Editorial

Interviu despre tehnologia 3D

De vorba cu Istvan Stark, Managing Director Panasonic South East Europe, despre tehnologia 3D.

Tehnologia 3D expusă la CEATEC toamna trecută şi la CES sau IFA în acest an include şi tehnologii specifice Panasonic? Dacă da, descrieţi, vă rog.

Istvan Stark: Tehnologia Panasonic 3D a fost inclusă în respectivele expuneri. Tehnologia pentru redarea cu înaltă fidelitate a imaginilor HD pentru ochiul stâng şi pentru ochiul drept în cadru secvenţial utilizând tehnologia PDP de emisie ultra-rapidă a luminii este unică şi proprie Panasonic.

Dintre formatele diferite de tehnologii 3D, cu sau fără ochelari, half HD sau full HD, în cadru secvenţial sau linie cu linie, pe care dintre ele a ales-o Panasonic şi de ce?

Istvan Stark: Panasonic a ales să utilizeze formatul video full HD în cadru secvenţial. Acest format este utilizat pentru a reda producţiile 3D hollywoodiene în toate cinematografele. A fost aleasă pentru a asigura redarea imaginilor full HD pentru ochiul drept şi pentru cel stâng pe ecrane PDP, cadru cu cadru, astfel încât să se obţină aceeaşi calitate a imaginii ca la cinematografele 3D.

Ochelarii speciali sunt absolut necesari pentru tehnologia 3D full HD? Credeţi că aceşti ochelari nu vor mai fi necesari în viitorul apropiat?

Istvan Stark: În prezent, ochelarii sunt necesari pentru vizionare. Exact ca în cinematografele 3D, ochelarii vor fi necesari şi acasă pentru a beneficia de cea mai bună calitate a imaginii. Cred că ecranele full HD 3D care nu vor mai avea nevoie de ochelarii speciali nu vor fi produse în viitorul apropiat.

Ce diferenţe sunt între formatul full HD şi cel half HD? Care sunt diferenţele majore?

Istvan Stark: Full HD foloseşte un volum dublu de date video decât half HD. Diferenţa se reflectă în calitatea imaginii redate şi poate fi observată cu ochiul liber de către persoanele obişnuite. Fineţea detaliului şi calitatea înregistrărilor video 3D diferă semnificativ. Aşa cum un video 3D este mult mai realist decât unul 2D, aşa şi diferenţele în calitatea imaginii sunt mai mult decât vizibile.

Panasonic utilizează televizoare cu plasmă pentru full HD 3D; poate tehnologia full HD 3D să echipeze şi televitoare LCD?

Istvan Stark: Da, formatul full HD 3D poate fi încorporat şi în televioare LCD.

Care este diferenţa între formatul 3D TV care este ofertat deja în Japonia de către Hyundai şi cel al Panasonic?

Istvan Stark: Ecranele Hyundai 3D redau înregistrarea video prin distribuirea imaginilor pentru ochiul stâng şi pentru cel drept la fiecare linie de scanare şi atunci rezoluţia verticală este mai puţin de jumătate din cea proprie formatului HD.

Televizoarele Panasonic 3D permit redarea imaginilor HD 3D prin separarea sincronizată a imaginii la fiecare cadru pentru ochiul stâng şi pentru cel drept.

Care este diferenţa dintre modelul Panasonic 3D şi cel care este este deja disponibil în Statele Unite prin intermediul Samsung?

Istvan Stark: Samsung comercializează un ecran cu plasmă cu rezoluţie WXGA (1366×768) şi un DLP cu rezoluţie full HD.

Televizorul Panasonic 3D este un ecran cu plasmă care permite redarea de imagini full HD atat pentru ochiul stâng cat şi pentru ochiul drept, cu maximum de calitate a imaginii pentru 3D TV.

Când veţi lansa televizoarele 3D / playerele Blu-ray 3D?

Istvan Stark: Avem în plan să lansăm ambele tipuri de produse la inceputul anului 2010.

Când vor fi lansate camera video profesionale capabile să înregistreze video 3D?

Istvan Stark: Ele vor fi prezentate in premiera mondiala la CES 2010.

Ce dimensiuni vor avea televizoarele 3D? Veţi lansa pe piaţă şi modelul cu diagonala de 103-inch? Care va fi modelul cu cea mai mică diagonală?

Istvan Stark: Deocamdată studiem formarea liniilor de produse astfel încât să se bucure de experienţa 3D cât mai multe familii. Vom reveni cu detalii când vom începe comecializarea.

Ce diferenţe vor fi între televizoarele plate 3D faţă de cele obişnuite? Care va fi diferenţa de preţ dintre ele?

Istvan Stark: Televizorul 3D va fi vârf de gamă. Nu stim in acest moment care va fi diferenţa de preţ dintre acestea şi cele normale.

