Stiri

Expoziție digitalizată de fluturi organizată de Samsung la Antipa

Diorama din Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”
Diorama din Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”

Samsung România în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie Naturală Grigore Antipa lansează prima expoziție digitalizată permanentă de fluturi, prin care publicul larg va putea avea acces, prin intermediul tehnologiei, la o selecție unicat de fluturi și exponate rare. (Mai multe informații despre Muzeul Național de Istorie Naturală Grigore Antipa puteți găsi pe www.Antipa.ro)

Pentru digitalizarea colecției, Samsung România a pus la dispoziția Muzeului Național de Istorie Naturală Grigore Antipa 8 tablete GALAXY Note 10.1, 6 Smart TV-uri de 55 inch, un Smart TV de 65 inch și un Smart TV de 40 inch.

Practic, prin intermediul a trei display-uri Samsung este expusă, în versiune digitală, o colecție de 32 de fluturi rari, originari din arhipelagul filipinez, sudul Asiei sau Columbia. Acest mod de expunere le permite vizitatorilor să observe detalii care nu ar fi accesibile cu ochiul liber. Totodată, expoziția permanentă de fluturi de la Muzeul Național de Istorie Naturală Grigore Antipa include atât zone de informare, cât și o zonă interactivă, de creație, prin care vizitatorii își pot crea proprii fluturi. Ulterior, aceștia pot exporta imaginea creată pe e-mail, pentru a o imprima pe obiectele preferate: pe insignă, umbrelă, tricouri, etc.

Diorama din Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”

Diorama din Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”

Printre exemplarele rare expuse se numără „Papilio elwesi Leech Specie”, o specie răspândită în câteva regiuni muntoase şi relativ greu accesibile din sudul și sud-vestul Chinei sau „Lamproptera meges Zinken-Sommer”, specie diurnă răspândită în sud-estul Asiei, din nord-estul Indiei până în sudul Chinei, Vietnam, Laos, Cambogia, Indonezia şi Filipine.

Pe lângă colecția de fluturi rari, în sala de paleontologie a fost creat un cadru pentru realitate augmentată, unde fiecare se poate transpune în lumea dinozaurilor. În acest fel, vizitatorii se vor simți mai aproape de o lume care nu mai există astăzi, tot prin intermediul tehnologiei.
Acesta reprezintă doar primul pas al colaborării dintre Samsung Electronics România şi Muzeul Național de Istorie Naturală Grigore Antipa. Şi în perioada următoare publicul va avea ocazia să vizualizeze colecții la care nu are acces în mod obișnuit.

Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa” din București a fost înființat în anul 1834 și adăpostește o colecție științifică de cca. 2 milioane exemplare de nevertebrate şi vertebrate (actuale şi fosile) provenind din România şi din diverse zone geografice, de la Ecuator la regiunile polare, sau colectate de la suprafaţa apei şi până la mai mult de 6.000 de metri adâncime.

Patrimoniul ştiinţific este grupat în 132 colecţii: colecţii zoologice aparţinând majorităţii grupelor de animale actuale, colecţii de paleontologie, de etnografie şi antropologie, de geologie, de anatomie comparată. Prin aceasta, Muzeul conservă o parte din biodiversitatea României şi a Globului, reprezentând cea mai importantă sursă de documentare pentru cercetarea zoologică românească.

Instituția are o îndelungată tradiţie în domeniul cercetării ştiinţifice, iar specialiştii Muzeului realizează atât studii asupra biodiversităţii (cercetări asupra sistematicii, faunisticii, ecologiei şi zoogeografiei diferitelor grupe de nevertebrate şi vertebrate din fauna României şi din fauna mondială) cât şi cercetări muzeologice (studii asupra relaţiei muzeu-public şi rolului social al Muzeului, modalităţi moderne de expunere, tehnici moderne de conservare, restaurare şi naturalizare, de evidenţă a materialului din colecţiile zoologice etc).

To Top