Preview

PREVIEW: ASUS Chromebook C424 – poți să juri că-i notebook

Laptop ASUS Chromebook C424MA

Dacă încă nu ai întâlnit încă un Chromebook, mai întâi bine ai venit în secolul ăsta (care o să te cam surprindă) 🙂  Apoi trebuie să știi că nu vorbim aici de o carte cu coperți metalice, ci de sistemul de operare de la Google, care se învârte în jurul celebrului lor browser Chrome și de hardware-ul asociat cu acesta. Dincolo de piesa centrală a sistemului, adică browserul, poți rula o serie destul de vastă de aplicații web, extensii și teme pe care le găsești în magazinul de aplicații Chrome și în Google Play.

ASUS Chromebook C424 este și el, practic, o extensie pentru Chrome, dar una hardware, cu o dotare suficient de generoasă pentru o mulțime de scenarii de utilizare și un design compact și minimalist, care permite rabatarea ecranului la 180 de grade, ceea ce deschide noi posibilități pentru lucru sau pentru divertisment.

Balamaua cu deschidere la 180 de grade - ASUS Chromebook C424MA

Balamaua cu deschidere la 180 de grade – ASUS Chromebook C424MA

Nu te grăbi cu vreo apreciere negativă, pentru că experiența de utilizare este destul de satisfăcătoare și s-ar putea să o fi avut deja, în proporție de 80-90%, pe celelalte laptopuri pe care ai lucrat. Bine e drept că trebuie să se fi întâmplat câteva lucruri specifice: să fi fost utilizator constant de Chrome și principala ta activitate de computing să fi fost centrată în jurul navigării pe internet, consumului de multimedia și activităților de tip office relativ simple.

Dacă ești obișnuit să te joci și jocuri pe laptop, provenite din alte surse decât Chrome Web Store (dacă cele de pe CWS pot fi considerate jocuri) sau Google Play (care are o ofertă variată și destul de cool de jocuri pentru Android), hardware-ul nu îți va permite să faci asta pe un Chromebook. Dar vei beneficia de toate opțiunile de divertisment de care beneficiezi și pe smartphone-ul tău cel de toate zilele, ceea ce nu este puțin.

Să vorbim un pic despre design

Chromebook C424 arată ca un laptop obișnuit, oferind un aspect minimalist și profesional, cu un profil suplu de 18 mm, care trădează portabilitatea deosebită pe care i-o conferă și greutatea de doar 1,5 Kg. Faptul că a fost gândit pentru utilizarea în condiții de mobilitate este evidențiat și de suprafața destul de mare a touchpad-ului, care se va dovedi utilă dacă nu ai posibilitatea să folosești un mouse.

Laptop ASUS Chromebook C424MA

Laptop ASUS Chromebook C424MA

Tastatura ergonomică, de dimensiuni complete, este foarte confortabilă, mai ales având în vedere caracterul compact al dispozitivului. Tastele sunt bine izolate și este puțin probabil să atingi tasta adiacentă din greșeală, dar vei avea nevoie de o sursă de lumină pentru a le vedea (dacă nu tastezi prin metoda oarbă) pentru că nu sunt retro-iluminate. Cursa de 1,4 mm a tastelor oferă un feedback bun și o senzație plăcută de „bump” la apăsare.

Ecranul Full HD (1920 x 1080) are o diagonală de 14 inchi și margini subțiri, cu un raport ecran-corp de 78%. Ecranul are un finisaj mat și este tratat împotriva reflexiilor care ți-ar putea distrage atenția, ceea ce înseamnă un spor de productivitate și o mai bună capacitate de concentrare asupra conținutului afișat.

Un alt element distinct al designului este balamaua cu deschidere la 180°, care permite o poziționare perfect plată pe un birou sau o masă. În modul rabatat la maxim, ecranul face mai ușoară partajarea conținutului afișat, ceea ce se poate dovedi salutar nu doar în cazul lucrului cu colegii sau clienții, dar și acasă, când vrei să partajezi conținut de divertisment cu prietenii sau familia.

Laptop ASUS Chromebook C424MA

Utilizare variată și flexibilă

ASUS Chromebook C424 oferă o modalitate simplă de a-ți crește productivitatea, pe de-o parte, sau de a te distra mai mult atunci când ești în mișcare. Acest Chromebook ultra-portabil și ușor este foarte ușor de transportat și utilizarea în condiții de mobilitate pare să fie avantajul său suprem. Dacă stai să analizezi cât de mult timp petreci în ecosistemul Google, mai ales atunci când ești în mișcare, îți vei da seama că tot ce oferă magazinul de aplicații al lui Google este suficient nu doar pentur nevoile tale de divertisment ci și pentru majoritatea scenariilor de utilizare în mediul de afaceri.