Televizoarele 3D vin la pachet cu ochelarii speciali?

Istvan Stark: Ochelarii sunt obligatorii pentru vizionarea 3D; vom include aceşti ochelari în acelaşi pachet cu televizorul.

Panasonic intenţionează să lanseze şi televizoare 3D la care să nu fie nevoie de ochelari speciali pentru vizionare?

Istvan Stark: Nu avem în plan să lansăm un televizor 3D fără ochelari. Credem că redarea full HD fără ochelarii speciali este o tehnologie ce nu va fi dezvoltată în viitorul apropiat.

Ochelarii pentru televizoarele 3D sunt specifici Panasonic sau sunt compatibili şi cu produsele altor companii?

Istvan Stark: Specificaţiile pentru ochelari vor depinde de formatul de redare. Prin urmare, cel mai probabil este ca fiecare companie să vină pe piaţă cu proprii săi ochelari de vizionare.

Cei care poartă ochelari de vedere vor putea folosi ochelarii speciali pentru 3D?

Istvan Stark: Noi dezvoltăm o pereche de ochelari 3D ce poate fi purtată peste cei de vedere.

Aveţi planuri pentru producerea mai multor tipuri de ochelari 3D, pentru adulţi/copii, bărbaţi/femei?

Istvan Stark: Deocamdată dezvoltăm un tip de ochelari universali.

Pentru alt televizor 3D lansat de căre altă companie va fi nevoie de ochelari 3D? Care sunt avantajele de a deţine asemenea ochelari de vizionare?

Istvan Stark: Nu avem informaţii referitoare la comercializarea produselor altor companii.Credem că tehnologia care va permite vizionarea full HD fără ochelari speciali va apărea mult mai târziu în viitor. Utilizarea ochelarilor speciali extinde aria vizionare şi ei sunt folosiţi chiar şi în cinematografe, la filmele 3D. Deocamdată sunt cea mai bună metodă pentru vizionarea producţiilor cinematografice 3D.

Cum se vor numi ochelarii speciali?

Istvan Stark: Suntem deocamdată la etapa în care studiem acest aspect. Panasonic îi numeşte în prezent „3D (Active) Shutter Glasses.” În interiorul companiei.

Ochelarii speciali 3D vor fi comercializaţi sub brandul Panasonic?

Istvan Stark: Încă studiem acest aspect.

Aveţi în intenţie să scoateţi pe piaţă software pentru înregistrarea de filme 3D pe disc? Ce planuri aveţi referitor la codurile regionale pentru Japonia, America de Nord, Europa, Asia şi aşa mai departe?

Istvan Stark: Nu a fost făcut niciun anunţ oficial din partea studiourilor de producţie asupra lansării de filme full HD 3D. Credem că nu se va întâmpla nimic până când nu se stabilesc standardele.
Panasonic încurajează studiourile să asigure privitorilor accesul la cât mai multe titluri posibile până la comercializarea echipamentelor.

Câte titluri au fost create în 3D? Daţi-ne cifrele pentru fiecare companie în parte.

Istvan Stark: O mulţime de titluri sunt acum disponibile pentru cinematografele 3D (produse de Disney, Fox, WB, SPEetc.

2008 13 titluri
2009 31 titluri

Ce companii producătoare de filme au decis deja să lanseze software pentru discuri Blu-ray 3D?

Istvan Stark: Credem că un anunţ oficial din partea studiourilor cinematografice asupra lansării de filme în format full HD 3D nu va fi posibil înainte de standardizare.

Ce număr de filme 3D pentru discuri Blu-ray vor fi lansate până la apariţia televizoarelor şi playerelor Blu-ray 3D?

Istvan Stark: Panasonic încurajează studiourile să asigure cât mai multe titluri înainte de comercializare.

Ce număr de filme 3D pe disc credeţi că vor fi lansate în primul an de după începerea comercializării de televizoare şi playere Blu-ray 3D?

Istvan Stark: Credem că vor fi lansate aproximativ 20 de titluri în format full HD 3D.

Ce număr de filme 3D pe disc credeţi că vor fi lansate în următorii 3 ani?

Istvan Stark: Credem că privitorii vor avea la dispoziţie între 80 şi 100 de tiluri în format full HD 3D.

Ce alte producţii 3D pe disc credeţi că vor fi lansate în afara filmelor?

Istvan Stark: Credem că vor apărea în format 3D documentare pentru călătorii, concerte, înregistrări de evenimente sportive şi muzicale.

Credeţi că filmele 3D pe disc vor fi lansate în format full HD, half HD şi alte formate? În acest caz, ce număr de tiluri credeţi că vor fi în format full HD Blu-ray, de la comercializarea echipamentelor şi până la finalul lui 2010, şi în următorii 3 ani?

