Preview

PREVIEW ROG Zephyrus M16 GU603: carcasa se contractă, ecranul se dilată

Laptop de gaming ROG Zephyrus M16 (GU603HR)
Laptop de gaming ROG Zephyrus M16 (GU603HR)

Intel Core i9: check! GeForce RTX 3060: check!  Ecran QHD la 165Hz/3ms: check! Conectivitate completă: check! ErgoLift: loaded! Acum, că ești complet echipat pentru bătăliile care vor urma, pune-ți reticulul pe țeasta primului inamic pe care îl vezi și apasă ușor pe trăgaci butonul din stânga al mouse-ului: headshot garantat! Acum mișcă-te rapid, jump, crouch și vezi fiecare detaliu cu maximum de claritate și fără nicio rupere de imagine, țintește: headshot, rinse and repeat! Îți surâde ideea de a avea o astfel de experiență în jocurile tale preferate? Ai nevoie de M16, dar nu de celebra pușcă de asalt a armatei americane, ci de Zephyrus-ul lui ASUS, care mi-a ridicat cât se poate de sus ambele sprâncene în timpul utilizării pe o perioadă de probă. Așa că citește mai departe!

Performanțe la cel mai înalt nivel

ROG Zephyrus M16 GU603, succesorul lui Zephyrus M15 de anul trecut, este primul laptop de gaming din lume care dispune de un ecran cu 4 margini super înguste, ceea ce echivalează cu un raport ecran/corp extrem de captivant de 94%. Afișajul este una dintre cele mai importante caracteristici ale unui laptop, iar ecranul de 16 inchi are un raport de aspect 16:10 extins, pentru mai mult spațiu vertical. Are, de asemenea, o rezoluție QHD extrem de clară, împreună cu un panou de 165 Hz/3ms care suportă Adaptive Sync, perfect pentru jocuri fluide și imagini de înaltă fidelitate. Combinând acest lucru cu o gamă de culori DCI-P3 de 100% și o acuratețe a culorilor validată de Pantone, avem de-a face cu un ecran care este perfect nu numai pentru gameri, ci și pentru creatorii de conținut. Toate acestea sunt integrate într-o carcasă extrem de subțire, laptopul fiind cu 5 % mai ușor și mai mic decât predecesorul său. Esențialmente, vorbim aici de un ecran de 16 inchi într-o carcasă ultrasubțire de 15 inchi.

Laptopul este motorizat de un procesor Intel Core i9-11900H din generația a 11-a, care lucrează în tandem cu o placă video Nvidia GeForce RTX 3060. Munca de zi cu zi și multitasking-ul sunt și mai rapide cu cei 16 GB de RAM DDR4 și stocarea ultrarapidă pe un SSD de 1 TB PCIe Gen 4. Este disponibil și un al doilea slot M.2 SSD, care suportă RAID 0 și îți permite să adaugi cu ușurință mai mult spațiu de stocare pentru a crește capacitatea totală sau să rulezi un disc scratch separat pentru a accelera crearea de conținut.

Ecranul are rame foarte subțiri

ROG Zephyrus M16 (GU603HR) – Ecranul are rame foarte subțiri

În plus, M16 dispune de o mare varietate de porturi I/O, care îți permit să rămâi productiv indiferent unde te afli. Portul Thunderbolt 4 ultra-versatil oferă conectivitate rapidă cu cele mai noi dispozitive. Suportul pentru DisplayPort 1.4 îți permite să te conectezi la monitoare de înaltă rezoluție și există, de asemenea, încărcare Power Delivery de până la 100 W, permițându-ți să încarci în mișcare. Există, de asemenea, un slot pentru carduri MicroSD inclus, pentru a transfera cu ușurință fotografii și videoclipuri.

Dacă ai nevoie, ai la dispoziție și o cameră web de 2 MP integrată în rama superioară subțire, care utilizează o combinație de tehnologii de reducere a zgomotului 2DNR și 3DNR pentru a îmbunătăți fidelitatea generală. Deci, da, nu ai nevoie de o cameră web externă separată pentru a efectua apeluri video.

Afișaj superb și imersiv

Aproape lipsit de margini, ecranul cu un excelent raport ecran/corp de 94 % este deopotrivă imersiv și profund. În jocurile FPS care necesită un mare număr de cadre, imaginile sunt mai bogate, cu un echilibru optim între detaliile de înaltă rezoluție și o rată de reîmprospătare de 165 Hz. Acuratețea culorilor acoperă un spectru complet datorită validării Pantone și acoperirii de 100 % a spațiului de culoare DCI-P3, ideal pentru gamerii care creează, de asemenea, conținut. Un raport de aspect înalt de 16:10 extinde vizualizările, facilitând păstrarea comenzilor critice la vedere.

