Stiri

Panouri solare mai eficiente

Inginerii de la Universitatea Stanford lucrează la o nouă tehnlogie care va dubla eficiența panourilor solare actuale. Cercetătorii testează noua metodă denumită emisie termionică consolidată cu fotoni (photon enhanced thermionic emission) pentru a crește eficiența panourilor fotovoltaice la temperaturi crescute, atunci când randamentul scade.

Cheia procesului nostru de conversie termică este că acesta utilizează atât lumina cât și căldura în același timp” spune profesorul Nick Melosh “Cu cât crești temperatura cu atât mai multă energie electrică poți obține”. Grupul de cercetători au descoperit că dacă acoperi un material semiconductor cu un strat de Cesiu vei beneficia atât de avantajul lumini cât și de cel al căldurii.

Sistemul lucrează cel mai eficient la temperaturi de 200 de grade Celsius fiind fezabil pentru centralele solare și mai puțin pentru panourile fotovoltaice pentru acasă. Totuși principala piedică care stă în utilizarea panourilor fotovoltaice o reprezintă prețul crescut al acestora și mai puțin lipsa lor de randament. O investiție în panouri fotovoltaice nu va fi amortizată niciodată la prețul actual al energiei electrice oferit de distribuitorul național.

În clipul de mai jos profesorul Nick Melosh de la Stanford Lab face o scurtă descriere a tehnologiei.

To Top