Stiri

IBM a prezentat în România cele mai noi tehnologii

IBM a prezentat recent în România cele mai noi tehnologii dezvoltate de laboratoarele de cercetare amplasate în locații strategice.
Cercetătorii din cadrul departamentului IBM Research au obţinut progrese majore în ceea ce priveşte performanţele dispozitivelor de calcul cuantic ce pot accelera realizarea unui calculator cuantic la scară largă. Pentru aplicaţii specifice, sistemele de calcul cuantic, ce utilizează comportamentul cuantic al materiei, deţin potenţialul de a furniza putere de calcul ce nu poate fi atinsă de niciun alt supercalculator disponibil în prezent.

Cercetătorii IBM au măsurat în premieră modul în care sarcina electrică este distribuită în interiorul unei singure molecule. Această breşă va permite obţinerea unor informaţii ştiinţifice fundamentale referitoare la crearea legăturilor dintre atomi şi molecule. Abilitatea de a prezenta distribuţia sarcinii electrice în cadrul unei structuri moleculare funcţionale constituie un potenţial imens pentru aplicaţii viitoare, în domeniul fotoconversiei solare, al stocării de energie sau al realizării dispozitivelor de calcul la nivel molecular.

Cercetătorii din cadrul departamentului IBM Research au demonstrat abilitatea de a stoca informaţia în mai puţin de 12 atomi magnetici. Acest sistem de stocare este semnificativ mai mic decât unităţile din prezent, ce folosesc aproximativ 1 milion de atomi pentru stocarea unui singur bit de informaţie.

Cercetătorii IBM din Zurich au raportat o tehnologie concept inovativă numită sonda microfluidică, construită din siliciu, ce poate analiza cu precizie secţiuni de ţesut la nivel micrometric.
Specific pentru analiza mostrelor de ţesut, sonda poate inocula un anticorp local unei zone de ţesut cu precizie crescută. Deoarece analiza poate fi efectuată la nivel de puncte şi linii, comparativ cu întreaga secţiune de ţesut, ţesutul este conservat mai bine pentru teste suplimentare. Un alt beneficiu al acestei inovaţii este faptul că sunt necesari doar câţiva picolitri dintr-un lichid ce conţine anticorpi pentru fiecare analiză.

IBM a stabilit un nou record în 2011 în Statele Unite, marcând cel de-al 19-lea an consecutiv în care compania este liderul clasamentului companiilor ce au primit brevete de invenţie. Inventatorii IBM au primit un număr record de 6180 de brevete în 2011, de patru ori mai mult decât brevetele primite de Hewlett-Packard şi de şase ori mai multe decât brevetele Oracle/Sun.

To Top