Stiri

NVIDIA Grace – o altă amenințare la adresa Intel

NVIDIA Grace
NVIDIA Grace

Poziția pe care o are Intel pe piața procesoarelor este atacată tot mai des de companiile rivale. După ce AMD a lansat modele cu adevărat competitive, a venit rândul celor de la Apple să anunțe cipul M1, ce înlocuiește procesoarele Intel în portabilele sale. Recent, NVIDIA a anunțat procesorul Grace, dedicat centrelor de date. Procesorul este numit în cinstea informaticianului Grace Hopper și este primul procesor care vizează sarcini masive de lucru precum calculele AI și procesarea limbajului natural. Procesorul integrează nuclee ARM Neoverse și va strâns integrat cu cea mai recentă tehnologie GPU a companiei.

Potrivit NVIDIA, un sistem de calcul bazat pe cipul Grace este de zece ori mai rapid la prelucrarea unui model de procesare a limbajului natural (NLP) cu un trilion de parametri, în comparație cu sistemele x86 DGX. NVIDIA nu a pierdut timpul și a găsit deja cumpărători pentru noul hardware. Centrul Național de Supercomputere din Elveția (CSCS) și Laboratorul Național Los Alamos al DOE au anunțat planuri pentru implementarea sistemelor bazate pe procesorul NVIDIA Grace.

În cazul Centrului Național de Supercomputere din Elveția, procesorul Grace va fi inima noului supercomputer Alps, care va fi construit de Hewlett Packard Enterprise. Ambele companii intenționează să-și lanseze sistemele Grace în 2023, moment în care vor fi, de asemenea, disponibile pe scară largă și pentru alți clienți.

Sistemele Grace se vor baza foarte mult pe tehnologia NVLIA NVIDIA, care va putea oferi viteze de 900 GB/s între procesoare și acceleratoarele grafice. Datorită memoriei LPDDR5x, sistemele Grace vor fi de 10 ori mai eficiente din punct de vedere energetic și vor oferi de două ori lățimea de bandă a memorie RAM DDR4.

Pentru cei care doresc să ia un prim contact cu sistemele de calcul de înaltă performanță (HPC), bazate pe ARM, NVIDIA a anunțat și un kit de dezvoltare ARM HPC. Acesta dispune de un procesor Ampere Altra (cu 80 nuclee ARM Neoverse); două GPU-uri NVIDIA A100 și două DPU-uri NVIDIA BlueField-2 pentru accelerarea rețelei, securității și stocării. Primii clienți includ Laboratorul Național Oak Ridge, Laboratorul Național Los Alamos și Centrul Național pentru Calculatoare de Înaltă Performanță din Taiwan.

To Top