Stiri

Nou record in aeronautica

Saptamana trecuta, o aeronava experimentala a Air Force SUA a inregistrat un nou record pentru aeronautica, zburand cu Mach 6 – o viteza de sase ori mai mare decat cea a sunetului, adica de peste 7200 km / ora.

Aeronava este un statoreactor cu combustie supersonica si a fost lansata de un bombardier B-52, zburand apoi independent timp de 200 de secunde. Recordul anterior a fost de 12 secunde.


Performanta marcheaza o noua etapa in aeronautica, fiind considerata de experti o evolutie la fel de importanta cum a fost trecerea de la avionul cu elice la cel cu reactie. Statoreactoarele cu combustie supersonica folosesc puterea oxigenului, care circula in motor la viteze supersonice pentru a aprinde combustibilul pe baza de hidrogen, iar gazele fierbinti degajate propulseaza aeronava cu o forta uriasa. Aceasta noua generatie de motoare prezinta avantajul ca nu necesita oxigen lichid drept combustibil, ceea ce ar reduce considerabil costurile de lansare, tinand cont ca flota spatiala americana consuma actualmente peste 450 de tone de oxigen lichid pentru fiecare ridicare de la sol.

Incepand din 2020, cel mai devreme, noile motoare vor fi introduse si pe liniile comerciale, ceea ce va permite pasagerilor sa strabata mapamondul in doar cateva ore. La asemenea viteze, va trebui sa purtam, totusi, niste echipamente speciale de protectie care sa neutralizeze efectele fortelor exercitate asupra corpului de acceleratia gravitationala. Atunci sa vezi rau de avion! 🙂

To Top