Editorial

Interviu pcnews cu Dragoş Simion (Flamingo International)

Astăzi, Dragoş Simion (Flamingo International) a acceptat să răspundă întrebărilor noastre şi îi mulţumim pentru acest lucru. Dacă vreţi să aflaţi lucruri foarte interesante despre Dragoş Simion cât şi despre Flamingo International vă invităm să citiţi interviul de mai jos. Comentariile voastre sunt bine venite.

pcnews: Flamingo a facut pionierat in IT-ul Romanesc. Ce ne puteti povesti din istoria Flamingo? Cum a inceput totul? De ce s-a ales acest nume?

Dragoş Simion Povestea Flamingo International incepe in anii ’90, intr-un camin al Politehnicii, prin spiritul antreprenorial si entuziasmul a trei studenţi, Dragos Cinca, Marius Ghenea şi Islam Varol. Ca orice business, compania ce urma sa devina unul dintre cei mai mari jucatori din retailul electronic, electrocasnic si IT&C din Romania, a inceput cu vanzarea unui calculator, apoi a 2-3 PC-uri pe zi. Pe vremea aceea, un PC costa aproximativ 1.000 de euro, iar toate operatiunile de configurare, asamblare si vanzare erau realizate pe profilul fiecărui client.
In 1995, compania a intrat pe piata de retail IT&C, aflata, la acea vreme, intr-o faza in care PC-urile reprezentau o noutate absoluta atat pentru clienti, cat si pentru retaileri, prin deschiderea primului magazin Flamingo Computers. Flamingo International a fost, astfel, printre companiile care au creat piata de retail IT&C, electronic si electrocasnic. De atunci, compania a crescut foarte mult, si si-a mentinut pozitia de lider pe segmentul de retail IT&C, devenind odată cu achiziţia Flanco si unul dintre cei mai mari jucatori pe segmentul de retail electronic si electrocasnic.

Dragoş Simion

pcnews: Pe data de 23 ianuarie 2008 ati fost numit Preşedinte al Consiliului de Administraţie al Grupului Flamingo International. Care au devenit prioritatile dvs o dată cu numirea în această functie?

Dragoş Simion Printre prioritatile mele in perioada urmatoare se numara, in primul rand, continuarea strategiei de dezvoltare a companiei pe piata locala cu precădere pe conceptul de magazin Flanco World, care va fi urmat şi de apariţia unor proiecte pilot pentru un concept nou, mai amplu, de magazine Flamingo Computers. În 2008 trebuie să confirmăm tendinţa de creştere profitabilă, iar ulterior să luăm în considerare sistematic oportunităţile strategice noi care pot include grupul Flamingo.

pcnews: Flamingo International deţine lanţurile Flanco, Flanco World şi Flamingo Computers. Care este procentual aportul fiecarui lant in veniturile Flamingo International?

Dragoş Simion Anul trecut, Flamingo international s-a concentrat asupra consolidarii afacerilor companiei pe piata locala si pe extinderea retelei de magazine de suprafata mare operate sub conceptul Flanco World, astfel ca, prin deschiderea a 10 noi unitati in 2007, reteaua Flanco World numara, la finalul lui 2007, 18 magazine in cele mai importante orase din tara. Astfel, reteaua de magazine Flanco World a ajuns sa detina o cota importanta in afacerile Grupului Flamingo International.
In 2007, Grupul Flamingo International opera 18 magazine Flanco World, 37 de magazine Flamingo Computers si 74 de magazine Flanco. In ceea ce priveste numarul de magazine operate, Flanco World reprezinta 10%, Flamingo Computers 30%, iar Flanco 60%. In ceea ce priveste suprafata de vanzari, magazinele Flanco World reprezinta 47%, magazinele Flamingo Computers 12% si magazinele Flanco 41%.

pcnews: Ce doriti sa schimbati in strategia Flamingo International?

