Stiri

Diverta in insolventa

Au venit vremuri grele si pentru librarii: Lantul de magazine Diverta intra in insolventa, iar administratorul judiciar propus este Casa de Insolventa Transilvania.

Diverta in insolventa

Comunicatul de presa de la Diverta:

“Am luat aceasta decizie avand in vedere o reorganizare care sa conduca la fortificarea structurii si eficientizarea business-ului actual. Consideram ca modelul de afaceri al Diverta este unul viabil, insa conjunctura actuala a pietei, coroborata cu inflexibiltiatea dezvoltatorilor au dus la problemele de cash flow actuale.” , declara Amalia Buliga.

Anul 2009 a fost unul deosebit de dificil pentru intreaga economie romaneasca, sectorul de retail fiind unul dintre cele mai afectate. Criza economica a generat pe de o parte reducerea traficului din spatiile comerciale, dar si reducerea puterii de cumparare, efectele fiind scaderea numarului de bonuri si scaderea valorii medii a cosului. In aceste conditii, lantul de magazine Diverta a incheiat anul 2009 cu vanzari de 30 mil eur, cu 37% mai putin fata de anul precedent si aproximativ 55% daca luam in calcul scaderea organica. In 2009, rezultatul operational (EBITDA) a fost de -0.6 milioane eur.

Ca raspuns la situatia dificila Diverta a luat mai multe masuri de crestere a eficientei, cele mai notabile fiind reducerea fondului de salarii cu 45% si a numarului de angajati din retail cu 40%. De asemenea am depus eforturi sustinute pentru reducerea chiriilor, insa ne-am lovit de rezistenta anumitor dezvoltatori care nu au acordat reduceri de chirii sau au fost impotriva rezilierii contractelor pe cale amiabila.

O alta directie de eficientizare a fost reducerea stocurilor si imbunatatirea vitezei de rotatie. Acestea s-au redus cu numai 20% din cauza specificului businessului de retail, care necesita mentinerea unui stoc minim la raft, suprafata totala de desfacere a ramas constanta de-a lungul anului 2009 – 24.000mp.

La momentul actual, valoarea stocului este de 7,5 milioane euro, iar creditorii comerciali (furnizori de marfa si servicii) sunt de 10 milioane euro. Diverta are contractate credite bancare de 8,5 milioane euro, jumatate dintre acestea fiind credite de investitii. Valoarea neta a activelor fixe ale companiei se ridica la 6 milioane euro.

Multe din masurile de redresare abia acum incep sa-si produca efectele, rezultatul operational a fost pozitiv pe primul trimestru din 2010. Mai mult, prin planul de reorganizare, Diverta isi propune sa inchida magazinele neprofitabile cat mai rapid, astfel incat compania sa poata acumula in perioada urmatoare un excedent de resurse si sa fie astfel in masura sa restituie din datoriile cumulate. Conducerea societatii va reveni cu detalii despre acest plan.

Acest pas nu interfereaza cu planul Diverta de a atrage capital, fiind in negocieri cu mai multi investitori institutionali interni si externi, inclusiv prin apelarea procedurii de listate la bursa. Diverta va continua planul de organizare pe o structura de tip holding, societatea mama impreuna cu alte 4 societati fiind deja functionale. De asemenea, in paralel se poarta negocieri pentru francizarea magazinelor de dimensiuni reduse operate de companie.

Istoric Diverta:

1999 – Se deschide primul Office Net in Fainari si apoi in Bucuresti Mall.
2000 – Se infiinteaza primul magazin @Libra in Centrul Comercial Unirea.
2001 – Are loc unificarea retelei @Libra cu Office Net sub denumirea de Diverta.
2003 – Dulimex – depozitul en-gross este preluat.
Se dezvolta Depozitul de Distributie si Carte.
Varianta Online a magazinului Diverta (www.dol.ro) este lansata.
2004 – Se deschide cel mai mare magazin Diverta in Plaza Romania, cu o suprafata de 3.065 mp.
Depozitul de Carte (DDC) extinde distributia mass-market si la revanzatori.
2005 – Best Computers este preluat si se extinde raionul de IT.
Se incepe propria distributie de jucarii, Ara Toys.
2008 – Se achizitioneaza un echipament automat pentru modernizarea depozitului de carte.
Libraria Noi si Noi Distributie sunt preluate, Diverta devenind astfel cel mai mare importator si distribuitor de carte de arta.
2009 – Se achizitioneazã magazinul Libri din Polus Center Cluj Napoca, care este transformat in magazin concept Diverta.
Se deschide Diverta Acasa, un magazin cu un concept deosebit, la subsolul magazinului Diverta Magheru.

To Top