Stiri

Google va descuraja siteurile construite pentru calomniere

Căutări pe Google

Google își va actualiza algoritmul de căutare pentru a descuraja siteurile construite în mod special cu scopul de a discredita onoarea sau reputația anumitor persoane.

Aceste siteuri sunt greu de eliminat sau blocat, în ciuda legilor care protejează datele persoanale și pedepsesc acest gen de fapte.

Compania a declarat pentru publicația New York Times că își modifică algoritmul de căutare pentru a împiedica apariția siteurilor de calomnie. Când căutați numele unei persoane, Google prezintă cele mai relevante pagini ce conțin informații despre acea persoană, fără o analiză a textului. Noul algoritm ar trebui să învețe să facă deosebirea dintre o pagină care calomniază și o pagină autobiografică. De asemenea, Google a implementat recent un sistem de „victime cunoscute” prin care se vor bloca aceste siteuri, dacă sunt raportate atacuri la persoană.

Deși unele măsuri sunt deja active, altele ar trebui să intre în vigoare în lunile următoare. Vicepreședintele Google, David Graff, a avertizat că nu va fi o „soluție perfectă”, dar este un pas înainte cu un un efect „semnificativ și pozitiv”.

Calomnia era incriminată ca infracțiune în România potrivit art. 225 al Codului Penal.

To Top