Stiri

Nokia N9 – un telefon fara butoane frontale

Nokia a prezentat astăzi noul smartphone N9, un vârf de gamă așteptat să revigoreze vânzările producătorului finlandez. Terminalul a fost expus publicului cu ocazia evenimentului Nokia Communications 2011, desfășurat în Singapore, și a venit să confirme speculațiile apărute pe site-urile specializate.

Noul N9 rulează sistemul de operare MeeGo, bazat pe Linux și dezvoltat împreună cu Intel. Interfața grafică este complet redesenată și apelează la interpretarea mișcărilor complexe, întocmai ca iPhone, pentru a crește posibilitățile de manevrare a meniurilor și imaginilor.

Primul lucru vizibil la telefonul de tip tabletă este lipsa butoanelor frontale, majoritatea comenzilor sunt preluate de ecranul tactil, singurele butoane fizice fiind amplasate pe lateralul telefonului. N9 vine dotat cu un browser bazat pe tehnologia Webkit 2 ce are suport complet pentru HTML 5. Momentan nu există suport pentru Adobe Flash însă lucrurile s-ar putea remedia cu un viitor update.

La baza hardware-ului stă un SoC (System-on-Chip) TI OMAP3630 tactat la un 1GHz ce încorporează nucleul de procesare Cortex A8 și nucleul grafic PowerVR SGX530 alături de 1GB memorie RAM. Pe partea de conectivitate telefonul este echipat cu 3G HSDPA, Wi-Fi 802.11n, Bluetooth v2.1, GPS și NFC. N9 este compatibil cu micro SIM, la fel ca iPhone 4 deci cartele veghe nu va putea fi montată pe un astfel de telefon, utilizatorul fiind nevoit să apeleze la operatorul de telefonie mobilă pentru schimbarea cartelei în cazul în care cumpără telefonul la liber.

Nokia N9 are o carcasă formată dintr-un singur corp din policarbonat și un ecran AMOLED capacitiv, curbat, cu diagonala de 3.9 inci și rezoluția de 854 x 480 pixeli. La fel ca în cazul altor smartphone-uri, sticla de protecție a ecranului este de tip Corning Gorilla Glass. Pasionații de jocuri se pot bucura încă de la prima pornire a acestuia de Angry Birds Magic, Galaxy on Fire 2 și Real Golf 2011.

Nokia N9 va fi disponibil în 3 culori (negru, roz și albastru) și în două versiuni cu 16 și 64GB memorie.
Nokia N9

Nokia N9

Nokia N9

Nokia N9

To Top