Stiri

IBM a creat primul cip de 2 nanometri din lume!

Waffer 2nm de la IBM
Waffer 2nm de la IBM

Miniaturizarea procesoarelor reprezintă una dintre principalele metode pentru a crește eficiența energetică. Acest avans tehnologic a fost cel mai bine explicat de Legea lui Moore, care spunea că numărul de tranzistori care pot fi plasați pe un circuit integrat se dublează aproximativ la fiecare doi ani. Legea a funcționat mai bine de o jumătate de secol și avea toate șansele de a deveni perimată dacă nu erau depășite unele bariere ale fizicii de nivel nanometric.

IBM a anunțat că a reușit crearea unui cip pe 2 nanometri ce înglobează nu mai puțin de 50 de miliarde de tranzistori pe o pastilă de mărimea unghiei. Compania susține că viitoarele procesoare pe 2 nanometri vor utiliza cu 75% mai puțină energie decât procesoarele actuale, bazate pe 7 nanometri. Cipurile bazate pe acest proces de fabricație vor oferi un echilibru între performanțe mai bune și eficiență energetică de vârf.

Avantajele cele mai mari vor fi resimțite în industria dispozitivelor mobile. Un telefon cu procesor pe 2 nanometri ar putea avea o autonomie de până la patru ori mai mare față de cele mai performante modele actuale. Astfel, telefonul ar putea să funcționeze până la 4 zile, fără a fi nevoie să-l încărcați. Laptopurile vor deveni tot mai puternice, iar automobilele autonome vor reacționa mai rapid la obiectele întâlnite în cale.

Avantajele nu se opresc aici. De aceste tehnologii vor profita centrele de date, sateliții, inteligența artificială și releele 5G și 6G.

IBM a făcut un pas în față înaintea altor producători precum AMD și Qualcomm. În prezent, procesoarele Apple M1, Apple A14 și Kirin 9000 de la Huawei folosesc procesul tehnologic pe 5 nanometri al celor de la TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company). AMD și Qualcomm utilizează în prezent cipuri pe 7 nanometri fabricate de TSMC și Samsung. Între timp, TSMC lucrează la un proces de producție pe 2 nanometri și dorește ca anul viitor să treacă la producția de volum pe 4 și 3 nanometri.

Cu toate aceste cuceriri tehnologice, procesoarele pe 2 nanometri sunt la câțiva ani distanță de implementarea lor pe laptopuri, telefoane și calculatoare desktop.

To Top