Preview

PREVIEW: ASUS Prime TRX40-Pro și ROG Strix TRX40-E Gaming pentru Threadripper #3

Placa ROG Strix TRX40-E Gaming
Placa ROG Strix TRX40-E Gaming

Lansarea de către AMD a celei de-a 3-a generații de super-procesoare Threadripper este acompaniată de nu mai puțin de trei oferte de plăci de bază construite de ASUS în jurul noului soclu sTRX4 și a chipsetului AMD TRX40. Oferta ASUS acoperă toate scenariile de utilizare imaginabile și chiar și unele mai puțin imaginabile, având în vedere că versiunea iluminată colorat Strix este destinată gamerilor, chiar dacă opinia generală este că un Threadripper este destul de mult exagerat pentru gaming.

Noi ne vom referi în acest PREVIEW la două dintre aceste plăci, Prime TRX40-Pro și ROG Strix TRX40-E Gaming. Cele două versiuni analizate aici sunt dedicate entuziaștilor, respectiv gamerilor, în vreme ce o a treia versiune disponibilă, Zenith II Extreme, este destinată profesioniștilor.

AMD Ryzen Threadripper 3960X și 3970X sunt cele două noi procesoare lansate de AMD, cu 24, respectiv 32 de nuclee, ambele suportând 64 de benzi PCIe 4.0, patru canale de memorie DDR4-3200 și sunt construite pentru noul soclu sTRX4 și noul chipset AMD TRX40. Tot pentru computere din clasa HEDT (High-End Desktop), AMD a mai anunțat și iminenta lansare a unui alt procesor Threadripper, 3990X, care va avea nu mai puțin de 64 de nuclee. În absența unui procesor, am analizat cu atenție platformele primite de la ASUS.

Cele două plăci oferite de ASUS acoperă cu prisosință nevoile entuziaștilor care își doresc (și își și permit) considerabila putere de calcul oferită de Threadripper, dar și potențialele nevoi ale unui gamer.

ASUS Prime TRX40-Pro

Placa ASUS Prime TRX40-Pro

VEZI PREȚ ONLINE PENTRU Prime TRX40-PRO

Strix este surprinzătoare prin prisma faptului că opinia generală despre Threadripper este că pentru gaming ar fi cam „overkill”. Dar asta îl face și perfect pentru gamerii cu dare de mână care se gândesc la viitor sau pentru dezvoltatorii de jocuri care vor să testeze până la ultimul detaliu prestația codului lor și care probabil că vor reuși să-i ridice o sprânceană Threadripper-ului, solicitându-l întrucâtva pentru randări ceva mai solicitante. Dacă modelul Prime costă între 2400 și 2600 de lei, Strix urcă spre 3000-3200 de lei, în funcție de magazin și ofertă.

Placa ROG Strix TRX40-E Gaming

VEZI PREȚ ONLINE PENTRU Strix TRX40-E GAMING

Placa Prime este o versiune mai sobră, potrivită pentru o carcasă clasică, cu pereți solizi, în vreme ce Strix se potrivește de minune cu spectaculoasele carcase de gaming, construite pentru a te lăsa să vezi în toată splendoarea efectele de iluminare RGB ale plăcii de bază și ale celorlalte componente ale sistemului.

Alimentarea

Noul soclu AMD sTRX4 este compatibil cu procesoare AMD Ryzen Threadripper de generația a 3-a, cu până la 32 de nuclee, până la 64 de benzi PCIe 4.0 și un TDP de 280 de wați. Astfel de specificații necesită o alimentare foarte serioasă, așa că ambele plăci sunt echipate cu o soluție de alimentare extinsă, cu 16 etaje, bobine din aliaj și condensatori de calitate premium. De asemenea, ambele plăci folosesc conectori de alimentare ranforsați ProCool II, care asigură o fixare bună a cablurilor de alimentare și disipă căldura prin intermediul armurii lor metalice.

ASUS Prime TRX40-Pro

Placi ASUS cu AMD TRX40

Intrări și ieșiri

Forma întâlnește funcționalitatea la panourile I/O pre-montate ale celor două plăci, introduse de ASUS la modelele de plăci de bază din seria ROG, care simplifică procesul de instalare, mai ales pentru începători. Aceștia se pot confrunta deseori cu situația în care, abia la final, după fixarea plăcii de bază în carcasă, își dau seama că au uitat să monteze și panoul I/O în partea din spate a carcasei, ceea ce poate întârzia considerabil întregul proces de construcție a calculatorului. Desigur, poți alege să lași panoul fără acea mască, dar asta înseamnă o gaură destul de largă pe unde pot intra în sistem praful sau vreo insectă.

Și aici putem constata câteva diferențe între cele două plăci, în materie de număr de porturi disponibile. Opțiunile de conectivitate ale plăcii Strix sunt net superioare modelului Prime, care are mai puține porturi USB disponibile și nu are conectori pentru antenele / suport Wi-Fi 6. E de apreciat suportul 2.5G Ethernet disponibil pe Strix, care-l recomandă pentru o stație de editare video.

Răcirea

Nivelul ridicat de performanță al lui Threadripper înseamnă și o masivă cantitate de căldură ce trebuie disipată, iar plăcile ASUS și-au făcut temeinic lecțiile din acest punct de vedere. Inginerii ASUS au amplasat o mulțime de radiatoare în cele mai fierbinți puncte ale plăcilor și este disponibilă și o rețea de conectori pentru ventilatoare, pentru a asigura o răcire eficientă, în special atunci când sistemele lucrează în sarcină maximă.

