Jocuri

Industria jocurilor video din România a generat 218 milioane de dolari

Predator Gaming Desk (PGD110)
Predator Gaming Desk (PGD110)

Industria jocurilor video din România a crescut de la an la an și este în prezent un contribuitor important la PIB-ul național.

În 2020, studiourile au creat un număr mai mare de jocuri decât toate cele lansate în 2018 și 2019 la un loc. Mai mult, industria a raportat o cifră de afaceri de 218 milioane de dolari, reprezentând o creștere de 19,1% față de 2019. Datele sunt oferite de studiul anual realizat de RGDA (Asociația Dezvoltatorilor de Jocuri Video din România).

Nu mai puțin de 22 de titluri au fost dezvoltate în România în 2020, printre care și celebrele Watch Dogs: Legion și FIFA21, create în birourile locale ale Ubisoft și Electronic Arts. Studiourile independente s-au remarcat prin câteva titluri care au obținut recunoaștere internațională: Door Kickers 2: Task Force North (KillHouse Games), Zombieland: AFK Survival (Metagame) sau Football Rivals (Green Horse Games).

În 2020 și în prima parte a acestui an, studioul GreenHorse Games a fost achiziționat de Miniclip, Whyttest a fost cumpărat de grupul Testronic, iar AMC România de către Keywords Studios. În plus, mai multe studiouri internaționale și-au deschis birouri în România: Funcom, Kolibri Games, Wolcen sau Ten Square Games.
Un procent de 52% dintre studiourile românești se află în București, 15% în Cluj-Napoca, 5% în Iași, 5% în Timișoara și 3% în Brașov. 20% din studiouri își desfășoară activitatea în orașele mici ale țării precum Botoșani, Târgu Mureș, Alexandria, Brăila, Arad sau Turda.

68% dintre studiouri sunt dezvoltatoare de jocuri video (originale sau IP-uri licențiate), în timp ce 7,5% se identifică ca furnizori de servicii și dezvoltatori part-time, 13,2% sunt furnizori de servicii, 7% sunt publisheri și doar 3 companii creează tool-uri pentru infrastructura de jocuri.

Cele mai importante companii românești de jocuri

Cele mai importante 10 companii românești în 2020 după cifra de afaceri sunt Ubisoft România, Electronic Arts România, Gameloft România, Amber Studio, Playtika, Ati Studios, Super Hippo Games, Quantic Lab, Green Horse Games și AMC România. În studiourile românești lucrează peste 6000 de specialiști.

To Top