IBM lansează un super sistem pentru economia mobila in masura sa proceseze 2.5 miliarde de tranzactii pe zi. Primul sistem mainframe cu solutii analitice incorporate, furnizand perspective in timp real ale tranzactiilor de 17 ori mai rapid in comparatie cu sistemele concurente, la un cost mai mic.
’’IBM a lansat recent sistemul z13. Unul dintre cele mai sofisticate sisteme de calcul dezvoltate vreodata, ofera scalabilitate si solutii economice impreuna cu criptari in timp real si solutii analitice pentru a satisface asteptarile clientilor in ceea ce priveste viteza si siguranta trilioanelor de tranzactii din economia mobila. Sistemul z13 este rezultatul unei investitii de 1 miliard de dolari, 5 ani de dezvoltare, valorifica inovatia a peste 500 de brevete si reprezinta o colaborare cu peste 60 de clienti – subliniind angajamentul IBM de a furniza tehnologii inovative si de valoare clientilor sai’’, a mentionat Sorin Serb, Systems Architect, IBM Romania.
Noul mainframe IBM furnizeaza noi capabilitati fara precedent, incluzand:
z13 este primul sistem in masura sa proceseze 2.5 miliarde de tranzactii pe zi – echivalentul a 100 de Cyber Mondays organizate in fiecare zi a anului. Tranzactiile facute prin sistemul z13 sunt durabile, protejate si auditabile de la un capat la celalalt, adaugand siguranta pe masura ce tranzactiile mobile sunt in crestere – estimate sa creasca la 40 de trilioane de tranzactii mobile pe zi pana in anul 2025.
z13 este primul sistem care face practica criptarea in timp real a tuturor tranzactiilor mobile la orice nivel. Sistemul z13 accelereaza procesul de criptare in timp real a tranzactiilor mobile pentru a proteja datele tranzactionate si asigura timpi de raspuns compatibil cu o experienta pozitiva a clientilor. Sistemul include 500 de brevete noi inclusiv tehnologii criptografice de codare care faciliteaza mai multe caracteristici de securitate pentru tranzactiile initiate pe mobile.
z13 este primul sistem mainframe care incorporeaza solutii analiticeoferind perspective in timp real asupra tuturor tranzactiilor. Aceasta capabilitate poate ajuta la garantarea abilitatii clientului de a desfasura in timp real detectarea fraudei in 100% din tranzactiile afacerii sale prin distribuirea instantanee a perspectivelor analitice care sunt de 17 ori mai rapide in comparatie cu sistemele concurente la un cost mai mic.
Sistemul z13 este alcatuit din cel mai rapid microprocessor din lume, de 2 ori mai rapid decat un procesor obisnuit pentru servere, 300% mai multa memorie, 100% mai multa latime de banda si procesare vectoriala a solutiilor analytice pentru accelerarea tranzactiilor mobile. Prin urmare, motorul de tranzactionare al sistemului z13 este capabil sa analizeze tranzactiile in timp real si va putea preveni frauda in timp ce este pe cale sa se desfasoare, permitand institutiilor financiare sa stopeze tranzactiile inainte ca utilizatorul sa fie implicat. IBM a conceput sistemul z13 astfel incat sa integreze evaluarea tranzactiilor in timp real si garanteaza aceasta capabilitate ca fiind o caracteristica componenta a sistemului. Aceasta evidenta poate fi folosita in detectarea fraudei in 100% din tranzactiile business ale clientilor. Sistemul z13 include support pentru framework-ul Hadoop, permitand datelor nestructurate sa fie analizate in cadrul sistemului.
’’Sistemul z13 este arhitectura cloud privata sau hibrida ideala, pentru abilitatea de a scala si de a manipula cu incredere si in siguranta multiple volume de lucru. Intr-un model scale-out, este capabil sa ruleze 8.000 de servere virtuale – peste 50 de servere virtuale per nucleu, astfel diminuand costurile de software, energie si amenajare’’ a adaugat Sorin Serb.
Sistemul z13 diminueaza si costul functionarii unei platforme cloud. Pentru mediile comparabile, este estimat ca o platforma cloud de tip z Systems ce ruleaza pe un sistem z13 va avea un cost total de proprietate cu 32% mai mic peste 3 ani comparativ cu platforma cloud x86 si un cost total de proprietate cu 60% mai mic fata de o platforma cloud publica. In plus, sistemul z13 este bazat pe open standards, capabil sa sustina Linux si OpenStack