Sistemele de răcire sunt asemănătoare pe cele două plăci. În primul rând, la ambele plăci radiatoare masive acoperă zona etajelor de alimentare, mari emițătoare de căldură. La modelul Strix, radiatorul VRM este răcit activ, de un mic ventilator montat în interior. În plus, modelul Strix are și un radiator pe partea din spate a plăcii, care joacă și un rol de consolidare a plăcii. Zona chipsetului este și ea acoperită de un radiator masiv, care are și un mic ventilator silențios Delta Superflo, pentru o răcire activă. Fluxul de aer emis de acest ventilator este ghidat și spre zona VRM-ului SoC.  În plus, ambele plăci au și radiatoare pentru zona în care se montează SSD-urile M.2. Împreună cu efectul de răcire indus de ventilatoarele carcasei, avem de-a face cu un sistem de răcire eficient și silențios, care îți permite să te concentrezi pe sarcinile pe care le ai de executat cu calculatorul.

De menționat că poți folosi  orice tip de ventilatoare, PWM sau DC, conectorii de pe placă fiind capabili să detecteze tipul acestuia. De asemenea, poți folosi pentru răcire un sistem cu lichid, ambele plăci de bază având un conector dedicat care alimentează cu peste 3 A pompe de apă PWM sau DC, plus un al doilea conector dedicat pentru sisteme de răcire All-in-One (AIO).

Reglaj fin

Nu trebuie să fii un guru în materie de hardware și setări ale sistemelor de operare pentru a-ți optimiza funcționarea calculatorului dacă folosești o placă de bază avansată de la ASUS. Desigur, entuziaștii, cum sunt cei pasionați de overclocking, vor ști cum să scoată tot ce se poate din reglajele fine ale sistemului, dar ASUS s-a gândit și la utilizatorii obișnuiți, cărora le-a pus la dispoziție un sistem de reglaj fin automat bazat pe AI, intitulat generic 5-Way Optimization, după cele cinci direcții principale pe care le acoperă. Astfel, sistemul tău devine inteligent, iar aspectele esențiale ale sistemului pot fi optimizate dinamic cu un singur click.

Iată, pe scurt, cele cinci direcții de optimizare oferite de ASUS. TurboV Processing Unit (TPU) este inteligența care se ascunde în spatele sistemului de tuning automat al ASUS, oferindu-ți abilitatea de a regla fin voltajele, de a monitoriza statisticile sistemului și de a ajusta parametrii de overclocking pentru o performanță optimă. Energy Processing Unit (EPU) optimizează consumul energetic și maximizează economisirea cu un mod dedicat numit Away. Fan Xpert 4 controlează inteligent toți parametrii ventilatoarelor din sistemul tău și se asigură că acestea rămân oprite, deci perfect silențioase, pentru sarcini lejere și pornesc abia atunci când temperatura sistemului atinge 55°. Modulul Digi+ pentru reglarea voltajelor (VRM) îți oferă control în timp real asupra căderilor de voltaj, stabilizând sistemul. În sfârșit, aplicația ASUS Turbo te ajută să asignezi sarcinile unui anumit nucleu al procesorului, prioritizând puterea de calcul către zonele în care este cea mai mare nevoie de ea.

Funcții pentru Gaming

Dacă până acum ne-am referit la funcții și caracteristici în general comune pentru cele două plăci, în acest punct analiza se va concentra exclusiv pe modelul Strix, care vine în plus cu funcții specifice dedicate gamerilor și posibilități extinse de personalizare a sistemului.

GameFirst V este instrumentul exclusiv ROG care îți permite să construiești un ecosistem de rețea cu un router ROG. Instrumentul te ajută să selectezi cel mai bun canal Wi-Fi, pentru stabilitate maximă a conexiunii și evitarea oricăror interferențe nedorite. De asemenea, poți optimiza traficul din rețea  și parametrii conexiunii pentru a te asigura că jocurile tale online vor rula fără nicio latență, poți grupa nodurile de rețea și poți vedea care sunt aplicațiile din sistemul tău care abuzează de lățimea de bandă disponibilă. Toate acestea se pot executa foarte ușor, dintr-o interfața intuitivă, care permite inclusiv ajutări din mers ale parametrilor.

Placa ASUS Strix s-a dovedit a fi foarte atractivă și pe partea de sunet, oferind două funcții foarte interesante. Sonic Studio suportă sunet virtual HRTF (head-related transfer function) pentru căștile VR, proiectând un peisaj sonor captivant, care te implică profund în acțiune. Interfața intuitivă îți permite să setezi in detaliu opțiunile pentru egalizator și ai la dispoziție și presetări selectabile cu un singur click. De asemenea, aplicația pre-instalată DTS Sound Unbound exploatează tehnologia spațială Windows Sonic, livrând audio într-un spațiu virtual 3D, în care te afli în mijlocul peisajului sonor și poți sesiza locația și direcția din care vine fiecare împușcătură, zgomot de pași sau orice alt sunet din mediul tău virtual.​

Cum le poți personaliza

Fiind o placă pentru gaming, ROG Strix TRTX40-E Gaming nu putea să nu vină la pachet cu o serie de opțiuni extinse de personalizare. Softul Armoury Crate îți oferă un control centralizat al tuturor produselor de gaming ROG suportate din sistemul tău. Interfața intuitivă te ajută să controlezi tot echipamentul Aura, stabilind opțiunile pentru iluminarea RGB și sincronizarea dispozitivelor compatibile, inclusiv cu ajutorul noului soft Aura Creator. Sistemul are din fabrică o serie de pre-setări pentru iluminarea RGB, dar dacă vrei ceva complet personalizat poți folosi aplicația avansată de editare a iluminării Aura Creator.

De asemenea, cu Armoury Crate poți seta opțiuni pentru un număr în continuă creștere de produse ROG compatibile, pentru a da sistemului tău exact aspectul pe care ți-l dorești.

Galerie foto

 

To Top