Review

Harddisk vs SSD

Soluţiile de stocare SSD au intrat în atenţia noastră odată cu apariţia ASUS Eee PC . Când MSI a lansat sub-notebook-ul cu HDD MSI Wind a apărut problema: Harddisk sau SSD? Cum este mai bine pentru utilizator: capacitate mai mare sau viteză ridicată? Care sunt avantajele şi dezavantajele unei soluţii SSD? Dar avantajele şi dezavantajele unei soluţii bazate pe HDD?

Folosirea unui harddisk în sub-notebook

Avantaje:

+ Capacitate mare: Acesta este scopul principal al unui mediu de stocare. Cu cât mai multă capacitate cu atât mai bine.
+ Preţ: Tehnologia folosită în construcţia unui harddisk este suficient de veche pentru a permite obţinerea unor preţuri avantajoase pe GB

Dezavantaje:

Zgomot – are părţi în mişcare aşa că un zgomot cât de mic tot se produce
Fragilitate – Şocurile mecanice (mai ales în timpul funcţionării) pot afecta integritatea dispozitivului. Nu vrem să pierdem date, nu-i aşa?
– Operare normală între 0C până la +70C

Folosirea unui SSD în sub-notebook

Avantaje:
+ Viteză mult mai bună de acces decât un HDD (aproximativ 0,1ms comparativ cu aproximativ 22ms)
+ Viteză mai mare de transfer decât un HDD (aproximativ 65MB/s comparativ cu aproximativ 35 MB/s)
+ O pornire mai rapidă a sistemului de operare şi a aplicaţiilor, fapt datorat vitezelor mai bune de transfer ş ide acces
+ Silenţios: Nu are părţi în mişcare aşa că nu are cum să facă zgomot. Poate doar dacă producătorul ataşează un ventilator
+ Rezistent la şocuri mecanice: Tot faptul că nu are părţi în mişcare îi conferă acestă rezistenţă la şocuri.
+ Nu generează caldură
+ Nu produc multe interferenţe electromagnetice
+ Consum de curent redus comparativ cu un HDD
+ Operare normală între -40C până la +85C

Dezavantaje:
– Preţ mai mare: ca orice tehnologie relativ nouă…
– Capacitate mai mică decât un HDD

Tot la dezavantaje am putea trece (thanks to xoxo) faptul că unităţile SSD sunt bazate pe memorie flash, memorie care are o durată limitată de operaţiuni scriere – citire.
Dar: acest lucru este cunoscut şi de cei care proiectează unităţi SSD şi problema a fost rezolvat prin implementarea unui algoritm care controlează şi contorizează pe ce sector este scris fiecare bit de informaţie. Prin această metodă probabilitatea de a atinge limita de operaţii scriere – citire pe un SSD este foarte mică, neglijabilă aş spune: de ordinul a zecilor de ani.

Mai mult, de curând SSD-urile au „atacat” şi segmenul serverelor. În urmă cu doar 4 zile Silicon Motion Technology Corporation a anunţat 3 noi controllere de SSD-uri care împing chiar mai departe fiabilitatea acestor unităţi de stocare. Link

Concluzie: Depinde de fiecare ce îşi doreşte de la un sub-notebook. Dacă vrei să păstrezi cât mai multe date pe el atunci indiscutabil varianta cu HDD este cea mai potrivită petru tine.

Totuşi, noi credem că un SSD este mai potrivit pentru rolul unui sub-notebook. Pentru mine sunt mai importante caracteristici precum bootare rapidă, rezistenţă la eventualele şocuri mecanice din timpul călătoriilor, silenţios atunci când lucrezi într-un loc public, etc. Dacă vreau să stochez date cât mai multe pe un sistem portabil îmi cumpăr un notebook adevărat cu harddisk de 500GB.

Sub-notebook-urile sunt realizate pentru a oferi mobilitate maximă, mobilitate care se poate îmbunătăţi prin folosirea unui SSD.

To Top