Review

MYRIA TUF V1 PBA, desktop pentru gaming accelerat cu GeForce RTX 3070 Ti

Desktop de gaming MYRIA TUF V1 Powered by ASUS

La finalul anului trecut am primit la test un sistem gata asamblat de Altex, un model MYRIA TUF V1 Powered by ASUS. La prima vedere pare un desktop pus pe suplimente, căci o placă video NVIDIA GeForce RTX 3070 Ti cu 8GB este asociată unei platforme entry-level cu Intel Core i5. Chiar și cu lansările RTX 40 din ultima vreme, acest GPU rămâne o alegere foarte bună pentru gaming, iar pentru cei cu buget redus e ca visul unei nopți de vară în mijlocul iernii. Dar să detaliem configurația, ce putea fi foarte bine denumită Powered by TUF Gaming…

  • placă video TUF Gaming GeForce RTX 3070 Ti 8GB GDDR6X
  • procesor Intel Core i5-11600K până la 4.9 GHz
  • placă de bază TUF GAMING B560M-E
  • RAM (2×16) 32GB DDR4 Kingston la 3200MHz
  • SSD Kingston NV1 1TB M.2 PCIe (SNVS/1000G)
  • sursă ROG STRIX 750G (80+ Gold)
  • carcasă ASUS TUF GT301
  • răcire All-in-One ROG STRIX LC II 120 ARGB

PC-ul folosește componente brand (ASUS și Kingston) în compania unui procesor Intel. Chiar dacă nu sunt din zona highend, acestea contribuie la obținerea unui sistem stabil și fiabil, fără surprize neplăcute pe o perioadă îndelungată. În mod clar, procesorul Intel Core i5-11600K (putea fi chiar un KF pentru un buget și mai mic) a fost ales pentru păstrarea prețului la un nivel minim, alocându-se o cotă mai mare plăcii grafice, care e esențială în gaming. CPU-ul este montat pe o platformă buget mATX, TUF B560M-E, dar care se dovedește stabilă, are conectică 2.5G, și nu implică o cheltuială prea mare. VRM-ul beneficiază de un radiator masiv, memoriile au trasee optimizate pentru overclocking, iar marca TUF e o garanție pentru durabilitate.

Desktop de gaming MYRIA TUF V1 Powered by ASUS

Dar, întotdeauna e bine să te gândești ce se va întâmpla cu sistemul achiziționat după ceva vreme. Cum placa de bază oferă ieșiri video DisplayPort 1.4 și HDMI 2.0, iar procesorul include un chip grafic integrat, în viitor sistemul poate deveni unul bun pentru activități office, după extragerea plăcii grafice dedicate. Cel mai probabil RTX3070 Ti își va păstra bine valoarea, putând fi revândută sau implemetată într-un build de generație nouă.

TUF GAMING B560M-E oferă două sloturi M.2, primul fiind compatibil și PCIe 4.0 și având un radiator pentru disiparea căldurii. Acesta este ocupat de un SSD Kingston NV1 1TB M.2 PCIe (SNVS/1000G) cu performanțe medii raportate la generația PCIe 3.0. Viteza de citire s-a ridicat la 2216MB/s iar cea de scriere la 1552MB/s. Ca opțiune de upgrade, NV1 va putea fi trecut ca unitate secundară, iar în slotul eliberat poate fi instalat un SSD PCIe 4.0 pentru viteze de 6000-7000 MB/s.

Devreme ce carcasa are pe față doar 2 USB-uri tip A, am apreciat prezența unui port USB 3.2 Gen 2 Type-C pe panoul din spate. Evaluând în plaja ei de prețuri, marele minus al plăcii de bază este absența suportului WiFi. Acest lucru este parțial rezolvat de Altex prin adăugarea unei plăcuțe PCE-N15, care oferă WiFi la standarde 802.11 b/g/n. Conexiunea este bună pentru browsing și multimedia online, dar insuficientă pentru gaming sau transferuri mari. De exemplu, un joc mediu s-ar descărca wireless în vreo 2,5 ore… Soluția este conectarea sistemului MYRIA TUF V1 PBA prin cablu direct în router – benefiind de portul de 2.5G Ethernet – iar cele 2+ ore devin 14-15 minute!

