Stiri

iPAD ieftin pentru lumea a 3-a

In tarile in care si apa e un lux, accesul la tehnologie si Internet pare utopic. Totusi, nu e imposibil. ONG-ul „One Laptop Per Child” a incheiat un parteneriat cu Marvell Technology Group Ltd. pentru productia tabletei XO-3, un mini computer cu pret redus, destinat in special copiilor din tarile subdezvoltate.

olc tablet

Asemanatoare cu iPad-ul produs de Apple, dispozitivul este dezvoltat pe platforma Moby produsa de Marvell si va avea cel putin una, poate chiar doua camere web, acces Wi-Fi la Internet, ecran multi-touch si suficienta putere pentru imagini HD si 3D. Spre deosebire de iPad, insa, XO-3 va functiona si cu periferice atasabile (mouse sau tastatura). Mai este de lucru, insa, la tastatura, care va trebui adaptata pentru limbile care nu folosesc alfabetul latin.

Ca sistem de operare, Marvell tinde spre Linux, care, fiind gratuit, ar mai reduce din costuri. Pentru inceput, insa, va folosi, cel mai probabil, Android, sistemul de operare pentru telefonia mobila dezvoltat de Google, sau ceva similar. Desi a colaborat cu Microsoft pentru instalarea Windows pe laptopurile XO, Marvell nu opteaza pentru Windows 7 si in cazul tabletei in alb si verde fiindca ar solicita prea multa memorie si putere de calcul.

XO-3 se afla in stadiul de prototip si va fi prezentata, in ianuarie 2011, la CES (The International Consumer Electronics Show). Tot anul viitor va fi lansata pe piata, la un pret estimat de 99$.

To Top