Lansarea chipsetului B550 a fost primită cu entuziasm de fanii AMD mai cumpătați, care nu aveau în plan și în buget să aloce mai mult de aproximativ 1000 de lei pentru placa de bază a viitorului lor PC. Chiar dacă mai limitat decât X570, B550 este o opțiune serioasă, cu suport pentru PCIe 4.0 și USB 3.2 Gen 2, o opțiune adecvată pentru procesoarele de dată recentă ca Ryzen 3 3300X sau 3800XT. Dacă urmărești construirea unui mini-PC într-o carcasă mini-ITX, atunci B550 este chiar o alegere inteligentă având în vedere limitarea consumului general și restricțiile de răcire evidente ale unui format pitic. Să presupunem că vrei să folosești SSD-uri NVMe M.2 Gen 4, conexiune WiFi 6 și 2.5G pe fir și memorii rapide de la 3200 MHz până la 5100 MHz prin overclocking.
Cum B450 e deja depășit, iar X570 crește bugetul și nu e mereu justificat, B550 pare a fi indiciul în selectarea platformei pentru un mini-desktop. Iar în această categorie, ASUS a lansat ROG Strix B550-I Gaming, Gigabyte a venit B550I Aorus Pro AX, AsRock are modelul B550 Phantom Gaming-ITX/ax, iar MSI dispune de MPG B550I Gaming Edge WiFi.
În acest preview, am analizat modelul ASUS Republic of Gamers Strix B550-I Gaming, unul dintre candidații pentru construirea unui PC compact, dar cu ambiții mari.
Principalele caracteristici ASUS ROG Strix B550-I Gaming
- format Mini ITX
- socket AMD AM4 pentru AMD Ryzen de generația a 3-a
- 8+2 etaje de alimentare
- 2 sloturi M.2 (1 x M.2 2242-22110 PCIe 4.0 x4 & SATA, 1 x M.2 2242-22110 PCIe 3.0 x4 & SATA)
- 2 sloturi pentru memorii DDR4 Dual Channel (cu ASUS OptiMem II)
- un SafeSlot PCIe 4.0 x16
- Codec SupremeFX S1220A
- ieșiri video DisplayPort 1.4, HDMI 2.1 (4K@60Hz )
- buton BIOS FlashBack
- porturi pe spate: 4x USB 3.2 Gen 2 (1x USB-C, 3x Tip A), 2x USB 2.0 (audio USB Type-C)
- porturi pentru panoul frontal: 2x USB 3.2 Gen 1 Type-A, 1x USB 3.2 Gen 2 USB Type-C, 2x USB 2.0
- rețea pe fir Intel I225-V 2,5 Gb Ethernet
- rețea fără fir Intel Wi-Fi 6 AX200
Aranjamentul plăcii este unul aerisit, lăsând suficient spațiu în jurul socketului pentru a putea instala diverse soluții de răcire – fie pe aer sau hibride. Soclurile DIMM sunt departe de cele 8+2 etaje de alimentare, de condensatori și VRM (care beneficiază de un modul de răcire activă) și îți permit să montezi memoria DDR4 Dual Channel fără vreun obstacol sau cablu care să te incomodeze. Strix B550-I Gaming poate accepta DIMM-uri la viteze de până la 5100 MHz și chiar mai mult de atât profitând de traseele mai scurte între sloturile de memorie și procesor.
Conectorul de alimentare le este vecin, dar cablul va fi montat mascat prin spatele carcasei. Ar fi putut foarte bine ca și conectorul ProCool II cu 8 pini să fie în linie cu cel de 24 de pini, cum am văzut de pildă la Crosshair VIII Impact. Răcirea activă a VRM-ului și conectorul cu opt pini ProCool II face ca alimentarea să fie stabilă chiar și în înghesuiala unei carcase Mini-ITX.
Strix B550-I Gaming poate acomoda foarte bine un Ryzen 9 3900X, dar cu siguranță e mai potrivită pentru un Ryzen 7, 3800X sau 3800XT care au un TDP de 105W. Pentru stocare, micuța are 2 socket-uri de SSD-uri M.2 2242-2280. Unul are suport pentru noul PCIe 4.0 x4 – obținând aici viteza maximă de transfer – și SATA, în timp ce al doilea știe PCIe 3.0 și SATA. Se pot monta în RAID NVM Express. Unul dintre sloturi e poziționat pe spatele plăcii de bază, deci probabil va fi montant să rămână acolo pentru mult timp. Cel de pe față este supra-înălțat deasupra PCB-ului și este acoperit de un radiator M.2 cu pad termic preaplicat.
