Stiri

Dirijabil urias cu autonomie de trei saptamani

Un dirijabil urias, denumit LEMV (long endurance multi-intelligence vehicle), ar putea zbura deasupra Afganistanului pentru a oferi informatii din zonele de conflict trupelor aliate mobilizate in aceasta tara. Dezvoltat de o echipa de ingineri americani si britanici, dirijabilul va fi cel mai mare aparat de zbor fara pilot.

Dotat cu dispozitive de recunoastere si sisteme complexe de comunicare, LEMV se poate mentine la altitudini de peste 6700 de metri pana la 21 de zile, deplasandu-se cu o viteza de pana la 80 de noduri, adica aproximativ 148 km/ora. Datorita timpului indelungat de zbor, dirijabilul este considerat de specialisti ideal pentru misiunile de recunoastere. In plus, permite transportul echipamentelor grele – un avantaj semnificativ fata de dirijabilele cu aripi fixe, precum Global Hawk, care detine recordul actual privind durata de zbor a unui avion fara pilot uman: 32 de ore.

Dirijabil urias

Proiectul a fost finantat de armata Statelor Unite cu peste jumatate de miliard de dolari, iar compania producatoare, Northrop Grumman, sustine ca invelisul protector al dirijabilului va face fata cu brio atacurilor cu arme usoare ale talibanilor de la sol. LEMV va fi functional in Afganistan incepand din ianuarie 2012.

To Top