Sistemul de gaming este asamblat în carcasa ASUS TUF Gaming GT301, un model destul de compact care permite montarea în tavan a unui radiator de până la 240mm. În cazul de față, având în vedere procesorul entry, coolerul all-in-one STRIX LC II 120 ARGB își face treaba eficient, procesorul urcând în testele noastre până la aprox. 74℃ pentru scurte perioade de timp. Radiatorul a fost montat în spatele carcasei, unde altfel ar fi putut fi adăugat un cooler extra pentru a scoate și mai bine aerul cald din interior. În spatele panoului frontal sunt montate trei ventilatoare iluminate RGB, care trag aer rece în carcasă și care oferă și un efect vizual deosebit sistemului. Prin grilajul și banda textilă inscripționată TUF din față se pot zări cele trei coolere iluminate.

Desktop de gaming MYRIA TUF V1 Powered by ASUS

Sursa ROG Strix de 750W (80+ Gold) livrează puterea necesară plăcii video și este montată într-o zonă separată de componente printr-un paravan de plastic. Pe acesta există și un suport pentru montarea unui SSD SATA pentru stocarea de durată, la un raport capacitate-preț mult mai bun.

La prima vedere, coolerul all-in-one cu un singur ventilator poate părea subdimensionat, dar nu e așa. Procesorul Intel Core i5-11600K are 6 nuclee și oferă 12 fire de execuție. Frecvența de bază este la 3,90 GHz, iar în Turbo poate urca până la 4,90 GHz. TDP-ul său standard este de 125W. În timpul rulării Cinebench R23, puterea procesorului a fost între 123 – 169W conform HWiNFO, fapt ce atestă calitatea blocului de alimentare de pe placa de bază și a răcirii.

După efectuarea tuturor update-urilor de BIOS, Armoury Crate, Windows și drivere, am rulat teste Cinebench R23, 3DMark și PCMark 10. Ca o paranteză licența de Windows 11 nu este inclusă în oferta Altex, sistemul fiind instalat in-house.

Procesorul a obținut 10705 puncte în testul Multi-Core și 1481 de puncte în Single-Core.

Test Cinebench R23

Test Cinebench R23

Testarea procesorului în 3DMark

Testarea procesorului în 3DMark

Urmează rezultatele obținute de sistem în PCMARK10, punctajul general fiind 7588. Notele din coloana a treia îl recomandă pentru sarcini de editare foto-video, principalul aport fiind al plăcii video RTX 3070Ti.

Test PCMark 10

Test PCMark 10

Punctul forte al sistemului – placa grafică GeForce RTX 3070 Ti

Fără îndoială, placa video TUF Gaming GeForce RTX 3070 Ti 8GB GDDR6X este marele atuu al acestui sistem, poate chiar factorul care să te convingă să îl cumperi. Ocupă 3 sloturi cu blocul de răcire optimizat de ASUS, care are 3 ventilatoare Axial-tech. Un lucru interesant e că cel din mijloc, cu logo ASUS, se învârte în sens opus celorlalte două. Efectul este reducerea turbulențelor. O altă optimizare se referă la consum. Dacă temperatura GPU-ului este sub 50 de grade toate ventilatoarele se opresc, deci nu te panica dacă le vezi că stau atunci când nu te joci.

Placa grafică se alimentează cu 2 mufe de 8 pini, sursa recomandată fiind fix cea instalată în sistem, adică una de 750 de wați.

Specificațiile cheie ale plăcii video:

  • 8GB GDDR6X VRAM
  • 6144 nucelee CUDA
  • Viteza memoriei 19 Gbps
  • Interfață memorie 256-bit
  • Rezoluție maximă 7680 x 4320
  • Ieșiri video 2x HDMI 2.1, 3x DisplayPort 1.4a, suport HDCP (2.3)

Ce este Ray Tracing?

Pentru ca toată lumea să fie pe aceeași pagină, vom spune că ray tracing este o tehnică de randare care poate produce efecte de iluminare incredibil de realiste în jocurile video. Asta se realizează printr-un algoritm care poate urmări traseul unei raze de lumină de la sursă până la obiectele virtuale pe care le întâlnește în joc, cu care va interacționa extrem de realist, simulând cu precizie efectele de iluminare. Paradoxal, ray tracing nu se referă doar la razele de lumină și spațiile iluminate de acestea, ci mai ales la lipsa luminii acolo unde ea nu ar apărea nici în realitate. Umbrele și reflexiile asemănătoare celor din lumea reală dau nota deosebită de realism a spațiului de joc, alături de spectaculoasele efecte de translucență și dispersie a luminii. Algoritmul calculează precis unde ajung razele de lumină și ce interacțiune au cu respectiva suprafață, rezultatul fiind un efect asemănător cu cel văzut de ochiul uman în realitate. Iluminarea, umbrele și reflexiile sunt simulate cu precizie și sunt calculate inclusiv culorile pe care le vei vedea ca urmare a tuturor acestor interacțiuni complexe.

