Stiri

Intel lansează „cel mai rapid SSD din lume”, SSD P5800X pe PCIe 4.

Intel Optane SSD P5800X
Intel Optane SSD P5800X
(CREDIT: Intel)

Tehnologia Intel Optane a atins un nou nivel odată cu lansarea SSD P5800X, pe care Intel îl promovează drept cel mai rapid SSD din lume. Noul SSD de generația următoare se bazează pe interfața PCIe 4.0, a doua generație de media Optane și un nou controller SSD, oferind utilizatorilor un nivel de performanță de-a dreptul uimitor și specificații de rezistență fără precedent.

Comparativ cu dispozitivul de primă generație Optane DC P4800X, Intel spune că 5800X oferă o impresionantă îmbunătățire de 3 ori a performanței în sarcinile de citire/scriere aleatorii, atingând un vârf de 1,5 milioane IOPS 4K aleatorii și o performanță secvențială triplă, care atinge un maxim de 7,2 GB/s. De asemenea, drive-ul livrează până la 4,6 milioane IOPS în sarcini de lucru de 512B aleatorii (util pentru anumite tipuri de sarcini de lucru de caching) și până la 1,8 milioane IOPS în sarcini de lucru mixte.

Adițional, drive-ul oferă o rezistență la scriere cu până la 67 % mai mare decât a primei generații P4800X, cu un uluitor nivel de 100 drive writes per day (DWPD). Asta îl face cel mai rezistent SSD de pe piață. Comparativ, există doar puține SSD-uri „obișnuite” bazate pe  NAND care abia oferă o rezistență de 10 DWPD, ceea ce înseamnă că P5800X este cu adevărat într-o clasă proprie.

Versiunile pentru consumatori, care încă nu au ajuns pe piață, vor avea îndelung testatul format U.2 și vor oferi capacități de 400 GB, 800 GB, 1,6 TB și 3,2 TB, ceea ce reprezintă mai mult de dublul stocării oferită de modelul precedent P4800X. Tehnologia exotică 3D XPoint pe care se bazează noul SSD oferă mult mai multă viteză și rezistență decât orice SSD bazat pe NAND, nivelul de performanță fiind undeva între cel al SSD-urilor flash și memoria sistemului. Intel P4800X era deja cel mai consistent SSD de pe piață, dar Intel spune că P5800X va extinde asta cu o QoS cu până la 40 % mai bună în sarcinile de lucru 4K de citire aleatorie.

Nu există încă informații legate de preț, dar Intel spune că drive-urile sunt deja livrate către companiile OEM. De asemenea, fiind dispozitive bazate pe standarde cu blocuri NVMe adresabile, aceste SSD-uri vor fi compatibile și cu procesoarele AMD EPYC.

To Top