O suită Office și aplicațiile uzuale de comunicare asigură cam toată logistica necesară unui lucrător mobil. Poți ține în mod constant legătură cu compania ta și ai la dispoziție instrumente cu care să poți face o prezentare de nivel profesional la sediul unui client, așa că C424 este un instrument de lucru mobil și suficient de puternic pentru orice scenariu uzual de utilizare în scopuri de business.

Dar nici după orele de program, utilitatea acestui Chromebook nu dispare, fiind perfect capabil să redea multimedia la o calitate foarte bună sau să îți ofere chiar și jocurile favorite de pe smartphone-ul tău, cu avantajul unui ecran considerabil mai mare.

Preîncărcat cu tot ce este mai bun de la Google, ASUS Chromebook C424 este o poartă de acces către imensa varietate de aplicații pentru muncă sau divertisment din magazinul Google Play. Securitatea robustă și caracteristicile convenabile îl face perfect nu doar pentru studenți, ci și pentru orice lucrător care este mereu în mișcare.

Performanțe adaptate nevoilor de bază

Chromebook C424  este alimentat de un procesor Intel Celeron N4020, tactat la 1,1 GHz, care poate atinge o frecvență maximă de până la 2,8 GHz și îți oferă toată libertatea de care ai nevoie, cu o autonomie a bateriei de până la 10 ore, ceea ce acoperă fără probleme o zi tipică de lucru. Laptopul dispune de 4 GB de memorie și o stocare de 64GB tip eMMC, aș spune în linie cu comportamentul utilizării preponderente a cloudului.

Două porturi reversibile USB-C îți permit fie să încarci bateria lui ASUS Chromebook C424, fie să îl conectezi cu ușurință la periferice și la afișaje externe. Pentru și mai mult confort și compatibilitate maximă, Chromebook-ul vine și cu porturi standard USB 3.2, precum și cu un cititor de carduri microSD, pentru a putea adăuga cu ușurință și mai mult spațiu de stocare, dacă ai nevoie.

În plus, soluția WiFi 5 (802.11ac) îți permite să te bucuri de un semnal stabil și puternic și de viteze mari de transferuri de date. De asemenea, utilizarea WiFi 5 are avantajul de a face laptopul mai puțin predispus la interferențe din partea altor dispozitive wireless care funcționează în aceeași bandă de frecvențe.

Software simplu și eficient

Sistemul de operare Chrome este un Android 9 Pie, pe cât de simplu, pe atât de eficient, atât pentru muncă, cât și pentru timpul liber. Dacă ești utilizator de smartphone, vei recunoaște imediat aproape toate caracteristicile sistemului de operare. Automatismele pe care le-ai dezvoltat folosind Windows te vor face deseori să faci, spre exemplu, un clic dreapta care nu-ți oferă opțiunile la care te așteptai. Meniu Start cu care erai familiarizat este înlocuit de un Launcher  pentru toate aplicațiile instalate care face, practic, același lucru. Echivalentul Explorer-ului este My Files , care este mai simplu și foarte bine organizat, integrând și spațiul de stocare online oferit de Google, pentru a putea accesa cu ușurință aproape orice, de pe orice dispozitiv.

Achiziția unui ASUS Chromebook C424 îți aduce 12 luni de abonament gratuit la Google One, care include 100 GB spațiu de stocare în Google Drive, Gmail și Google Photos, precum și acces nelimitat la experții Google și beneficii extra pentru membri – totul într-un singur plan de familie.

În plus, ASUS Chromebook C424 vine cu actualizări automate și protecție anti-virus încorporată, păstrându-ți cu ușurință laptopul sigur, securizat și tot timpul actualizat. Pentru că folosește securitatea solidă a contului tău personal Google, poți sta oricând liniștit în ceea ce privește documentele, mesajele email și fotografiile private. Toate datele tale confidențiale vor fi în siguranță, tot timpul.

O altă funcție utilă este controlul vocal, prin intermediul căruia poți introduce comenzi pentru sistemul de operare folosindu-ți vocea. Poți să trimiți mesaje email, să găsești documente, să asculți muzică, să îți accesezi calendarul sau să controlezi dispozitivele inteligente de acasă, totul fără să fie nevoie să schimbi între ecrane. Doar rostești „Ok Google” și C424 își va ciuli instantaneu urechile.

Concluzie

Fie că-l vei considera un laptop primar sau un smartphone supraponderal, Chromebook C424 poate deveni companionul tău digital indispensabil. Îmbină caracteristicile standard ale unui laptop în materie de afișaj sau sunet, cu ușurința în utilizare și versatilitatea app-urilor unui smartphone. Dacă tot ce ai nevoie este un soft simplu, dar suficient de variat și mobilitatea extremă pe care le oferă acest dispozitiv, te-ai scos, pentru că vei beneficia și de un preț considerabil mai mic decât cel al unui laptop obișnuit. În funcție de configurație (de procesor) costă de la vreo 1400 la 2000 de lei. Și nu va putea spune nimeni că nu ți-a plăcut cartea. Ce carte? Chromebook, evident.

VEZI PREȚUL ONLINE

To Top