Stiri

Prețurile plăcilor RTX 3080 ar putea începe să scadă după căderea Bitcoin

ASUS TUF Gaming GeForce RTX 3090
ASUS TUF Gaming GeForce RTX 3090

Creșterea criptomonedelor a dus la construcția a milioane de ferme cu plăci video sau ASIP-uri, vinovate de un consum uriaș de energie electrică. Cumpărarea în număr mare a plăcilor video pentru activitatea de mining a golit depozitele celor mai mari companii, care s-au văzut nevoite să gestioneze cu atenție comercializarea celor mai noi modele. Căderea prețului criptomonedelor ar putea fi singurul lucru care să le permită pasionaților de jocuri să cumpere plăci video pentru scopul lor inițial.

Fermele de minat criptomonede din China reprezintă circa 65% din capacitățile de minare la nivel mondial, iar mișcările care loc în acestă țară vor avea un impact supradimensionat asupra cererii de plăci grafice high-end, necesare pentru obținerea criptomonedelor.

Regiunea Mongolia Interioară din China a propus chiar sancțiuni pentru companiile sau indivizii care sunt implicați în activitățile de minare. Miscarea vine după ce vicepremierul chinez Liu He a spus săptămâna trecută, într-o declarație, că este necesar să „împiedice activitățile de minare și comercializare de Bitcoin” pentru a preveni „transmiterea riscurilor individuale în societate”.

O analiză a vânzărilor globale pentru trimestrul 1 din 2021 indică faptul că până la 25% din toate plăcile grafice vândute au fost cumpărate de către criptomineri.

Profiturile producătorilor de plăci video au crescut foarte mult în ciuda problemelor de pe piața semiconductorilor. Vânzările de plăci video cu prețuri piperate au acoperit rezultatele mai slabe ale altor divizii.

To Top