Dragoş Simion Nu cred că strategia Flamingo International trebuie schimbata şi nici nu este mandatul meu de a schimba strategia, ci de a asigura Consiliul de administraţie şi prin intermediul acestuia acţionarii, că strategia aprobată cu un an şi jumătate în urmă este executată corespunzător de către management.

pcnews: In ultimul timp Flamingo Computers este din ce in ce mai putin vizibil pentru end-useri, iar o serie de magazine Flamingo Computers au disparut. Chiar si concurenta a inchis multe magazine. Sunt vremuri grele pentru comertul IT clasic? Online-ul tinde sa detroneze magazinele clasice de IT? Ce previziuni aveti in razboiul magazin vs. Online?

Dragoş Simion Nu cred ca putem vorbi despre vremuri grele pentru retailul IT&C clasic, doar canalul de vânzare s-a transformat, cererea există din plin, fiind echilibrată de ofertă prin intermediul magazinelor mari electrice, cum ar fi Flanco World. Ştiam că pentru o perioadă piaţa românească va urma această direcţie şi acesta a fost unul dintre motivele achiziţiei Flanco în portofoliul Flamingo.

Aşadar, vânzările de masă orientându-se către magazine mai puţin specializate, magazinele tradiţionale şui-au văzut temporar scăzută raţiunea de a exista în formatul anterior şi pe modelul de costuri actualizat. Însă pe măsură ce piaţa devine mai sofisticată, un nou model de magazine-specialist îşi va face apariţia. Noi dorim să testăm prin câteva concepte pilot un magazin >Flamingo nou, de suprafaţă mare (800-1000 mp). În funcţie de rezultatele acestora, vom rafina conceptul şi posibil îl vom multiplica la scară naţională în anii care urmează. Asemenea modele de magazin există în toate ţările dezvoltate.

Ne bucură ascensiunea retailului online şi credem că în momentul în care vom intra în forţă pe acest segment de piaţă vom avea un cuvânt greu de spus, cu niste argumente decisive legate de puterea noastră de cumpărare şi de brand-awareness-ul nostru.

pcnews: Se axeaza Flamingo mai mult pe proiecte mari decat pe comertul pentru end-useri?

Dragoş Simion Nu, targetul principal al Flamingo International este reprezentat in continuare de clientii – persoane fizice. In acest scop, Flamingo International isi propune sa asigure atat o varietate de produse pe raft, cat si servicii la cele mai inalte standarde de calitate, care sa aduca valoare adaugata procesului de achizitie.

pcnews: Care sunt principalii concurentii ai fiecarui lant din grup (Flanco, Flanco World şi Flamingo Computers)?

Dragoş Simion Magazinele operate de Flamingo International concureaza cu toti ceilalti mari jucatori de pe piata de retail electronic, electrocasnic si IT&C din Romania.

pcnews: Cate locatii Flanco World sunt deschise in acest moment? Care este conceptul care sta in spatele Flanco World si care este diferenta intre Flanco World si Flanco?

La finalul anului 2007, Flamingo International opera 18 magazine Flanco World. Aceste magazine respecta conceptul unitatilor cu suprafete mari de vanzari (1000 – 3000 mp), operate in orasele importante ale tarii, in zone cu trafic foarte mare. Magazinele Flanco sunt unitati cu suprafete mai mici de vanzare, situate, in general, stradal. Atat magazinele Flanco, cat si magazinele Flanco World sunt specializate in retailul de electronice si electrocasnice.
Dezvoltarea retelei de magazine Flanco World a reprezentat una dintre prioritatile de top ale Grupului Flamingo International in 2007, proces care va continua si in perioada urmatoare.

pcnews: Cum a afectat criza financiara internationala din ultima perioada evolutia la Bursa a Flamingo International?

Dragoş Simion Actiunile Flamingo International au urmat trendul general al Bursei, care s-a aflat in declin inca de la inceputul anului, poate chiar mai puţin decât alte titluri de pe piaţă în aceeaşi perioadă de timp. Deoarece Flamingo nu intenţiona nicio ofertă secundară de acţiuni în perioada următoare, evoluţia bursieră pe care o vedem redresată în viitor nu va afecta în niciun fel compania.

pcnews: Puteti transmite ceva special cititorilor pcnews.ro?

Dragoş Simion Le doresc să citească cu discernământ tot ceea ce apare din piaţa de specialitate!

To Top