Istvan Stark: Credem că vor fi lansate filme pe disc în format full HD. În anul fiscal 2010: aproximativ 20 de titluri. În 3 ani: aproximativ 80-100 de titluri.

Intenţionaţi să utilizaţi aceleaşi discuri Blu-ray pentru filme 3D ca şi pentru cele 2D sau primele vor fi vâdute separat? În acest caz, care credeţi că va fi direnţa de preţ între cele două tipuri?

Istvan Stark: Conţinutul 3D şi metodele de vânzare vor fi decise de către companiile producătoare de filme; Panasonic nu deţine informaţii despre acest subiect. Ne aşteptăm să fie vândute un număr mare de tiluri bune.

Câte jocuri 3D vor fi lansate? Câte dintre ele vor fi în format full HD?

Istvan Stark: Panasonic nu deţine informaţii despre acest subiect. Ne aşteptăm să fie vândute un număr mare de tiluri bune. La începutul lunii iunie, un joc 3D pe nume Avatar va fi lansat de către Ubisoft Entertainment la E3 Expo. (compatibil 720p).

Care este mediul recomandat pentru vizionarea 3D? Sunt diferenţe majore faţă de actualele reguli referitoare la distanţa faţă de televizor, lumina din cameră, unghiul de vizionare sau înălţimea de vizionare?

Istvan Stark: În prezent investigăm diferite situaţii de vizionare în cazul televizoarelor 3D. Distanţa de vizionare trebuie să fie de 3 ori înălţimea ecranului. Recomandăm ca privitorul să fie aşezat cu ochii la nivelul ecranului. Luminozitatea mediului ambiant, unghiul de vizionare şi plasarea televizorului nu sunt diferite de condiţiile actuale de vizionare.

Mediul recomandat pentru vizionarea 3D se schimbă odată cu formatul tehnologic?

Istvan Stark: Vizionarea 3D fără ochelarii speciali impune restricţii mari referitoare la poziţia privitorului comparativ cu situaţia în care aceştia sunt utilizaţi.

Există îngrijorări referitoare la sănătate în cazul vizionării timp de mai multe ore a înregistrărilor video 3D? Dar a unui film de două ore? Ar fi necesare pauze în timpul jucării unui joc 3D pentru mai multe ore? Vor fi necesare acele avertizări care sunt valabile acum pentru filmele 3D?

Istvan Stark: Studiem deocamdată diverse aspect legate de subiectul impactului pe care vizionarea 3D îl are asupra sănătăţii. Dacă priveşti la un televizor 3D respectând recomandările noastre, credem că nu există nicio diferenţă între privirea unui film la un televizor 3D sau la un cinematograf 3D.

Partea de sus a corpului ar trebui să stea dreaptă în timpul vizionării 3D? Va fi afectată cumva vizionarea dacă privitorul va sta aşezat pe o parte?

Istvan Stark: Nu e nevoie ca privitorul în stea drept, dar este recomandat ca ochii să fie la acelaşi nivel ca şi ecranul pentru ca ochii să obosească mai puţin.

Sunt avertismentele necesare pentru vizionarea 3D pe perioade mari de timp?

Istvan Stark: Studiem deocamdată acest aspect.

Există recomandări generale ale industriei sau studii referitoare la riscurile vizionării 3D pentru o perioadă mai mare de timp?

Istvan Stark: Studiem deocamdată acest aspect. International Standards Organization (ISO) a formulat şi publicat liniile directoare ISO IWA3. În Japonia, 3D Consortium a publicat, de asemenea, 3DC Safety Guidelines.

Există diferenţe între impactul la nivel mental sau asupra ochilor pe care îl au formatele full HD şi half HD?

Istvan Stark: Detaliile referitoare la această întrebare nu sunt publice.

Există cerinţe legale pentru avertismentele referitoare la efectele vizionării 3D asupra sănătăţii fizice şi mentale?

Istvan Stark: Studiem deocamdată acest aspect.

Ce venituri estimaţi să genereze echipametele şi conţinutul software 3D în industrie, per total?

Istvan Stark: Televizoarele 3D vor fi o experienţă cu totul nouă pentru consumatori, ceea ce va determina o explozie pe piaţa 3D. Studiem în continuare detaliile impactului asupra cifrei de afaceri.

Credeţi că în vânzările de discuri Blu-ray, conţinutul 3D va deveni dominant?

Istvan Stark: Cred că numărul de tiluri create cu tehnologii 3D va creşte.Creatorii de conţinut vor alege să cele mai potrivite modalităţi de redare pentru fiecare operă în parte.

Câte playere Blu-ray 3D şi televizoare 3D credeţi că vor fi vândute?

Istvan Stark: Televizoarele 3D aduc o experienţă nouă consumatorilor iar piaţa va exploda în următorii ani. Este foarte greu de preconizat in acest moment cererea pe acest segment.

To Top