Stiri

Fundaţia OLPC supărată foc pe Intel

După ce Intel a abandonat proiectul OLPC, evident că fundaţia OLPC s-a simţit trădată.

Intel, cel mai mare producător de cipuri din lume, nu a întreprins nimic pentru susţinerea proiectului OLPC, deşi se angajase în acest sens în momentul în care s-a alăturat Fundaţiei OLPC, a declarat Nicholas Negroponte, iniţiatorul proiectului laptopului de 100 de dolari.

Suntem dezamăgiţi de faptul că Intel nu şi-a respectat niciuna dintre promisiunile făcute atunci când s-au alăturat Fundaţiei. Noi am sperat într-o evoluţie pozitivă, o relaţie normală de colaborare, dar care nu s-a materializat niciodată‘, a declarat Nicholas Negroponte, cercetător la Massachusetts Institute of Technology (MIT) şi fondator al OLPC.

Fundaţia OLPC are ca scop furnizarea de soluţii electronice educaţionale pentru copiii din ţările sărace şi în curs de dezvoltare, pentru a depăşi diferenţele culturale a căror cauză este tocmai sărăcia şi lipsa de resurse pentru Educaţie. Intel s-a alăturat în 2007 board-ului OLPC, anunţând că va dezvolta un chipset ieftin, care să includa cipul grafic, care să poată fi implementat în laptopul XO.

Singura soluţie Intel pentru OLPC ar face laptopul şi mai scump, dar şi să consume mai multă energie decât varianta actuală‘, a declarat Nicholas Negroponte. Deocamdată însă, singura arhitectură care corespunde proiectului OLPC ca performanţă şi cost rămâne cea dezvoltată de Advanced Micro Devices (AMD), principalul rival al Intel.

Intel a anunţat că a părăsit proiectul OLPC din cauza unor ‘divergenţe de opinie ireconciliabile’ cu membrii boardului Fundaţiei. ‘Intel continuă să blocheze proiectul OLPC în regiunile unde exista interes pentru achiziţia laptopului XO, precum Uruguay sau Peru, în zone care nu s-au decis asupra arhitecturii alese, precum Brazilia sau Nigeria, dar chiar şi în ţări mici precum Mongolia‘, a afirmat Nicholas Negroponte.

Intel a lansat la scurt timp după anunţarea OLPC proiectul Classmate, un laptop bazat pe arhitectura Intel şi software Microsoft, care de la început a fost menit să concureze XO, un proiect comercial, sau ‘for-profit’. Laptopul OLPC nu este însă un PC făcut pentru profit, ci este oferit de o Fundaţie non-profit şi include numeroase inovaţii. ‘Este un proiect educaţional, nu un proiect de laptop’, a definit Nicholas Negroponte efortul său. Classmate al Intel costa mai mult decât dublu şi în acelaşi timp este condiţionat de aplicaţiile proprietare ale celui mai mare producător de software din lume. OLPC XO este realizat pe arhitectura AMD şi vine cu o platformă software şi aplicaţii open-source.

Aşa cum am afirmat şi în trecut, noi vedem în laptop oportunitatea de a ajuta copiii, iar Intel vede oportunitatea de a face o afacere‘, a subliniat Nicholas Negroponte.

Fondatorul OLPC va avea o prezentare oficială la Consumer Electronics Show în Las Vegas (CES) în cursul acestei săptămâni. Probabil multe dintre întrebările legate de viitorul OLPC îşi vor găsi răspunsul cu această ocazie.

To Top