Laptop de gaming ROG Zephyrus M16 (GU603HR)

Imaginile afișate provin de la o placă video care oferă și Ray Tracing în titlurile care suportă asta. Culorile precise și contrastul foarte bun se mențin și în cazul imaginilor cu actiune rapidă din jocuri, facilitând poziționarea reticulului cu precizie și făra vreun element care sa îti distragă atenția, cum sunt efectele de rupere a imaginii pe care le întâlnești deseori la panouri cu o rată de reîmprospătare mică.

ROG Zephyrus M16 (GU603HR) - efectul vizual de pe capac îți dă impresia unor leduri

ROG Zephyrus M16 (GU603HR) – efectul vizual de pe capac îți dă impresia unor leduri

Design compact atractiv

Povestea designului acestui laptop începe cu cel mai vizibil element încă de la prima vedere și anume capacul. Designul asimetric cu matrice de puncte de pe capac este realizat cu ajutorul unui proces de frezare CNC de înaltă precizie, cu care au fost create 8.279 de perforații perfect distanțate pe o suprafață incredibil de compactă. Pelicula prismatică strălucește de dedesubt, adăugând un efect de strălucire subtil, dar izbitor, față de carcasa în nuanțe sumbre „Off-Black”, atunci când lumina îl lovește în unghiul potrivit.

ROG Zephyrus M16 (GU603HR) poate rabata capacul la 180°

ROG Zephyrus M16 (GU603HR) poate rabata capacul la 180°

Un alt element vizibil care deschide mai multe unghiuri de vizualizare ca oricând este balamaua ErgoLift care poate rabata capacul la 180°, înclinând, în același timp, tastatura la un unghi optim . Laptopurile obișnuite au o gamă limitată de poziții ale capacului, care poate fi incomodă pentru partajarea sau poziționarea confortabilă a ecranului. Zephyrus M16 îți permite să rabatezi complet ecranul, pentru a facilita partajarea imaginilor cu un grup sau pentru a obține un unghi mai bun pentru propria vizionare, fie că urmărești transmisiunile întins pe un pat sau îl folosești într-o manieră omonimă ținându-l în poală.

ROG Zephyrus M16 (GU603HR) - tastatură spațioasă, pad mare și butoane funcționale izolate

ROG Zephyrus M16 (GU603HR) – tastatură spațioasă, pad mare și butoane funcționale izolate

Poți păstra un profil redus cu noua tastatură Stealth Type, care menține apăsarea tastelor la un nivel de zgomot sub 30 dB. Poti introduce comenzi complexe la mare viteză gratie funcției N-key rollover, care asigură înregistrarea fiecărei apăsări, și tehnologiei Overstroke, care coboară punctul de acționare al fiecărei taste pentru o introducere fără efort. De asemenea, navigarea este mai ușoară și mai fluidă cu un touchpad cu 20 % mai mare și mai precis, pentru a-ți pune la dispoziție un sistem de navigare de mare precizie.

Răcire inteligentă

Filozofia ROG Intelligent Cooling combină caracteristicile și setările potrivite pentru a asigura cea mai bună experiență. În cazul lui Zephyrus M16, compusul din metal lichid răcește CPU-ul. Un modul termic 2.0 personalizat cu auto-curățare 2.0 îndepărtează praful pentru a îmbunătăți stabilitatea pe termen lung, în timp ce ventilatoarele Arc Flow sunt concepute pentru a genera un flux de aer impresionant cu turbulențe reduse, asigurând o răcire puternică și în același timp silențioasă.

Compusul Liquid Metal de la Thermal Grizzly reduce temperaturile cu aproximativ 10 grade în comparație cu pasta termică standard.  Blocul care se poziționează pe CPU are, de asemenea, o margine ridicată specială, care împiedică scurgerea, în timp, a metalului lichid. Anterior, acest lucru era disponibil doar pentru procesoarele bazate pe Intel, dar acum este disponibil și pentru procesoarele AMD.

Menținerea radiatoarelor fără reziduuri este esențială pentru a menține o disipare termică optimă. Cele mai recente măsuri anti-praf direcționează impuritățile departe de palele ventilatorului, aripile radiatorului și alte componente de răcire, pentru a preveni acumularea în timp. Acest sistem de răcire cu auto-curățare ajută la asigurarea unei performanțe de răcire constante în timp, îmbunătățind stabilitatea pe termen lung și fiabilitatea generală.

