Stiri

Hard disk-urile de 30 TB vor ajunge mai repede pe piață

NAS pentru acasă - QNAP TS-230 (interior cu harduri)
NAS pentru acasă - QNAP TS-230 (interior cu harduri)

Hard diskul clasic, cu elemente sale mecanice, nu se dă bătut în fața noilor SSD-uri de ultimă oră. După cum probabil știți, în interiorul hard disk-ului există mai multe discuri metalice, care se rotesc și mai multe capete de citire. Datele sunt stocate magnetic, existând celule magnetizate corespunzătoare informațiilor ce au fost scrise.

Compania japoneză Showa Denko vrea să deschidă o nouă filă în istoria hard disk-ului și dorește să realizeze până la sfârșitul anului 2023, hard disk-uri cu o capacitate de până la 30 TB. Acest lucru înseamnă că fiecare disc va oferi o capacitate de stocare de peste 3TB. Producători precum Toshiba, Seagate și Western Digital vor oferi noile hard diskuri pentru centrele de date, dar și pentru consumatorul obișnuit.

Compania Showa Denko a început deja livrarea discurilor care vor fi încorporate în noile unități Ultrastar DC HC670 UltraSMR de 26 TB, anunțate de Western Digital în urmă cu doar câteva zile. Un disc de 2,6 TB marchează, de asemenea, o etapă importantă în istoria hard diskului, deoarece atinge densitatea simbolică de 1 TB pe inch pătrat. Anunțul Showa Denko este o surpriză, deoarece Toshiba a sugerat recent că unitățile de 30 TB nu vor ajunge pe piață până în anul 2024.

Un model de 30 TB ar cuprinde 11 discuri pe același ax, cu capacități de 2,73 TB fiecare, o ușoară îmbunătățire a capacității de 2,6 TB care există. Având în vedere faptul că HDD-urile de 26 TB au fost anunțate în prima jumătate a anului 2022, există o șansă să vedem unități de 30 TB înainte de sfârșitul anului sau (după cum se spune), în funcție de condițiile pieței.

To Top