Pentru redarea unor imagini computerizate aproape identice cu realitatea este nevoie de o putere de calcul considerabilă, care este însă limitată într-un PC de gaming și mult mai limitată într-o consolă de jocuri. Ray tracing-ul este folosit pe scară largă la dezvoltarea de grafică computerizată pentru filme sau spectacole TV, dar în acest caz studiourile beneficiază de puterea unor întregi ferme de servere și chiar și atunci procesul este destul de îndelungat și de complicat. De aceea, a realiza astfel de efecte în timp real era mult prea solicitant pentru hardware-ul de gaming.

În mod tradițional, jocurile video au folosit până acum rasterizarea, care este o metodă mai rapidă de randare a graficii computerizate. Aceasta convertește grafica 3D în pixeli 2D care sunt afișați pe ecran, dar pentru redarea unor efecte de iluminare realiste rasterizarea folosește shadere, pentru atingerea unor rate de reîmprospătare care să asigure fluiditatea redării. Chiar dacă noile jocuri beneficiază de suport pentru ray tracing în timp real, rasterizarea este încă necesară, până ce va fi disponibil un motor grafic bazat exclusiv pe ray tracing.

Jocuri precum Cyberpunk 2077 fac o muncă de pionierat în acest domeniu și efectele sunt de multe ori destul de subtile și greu de remarcat, însă creierul le vede și le procesează, motiv pentru care senzația unei plimbări prin Night City în orice moment al zilei este atât de fascinantă și diferită de alte orașe virtuale pe care poate că le-ai explorat în trecut.

Iluminarea corectă

Cu o placă video de talia lui TUF Gaming GeForce RTX 3070 Ti 8GB GDDR6X, poți activa în tabul Graphics din setările lui Cyberpunk 2077 presetarea rapidă Ray Tracing, care vine în două variante: Medium și Ultra, principala diferență dintre ele fiind activarea reflexiilor în versiunea Ultra. Un prim exemplu de diferență pe care o face ray tracing-ul este evident în capturile de mai sus ale ascensorului din apropierea apartamentului lui V.

Cyberpunk 2077 Ultra

Cyberpunk 2077 Ultra (Foto: PC News)

Cyberpunk 2077 Ray Tracing Ultra

Cyberpunk 2077 Ray Tracing Ultra (Foto: PC News)

În modul Ultra, în interiorul cabinei lumina pare să vină din toate părțile, iar pereții sunt total iluminați, detaliile texturii fiind clar vizibile, iar din exterior lumina se reflectă doar pe cele patru fâșii de pe podea. Modul RT Ultra afișează reflexii detaliate ale luminii din exterior pe podeaua ascensorului, dar și un efect realist de umbrire a suprafețelor pe care aceasta nu ar ajunge în realitate.

În consecință, sunt vizibile mult mai puține detalii ale texturii pereților, iar imaginea din exterior are acel halou specific zilelor însorite, umbrele de pe clădiri fiind redate realist. Dacă vrei maximum de detalii, poți juca în modul Ultra, dar odată ce remarci diferența între iluminarea din toate direcțiile și cea care simulează realitatea, nu vei putea să nu vezi asta peste tot în joc, iar unele obiecte vor părea că plutesc în cadru, fără o legătură organică cu fundalul, în modurile fără ray tracing.

Cyberpunk 2077 Ultra

Cyberpunk 2077 Ultra (Foto: PC News)

Cyberpunk 2077 Ray Tracing Ultra

Cyberpunk 2077 Ray Tracing Ultra (Foto: PC News)

Un alt cadru în care efectele ray tracing sunt extrem de evidente l-am capturat în garajul de lângă clădirea lui V. La fel, în modul Ultra iluminarea vine din toate direcțiile și texturile sunt afișate cât se poate de detaliat. Dar diferența față de imaginea cu ray tracing este imensă.

În primul rând, cu RT Ultra lumina intră pe toate ferestrele din stânga și difuzia realistă a acesteia estompează detaliile texturii. Peretele de sub ferestre este întunecat și lumina ajunge la o intensitate realistă și pe peretele din dreapta. De asemenea, peretele din fundal este în mod realist iluminat de reclama din stânga, fiind vizibile detaliile sistemului electric, iar reclama își proiectează corect lumina pe podea.

