NASA și colaboratorii săi au reușit astăzi, 25 decembrie 2021, să lanseze cu succes telescopul spațial James Webb. Această misiune este una dintre cele mai importante pentru comunitatea științifică și prima care va oferi informații despre lumina primelor stele care au apărut în Univers. Misiunea James Webb se va concentra pe studierea stelelor îndepărtate și este de așteptat să ofere imagini la o calitate uimitoare.
James Webb reprezintă o colaborare internațională între NASA, ESA (Agenția Spațială Europeană) și CSA (Agenția Spațială Canadiană). Mii de ingineri și sute de oameni de știință au lucrat pentru ca Webb să devină realitate, împreună cu peste 300 de universități, organizații și companii din 29 de țări. Dezvoltarea telescopului a durat peste 20 de ani și a costat 10 miliarde de dolari, în proiect fiind implicați peste 10.000 de oameni.
Lansarea telescopului s-a făcut cu o rachetă Ariane 5 de la Centrul Spațial Kourou din Guyana Franceză, pe o orbită circumterestră. Telescopul va fi poziționat pe o orbită în punctele Lagrange L2, la 1.500.000 km depărtare de Pământ. Un obiect plasat în spațiul cosmic, într-unul dintre aceste puncte va sta aproximativ la aceeași distanță față de Soare și Pământ.
Telescopul James Webb are o masă totală de 6,2 tone și este cel mai complex instrument spațial de observație construit vreodată. Oglinda principală este placată cu aur și are diametrul de 6,5 metri, aria de captare a radiației fiind de aproape 6 ori mai mare decât a telescopului Hubble.
Lansarea telescopului James Webb
Telescopul spațial James Webb este conceput să funcționeze minimum 5 ani, durata sa de viață fiind așteptată să se întindă pe 10 ani. Realitatea misiunilor spațiale a arătat că durata de viață a sondelor poate fi prelungită dacă lucrurile merg cum trebuie.