Datorită designului mini-ITX, ASUS a găsit loc pentru un singur slot PCIe 4.0 x16. Asta nu va fi o problemă dacă ai ajuns să iei în calcul forma compactă, fiind clar că vrei un sistem minim populat.
În funcție de carcasă, poți opta pentru o răcire all-in-one. Tot la Republic of Gamers găsești fie un AiO cu radiator cu un singur ventilator – ROG Ryuo 120 – fie unul cu radiator cu 2 ventilatoare – ROG Ryuo 240. Ambele au iluminare RGB și un ecran OLED LiveDash care îți vor oferi atât informații despre parametrii de funcționare, dar vor crea și un sistem iluminat cu Aura SYNC, vizibil printr-o laterală de sticlă.
Conectica plăcii
Conectiva de pe panoul I/O la ROG Strix B550-I Gaming
De la stânga la dreapta avem (vezi poza de mai sus):
- ieșire video DisplayPort 1.4
- ieșire video HDMI 2.1 pentru video 4K la 60Hz
- un port USB 2.0 și cu rol de BIOS FlashBack și butonul pentru BIOS FlashBack – poți face update-ul de BIOS folosindu-le
- 4x porturi USB 3.2 Gen 2 dintre care trei Type-A și unui Type-C
- port RJ45 pentru Intel I225-V 2,5 Gb Ethernet
- doi conectori de antene pentru Wi-Fi 6 AX200
- un port audio USB 2.0 Type-C (există și un adaptor în cutie de la USB-C la jack de 3,5mm)
- cele trei jack-uri audio iluminate cu LED pentru a-i identifica mai ușor – căștile/boxele merg pe cel verde din mijloc, microfonul pe cel roșu.
Legat de portul audio USB-C, trebuie spus că folosindu-l vei beneficia de o filtrare a zgomotului de fond pentru microfoanele compatibile și căști. Placa dispune de un software pentru configurarea anulării zgomotului prin AI. Acest utilitar apelează la o bază de date de tip deep-learning pentru a reține sunetul vocii tale în vreme ce elimină zgomote de tipul țăcănitului tastaturii, click-urilor mouse-urilor și zgomote ambientale. ASUS spune că solicită foarte puțin procesorul sistemului, asigurând un impact minim asupra performanțelor de gaming.
Portul respectiv poate fi folosit și ca unul standard USB, având un chip de control S210 care detectează automat tipul de dispozitiv conectat.
Conectica e completată cu opțiunile de pe PCB, după cum se văd mai jos în poză.
Pentru stocare, ai 4 porturi SATA 6Gb/s. Urmează un conector USB 3.2, altul tip nou USB 3.2 Type-C și bineînțeles pinii pentru carcasă. Mai este și un header USB 2.0 lângă radiatorul M.2. Alături este poziționat un header pentru cuplarea unui senzor termic.
Pe lângă cei trei conectori de ventilatoare, placa are 2 conectori albi RGB cu Aura Sync, unul standard și altul Gen 2 adresabil cu 3 pini. Îl poți folosi cu benzile LED adresabile pentru a ilumina frumos carcasa.
Strix B550-I Gaming integrează ROG SupremeFX, o tehnologie audio cu un sunet cât mai fidel. Cele două ieșiri pentru panoul frontal sunt echipate cu amplificatoare operaționale ce trimit semnal audio de înaltă calitate către căști.
Conținutul cutiei, cu accesorii
Avem în primul rând o antenă WiFi ASUS 2×2 dual band, cablul ROG cu adaptare USB-C la audio jack, 4 cabluri SATA 6Gbs, un cablu pentru panou, o extensie pentru RGB-ul adresabil, câteva bride mici pentru strângerea cablurilor, evident panoul I/O, un kit de montare pentru SSD M.2 și două punguțe cu șuruburi, manual, un DVD cu drivere (util dacă vrei să asamblezi PC-ul direct la cabana ta de la munte unde nu ai semnal GSM… dar sigur ai DVD portabil) și nu în ultimul rând, o foaie A5 cu multe stickere cool ROG.
Concluzie
ROG Strix B550-I Gaming este o alegere mini-ATX excelentă pentru a construi un PC compact și puternic, fiind ajutată de o alimentare stabilă (similară celor uzuale pe un ATX) cu un modul de răcire activă. Sistemul cu ea va fi performant constant, chiar și supra-dimensionând modelul de procesor în raport cu formatul. Slotul de extensie PCIe 4.0, suportul pentru SSD M.2 PCIe 4.0, cele 4 porturi USB 3.2 Gen 2 sau Bluetooth 5 o recomandă pentru upgrade în fața lui B450-I Gaming și X470-I Gaming , iar ca preț e sub scumpetea de Strix X570-I Gaming (~1500 lei). B550-I Gaming costă în jur de 1070 de lei.