Pana mai ieri SF, luptele crancene cu lasere din „Razboiul stelelor” au devenit realitate: pentru prima data, o unda laser anti-aviatie a doborat patru avioane fara pilot, care s-au prabusit in ocean, langa coasta Californiei.
Laserul a fost amplasat pe o nava de razboi, tragand de la o distanta de peste 3 km pentru a distruge un avion fara pilot ce se deplasa cu o viteza de peste 480 de km / ora. In imagini, fasciculul luminos este vizibil doar in momentul in care loveste tinta:
Testele s-au desfasurat in luna mai a acestui an, in largul marii, la mai putin de 160 de kilometri departare de Los Angeles, intr-o operatiune comuna a marinei militare americane si producatorul de armament Raytheon Missile Systems. Rezultatele au fost insa facute publice abia in iulie, la Farnborough International Air Show.
Se pare ca acesta este primul test reusit cu doborarea tintei deasupra apei, deschizand astfel orizonturile pentru constructia primelor arme laser ce se pot utiliza in misiunile armate. Sistemul Laser Close-In Weapons System (CIWS) produce o raza de 50 de kilowati, care se poate utiliza individual sau impreuna cu un sistem de rachete conventionale.
Desi ideea realizarii unor tunuri de laser a aparut in 1960, odata cu descoperirea laserului, vechea metoda de obtinere a razei printr-un proces chimic era prea dificila si prea putin practica pentru a fi utilizabila in aplicatiile militare. Noile lasere reprezinta o evolutie semnificativa in domeniul rachetelor, dar provocarile nu se sfarsesc aici: conditiile meteorologice nefavorabile reduc puterea razei pana la obiectivul vizat. Cel mai probabil, laserele ar putea fi implementate efectiv in aplicatiile militare abia dupa 2016.