Brian Krzanich, CEO al Intel Corporation, a anunțat coloborarea cu Arduino LLC, o importantă platformă hardware open source pentru comunitatea educațională și a dezvoltatorilor. Krzanich a prezentat Intel Galileo, prima dintr-o gamă de plăci de dezvoltare Arduino, bazate pe arhitectura Intel.
Anunțul a fost făcut în cadrul Maker Faire, cel mai mare eveniment dedicat inovației, creativității și antreprenoriatului. Ionuț Budișteanu, tânărul român în vârstă de 19 ani, care a câștigat marele premiu în valoare de 75.000 de dolari la Intel ISEF 2013, cea mai mare competiție de știință și inginerie pre-universitară din lume, este unul dintre speakerii evenimentului. Proiectul câștigător al lui Ionuț de la Intel ISEF a constat într-o mașină low-cost fără șofer.
Parte a acestui efort, Krzanich a anunțat o donație de 50.000 de plăci Intel Galileo către 1.000 de universități din lume în următoarele 18 luni.
În prezent, Intel colaborează cu 17 universități de pe 6 continente pentru dezvoltatea unui curriculum bazat pe plăcile Intel Galileo. Scopul acestei inițiative în domeniul educației este de a pune la dispoziție tehnologia Intel pentru cât mai mulți profesori și studenți. Compania intenționează să încheie parteneriate și cu alte universități în următoarele luni.
Intel Galileo combină performanța tehnologiei Intel cu ușurința utilizării platformei dezvoltare software Arduino. Plăcile de dezvoltare folosesc sistemul de operare open source Linux cu aplicațiile software Arduino, permițând scalabilitate și refolosirea software-ului existent, numite “schițe”. Intel Galileo poate fi instalat pe Mac OS, Microsoft Windows și Linux. Placa este construită astfel încât să fie compatibilă cu ecosistemul Arduino.
Intel Galileo folosește SoC-ul Intel Quark X1000, primul produs din gama Intel Quark, cu consum redus de energie. Tehnologia Intel Quark va duce arhitectura Intel către domenii care cresc rapid– de la Internet la dispozitive purtabile în viitor. Proiectat în Irlanda, SoC-ul Quark X1000 pe 32-biți, single core, single-thread, operează la viteze de 400MHz.
Per total, placa de dezvoltare Intel Galileo este un instrument util pentru construirea unor designuri interactive simple, precum display-uri LED pentru a dezvolta proiecte complexe, de la aplicații pentru acasă la roboți controlați cu ajutorul smartphone-ului.