Umbrele fac diferența

Cyberpunk 2077 Ultra

Cyberpunk 2077 Ultra (Foto: PC News)

Cyberpunk 2077 Ray Tracing Ultra

Cyberpunk 2077 Ray Tracing Ultra (Foto: PC News)

În cele două cadre de mai sus am urmărit să îți arăt la ce nivel de detaliu ajunge iluminarea în modul RT. Spațiul dintre vendorul automat din stânga și containerul pentru gunoi este aproape complet întunecat de RT și la asta ne refeream mai sus în legătură cu paradoxul lipsei de lumină. De asemenea, semnul galben de pe automatul din dreapta dispare complet iar peretele din spate este iluminat și colorat corespunzător cu sursele de lumină.

De asemenea, în cele două imagini de mai jos poți remarca umbrele realiste redate și pe timp de zi, care întunecă stomacul lui V atunci când lumina soarelui vine de undeva din spatele ei.

Cyberpunk 2077Ultra

Cyberpunk 2077 Ultra (Foto: PC News)

Cyberpunk 2077 Ray Tracing Ultra

Cyberpunk 2077 Ray Tracing Ultra (Foto: PC News)

Reflexiile sunt extrem de detaliate. Aceste cadre arată modul realist de redare a reflexiilor în modul RT. Diferența este cât se poate de evidentă, calitatea reflexiilor și deformarea realistă a acestora pe suprafața apei fiind impresionant de realistă și sporind considerabil efectul de imersiune în atmosfera jocului.

O altă tehnologie NVIDIA oferită de placa video care îți va îmbunătăți semnificativ experiența de joc este DLSS (Deep Learning Super Sampling). Activând-o din setările jocurilor vei obține un FPS mult mai mare, după cum o ilustrează cadrele de mai jos și clipul video.

Revenind la placa grafică instalată în sistemul testat, pentru cei interesați și de luminițe, placa este compatibilă Aura Sync, logoul TUF fiind iluminat ARGB.

Desktop de gaming MYRIA TUF V1 Powered by ASUS

În testele de mai jos am apelat la utilitarul GPU Teak III de la ASUS care permite modurile Silent/Default/OC/Custom. Dacă în modul standard frecvența GPU-ului e de 1785MHz, prin overclockingul automat obținem 1815 MHz, cu un plus de putere de 10%.

Următoarele rezultate au fost obținute în testele din 3DMark:

Test Scor RTX 3070Ti Scor i5 11600K Scor general
Time Spy 15159 9346 13865
Time Spy Extreme 7623 4391 6865
Port Royal 9151 9151
Fire Strike 38109 22796 28035
Fire Strike Extreme 18917 17698

Testul NVIDIA DLSS ne-a arătat îmbunătățirea FPS-ului prin activarea DLSS. Astfel, de la 42 FPS s-au obținut 100 FPS în rezoluție 1440P.

Testarea plăcii grafice RTX 3070Ti în 3DMark

Testarea plăcii grafice RTX 3070Ti în 3DMark

Testarea plăcii grafice RTX 3070Ti în 3DMark

Testarea plăcii grafice RTX 3070Ti în 3DMark

Testarea plăcii grafice RTX 3070Ti în 3DMark

Testarea plăcii grafice RTX 3070Ti în 3DMark

Testarea plăcii grafice RTX 3070Ti în 3DMark

Testarea plăcii grafice RTX 3070Ti în 3DMark

Testarea plăcii grafice RTX 3070Ti în 3DMark

Testarea plăcii grafice RTX 3070Ti în 3DMark

În concluzie, MYRIA TUF V1 Powered by ASUS este un sistem mediu, recomandat de o placă video puternică – TUF Gaming GeForce RTX 3070 Ti – și de garanția unor componente fiabile de la ASUS. Este recomandat gamerilor care pun preț pe performanță și calitate fără să cheltuie extrem de mult, dar și editorilor foto-video chibzuiți (care au nevoie însă de un upgrade la SSD PCIe4). E un sistem fiabil, într-o carcasă compactă plăcută, dar și un PC capabil să te ducă în top cu performanțele plăcii grafice. Iar dacă ceea ce cauți e gaming, atunci MYRIA TUF V1 Powered by ASUS  poate fi răspunsul căutării tale.

VEZI PREȚUL ONLINE

To Top