Stiri

Noile acceleratoare Gaudi antrenează mai rapid Inteligența Artificială

Intel Habana Labs
Intel Habana Labs

Intel a prezentat o a doua generație de acceleratoare Gaudi care ar putea reduce semnificativ timpul necesar antrenării modelelor AI la scară largă. Anunțate la Intel Vision 2022 în Dallas, Statele Unite ale Americii, procesoarele Gaudi 2 sunt construite pe un proces de producție de 7 nm, au 24 de porturi RoCE 100GbE integrate și se laudă cu cea mai mare cantitate de memorie de pe piață (96 GB HBM2e).

Noile procesoare sunt un produs al Habana Labs din Israel, companie absorbită de Intel încă din 2019 și sunt proiectate pentru servere dedicate sarcinilor de lucru de deep learning.

Antrenarea inteligenței artificiale

Ca orice alt creier și inteligența artificială trebuie antrenată. Fără antrenament și culegere permanentă de informații, inteligența artificială nu ar putea evolua spre un model care să îndeplinească obiectivele stabilite. În ultimii ani, au apărut o serie de modele de procesare a limbajului natural (NLP) și o viziune computerizată la scară largă, oferind performanțe superioare.

Problema este că antrenarea acestor modele cu mai multe miliarde de parametri este incredibil de solicitantă pentru procesoare și, prin urmare, costisitoare și consumatoare de timp, fapt care limitează dezvoltarea tehnologiei. Cu toate acestea, cu noile acceleratoare Gaudi 2, atât costul, cât și timpul necesar pentru a dezvolta noi modele sofisticate de inteligență artificială vor fi reduse semnificativ, spune Intel.

Potrivit lui Eltan Medina, COO al Habana, raportul preț-performanță este un factorul cheie pentru clienți și a devenit o prioritate în timpul dezvoltării acceleratoarelor de a doua generație.

Benchmark-urile prezentate la Intel Visions sugerează că procesoarele Gaudi 2 oferă capacități de două ori mai mari în BERT și Restnet-50, în comparație cu acceleratorul Nvidia A100. În același timp, noile cipuri Gaudi oferă costuri cu aproximativ 40% mai mici pentru ambele tipuri de sarcini de lucru, comparativ cu acceleratoarele A100.

Procesoarele Gaudi 2 sunt deja disponibile pentru clienți.

To Top