ASUS a îmbunătățit fiecare aspect al ventilatoarelor Arc Flow. Fiecare dintre ele are 84 de pale, care variază în grosime de la bază la vârf, pentru a maximiza fluxul de aer, iar paletele au un model special de valuri aerodinamice, care minimizează turbulențele și zgomotul. Cu tehnologia 0dB, ventilatoarele se opresc complet atunci când temperaturile CPU și GPU scad sub 50°C în modul de funcționare Silent. Acest lucru face ca răcirea să fie cu adevărat silențioasă în condiții de sarcini de lucru ușoare și chiar și în jocuri susurul ceva mai pronunțat al ventilatoarelor nu te incomodează și poți auzi fără probleme sunetele din jocuri.

Sunet precis și detaliat

Streaming-ul, înregistrarea și jocurile sunt simplificate cu sistemul audio multifațetat al Zephyrus M16. Dispunând de tehnologia Dolby Atmos, tweeterele gemene și wooferele duble cu anulare de forță oferă o acustică frumos echilibrată, cu certificare Hi-Res, care suportă media la cea mai înaltă fidelitate. O matrice de microfoane 3D personalizabilă captează sunetul într-o varietate de scenarii, în timp ce funcția Two-Way AI Noise Cancelation clarifică sunetul din feed-urile tale și, de asemenea, din feed-urile primite. Two-Way AI Noise Cancelation funcționează cu orice dispozitiv de intrare și, de asemenea, cu sunetul de ieșire, permițându-ți să elimini zgomotul atât de la intrarea microfonului propriu, cât și de la fluxurile primite. De asemenea, funcționează pe CPU, ceea ce eliberează GPU-ul pentru a atinge FPS-uri mai mari în comparație cu alte programe de anulare a zgomotului. Setările de anulare a zgomotului pot fi chiar personalizate pentru fiecare program în parte, filtrând anumite aplicații specifice, cum ar fi chat-ul vocal, fără a afecta sunetul jocurilor, care vrei să rămână neatins.

Portabilitate și flexibilitate

Capabilitățile grafice foarte bune îți oferă o experiență foarte plăcută în jocuri, în special în titlurile care suportă Ray Tracing. Imaginile sunt redate clar și foarte fluid iar sunetul oferă o direcționalitate precisă inclusiv în căști, așa că acest sistem îți poate conferi un avantaj competitiv și în jocurile multiplayer de tip FPS. Tehnologia ultrarapidă Thunderbolt 4 îți permite să te conectezi convenabil, din mers, la cele mai noi dispozitive, cum ar fi GPU-uri externe puternice sau stații de andocare. Asta îți permite să lucrezi sau sa te distrezi fără probleme de oriunde.

Încărcarea prin USB-C îți permite să-ți completezi încărcarea de la acumulatori portabili, astfel încât nu mai trebuie să cauți o priză atunci când bateria laptopului tău s-a descărcat. Te poți deconecta și relaxa cu o autonomie de până la 16,6 ore, datorită bateriei mari de 90 WH. Autonomia foarte bună cumulată cu dimensiunile compacte și profilul suplu rezultă într-un laptop foarte portabil, care îți poate oferi ore de muncă sau de distracție oricând și oriunde te-ai afla.

Concluzii

Premiu Best ChoiceROG Zephyrus M16 este o evidentă evoluție comparativ cu modelele predecesoare și este în pas cu tendința către ecranele de 16 inchi care se manifestă acum. Configurația robustă îl face la fel de potrivit pentru munca creatorilor de conținut ca și pentru jocuri, așa că dacă ești un youtuber care face streaming de jocuri, acest laptop ți se va potrivi ca o mănușă, pe care viitorul tău în acestă branșă ți-o și aruncă (un pont: pick it up now). Cum ar fi pentru abonații tăi să vadă în direct prestația ta la un turneu de jocuri? Dar chiar și dacă îl vei folosi pentru activități tipice de birou, grație designului suficient de sobru pentru asta, când ajungi acasă vei scoate din geantă o mașină multimedia de top care abia așteptă să-și dezmorțească un pic mușchii grafici și sonori. Din orice unghi l-ai privi și în orice scop l-ai folosi, acest laptop pare să fie, în fiecare caz imaginabil, alegerea corectă!

VEZI PREȚUL ONLINE

Evaluarea PC News

Design
Performanță
Conectivitate
Silențiozitate

Best Choice

Laptopurile Zephyrus M16 au un nume predestinat pentru jocurile de tip FPS. Acest laptop seamănă cu celebra pușcă de asalt a armatei americane nu doar cu numele. Este precis, comod de folosit, versatil în multiple scenarii imaginabile și poate deveni indispensabil atât în tranșeu, cât și la birou. Enjoy!

Evaluarea cititorilor: 5 ( 2 voturi)

Vezi galeria de poze cu ROG Zephyrus M16 GU603

To Top