Stiri

Fraudele online capata amploare

Oamenii care nu sunt pasionați de gaming nu pot să înțeleagă dorința unui dependent de jocuri de a trece la un nou nivel sau de a-și spulbera adversaii din rețea. Vânzarea conturilor online sau chiar a glonțelor din jocuri constitue o sursă importantă de venit.

„Online gaming-ul a evoluat într-o economie susţinută, cu cereri specifice din partea utilizatorilor şi cu sectoare diferite, precum cele «premium», iar comerţul cu item-uri reprezintă acum o parte esenţială a strategiei fiecărui joc”, spune Christian Funk, expert Kaspersky Lab. „Dezvoltatorii de jocuri acordă o atenţie ridicată acestui segment de piaţă şi lansează frecvent noi actualizări şi extensii, care includ seturi de item-uri ce pot fi comercializate între jucători. Din acest motiv, nu mai reprezintă nicio surpriză faptul că fraudele şi înşelăciunile au devenit atât de populare printre infractorii cibernetici”, completează Funk.

Pentru a estima valoarea comerţului cu item-uri, personaje de joc şi conturi, experţii Kaspersky Lab au monitorizat tranzacţiile făcute de utilizatori pe eBay, acesta fiind cel mai utilizat canal pentru astfel de operaţiuni. Specialiştii au căutat după termenii-cheie „World of Warcraft account”, cu menţiunea de afişare doar a tranzacţiilor deja încheiate, fiind însă destul de dificil de identificat tranzacţiile ilicite. Cu toate acestea, au realizat o imagine de ansamblu a pieţei: între 27 iulie şi 11 August 2010 au fost înregistrate 900 de oferte, la un preţ mediu de 126,8 euro, cel mai mic preţ întâlnit fiind 1 euro, iar cel mai ridicat fiind 999 de euro. Cifra de afaceri totală pentru această perioadă a fost de 114.118 euro, din care a fost dedusă o cifră lunară de aproximativ 228.000 euro. Dacă se estimează o tendinţă stabilă a acestor tranzacţii atunci rezultă o cifră de afaceri anuală de 2,74 milioane de euro – o sumă uriaşă de bani dacă luăm în considerare faptul că aceşti bani sunt plătiţi pentru a cumpăra item-uri de joc şi personaje.

Pentru a estima valoarea comerţului cu item-uri, personaje de joc şi conturi, experţii Kaspersky Lab au monitorizat tranzacţiile făcute de utilizatori pe eBay. A rezultat o cifră de afaceri anuală de 2.74 milioane de euro – o sumă uriaşă de bani dacă luăm în considerare faptul că aceşti bani sunt plătiţi pentru a cumpăra item-uri de joc şi personaje.

To Top