu vor fi schimbari in modalitatea de a produce placi video.

pcnews: Este posibil sa avem in viitor 4-6 placi video? Cat de departe poate merge industria cu strategia „multi-orice” (cum ar fi multi core, Cross Fire, SLI, etc)?
Este posibil si nu atat de dificil sa faci un computer cu o multime de placi video. Dar este o intrebare legata de utilitatea unei astfel de solutii. Cati au nevoie de asa ceva, iar numarul acestora trebuie sa fie suficient de mare pentru a face afaceri cu o astfel de solutie. O alta problema este limitarea data de procesor deoarece in prezent placile video sunt mult mai rapide decat procesoarele. Asa ca mai intai avem nevoie de o tehnologie avansata pentru procesoare.

pcnews: Poti sa ne spui care este configuratia computerului tau? Poti mentiona marcile componentelor?
In prezent am placa de baza Sapphire ATI Radeon Xpress200, placa video, procesor AMD Dual Core 3800+, 1GB memorie RAM Kingson HyperX si 2 harddisk-uri de 160GB. Carcasa este Chenbro, mouse si tastatura Logitech si monitor LCD de 19″ AG Neovo. Este un sistem contruit de-a lungul timpului, nu cumparat in aceasta configuratie.

pcnews: Aveti planuri pentru piata din Romania? (cum ar fi sa deschideti o reprezentanta)
Cred ca nu vom deschide o reprezentanta oficiala in viitorul apropiat (cel putin 3 ani), insa avem planuri mari pentru Romania.Este o tara mare, si o multime de companii, un mod interesant de gandire al end userilor. Deci da, vom investi aici in viitor.

pcnews: Ce stii despre Romania? Ce iti place si ce nu?
Sunt din Serbia asa ca stiu foarte multe despre Romania. Suntem vecini. Este dificile de spus ce imi place si ce nu. Nu am petrecut foarte mult timp in Romania. Aceste sentimente vin o data cu timpul. Nu imi plac strazile si autostrazile din Romania.

pcnews: Poti spune ceva special cititorilor pcnews.ro?
Utilizati computerul sa va faceti viata mai buna. Fiti inteligenti si optimisti.

To Top