Preview

PREVIEW: Placa de bază mini-ITX ROG STRIX Z690-I GAMING WIFI

Placă de bază ROG STRIX Z690-I GAMING WIFI

Prin STRIX Z690-I Gaming WiFi, ROG ne transmite și la această nouă lansare de chipset-uri că un sistem de gaming modern și performant necesită o AI robustă, capabilă să guverneze multiple aspecte ale operațiunilor complexe executate de placa de bază. Dacă la asta se mai adaugă inovațiile menite să simplifice instalarea și un sistem de răcire ultra-performant, sistemul de gaming rezultat va putea rula fără efort orice joc AAA recent, la setări maxime.

Placa de bază ROG Strix Z690-I Gaming WiFi oferă un sistem de alimentare de calitate premium și răcire triplă într-un format mini-ITX compact, capabil să dezlănțuie întreaga forță a procesoarelor Intel Core de generația a 12-a. Framerate-urile și timpii de încărcare pot fi îmbunătățiți și mai mult prin suportul complet nou pentru memoria DDR5 și PCIe 5.0.

În plus, WiFi 6E integrat și sloturile PCIe 4.0 M.2 aduc performanțe rapide ca fulgerul într-o varietate infinită de scenarii. ROG Strix Z690-I Gaming WiFi te ajută să profiți la maximum de configurația ta de gaming cu suport pentru memorii DDR5, alimentare de înaltă performanță, răcire optimizată și controale inteligente care îți permit să gestionezi setările de overclocking, răcire, rețea și audio.

Play smart cu AI 

Sistemele de gaming moderne solicită la maxim configurațiile atunci când rulează la cele mai înalte setări grafice cele mai recente titluri AAA, iar overclocking-ul și managementul răcirii sunt cruciale pentru redarea fluidă a celor mai solicitante titluri. Din acest motiv, AI-ul devine indispensabil, iar ASUS a intuit corect această nevoie și a inclus în aceasta placă de bază o serie de tehnologii bazate pe AI care administrează în fundal funcții cheie pentru menținerea la un nivel cât se poate de ridicat a performanțelor sistemului.

  • ROG AI Overclocking este un utilitar inteligent care profilează automat procesorul și a sistemul de răcire pentru a prezice setările optime de tensiune și frecvență. Accesibilă prin intermediul software-ului AI Suite din Windows sau direct prin UEFI, interfața intuitivă AI Overclocking este disponibilă pentru utilizatorii de toate nivelurile. În centrul AI Overclocking se află un algoritm proprietar dezvoltat de inginerii ROG R&D în colaborare cu overclockeri de renume mondial. Algoritmul analizează procesorul și sistemul de răcire, apoi prezice în mod inteligent setările optime, iar frecvențele și tensiunile personalizate sunt aplicate automat. Sarcina de lucru, temperatura sistemului, viteza ventilatorului și consumul de energie sunt monitorizate automat de către acest software, iar informațiile sunt folosite pentru a face ajustări în timp real pentru a asigura o performanță optimă continuă. Pentru procesoarele cu număr mare de nuclee din seria Z690, software-ul AI Overclocking listează datele în funcție de grupul de nuclee. Acest lucru îți oferă un control adaptiv bazat pe starea grupurilor de nuclee și îți oferă frecvențele și tensiunile țintă necesare pentru reglarea manuală.
  • Tehnologia ASUS AI Cooling gestionează și controlează automat ventilatoarele conectate la placa de bază pentru a asigura setările optime în funcție de sarcina și temperatura curentă a sistemului. AI Cooling detectează temperaturile CPU-ului și utilizează un algoritm proprietar pentru a calcula cea mai mică viteză a ventilatorului necesară pentru a răci eficient sistemul și a menține zgomotul ventilatorului la un nivel scăzut. În cazul unor sarcini stabile ale sistemului, software-ul reduce apoi automat viteza ventilatorului la setarea optimă, scăzând zgomotul ventilatorului fără a compromite performanța. AI Cooling continuă să monitorizeze sistemul și să ajusteze viteza ventilatoarelor în funcție de sarcina curentă.

Placă de bază ROG STRIX Z690-I GAMING WIFI

În materie de rețelistica inteligentă, utilitarul proprietar ROG GameFirst VI a fost conceput pentru a ajuta la optimizarea setărilor de rețea pentru a asigura un joc online fără probleme. Nou la această generație, GameFirst VI dispune de tehnologii de identificare și de stimulare îmbunătățite de AI pentru a asigura o optimizare mai rapidă și mai inteligentă a rețelei.

GameFirst VI analizează tiparele de utilizare și semnăturile digitale ale aplicațiilor tale și le compară cu o bază de date cu peste 200.000 de aplicații. GameFirst VI comută în mod inteligent prioritatea aplicațiilor și ajustează lățimea de bandă, în funcție de situație. În timpul jocurilor, acesta accelerează și prioritizează pachetele de joc pentru a-ți oferi un joc online foarte fluid – chiar și atunci când transmiți videoclipuri de înaltă calitate sau transferi fișiere mari.

Răcirea nu e doar un factor cool

Având în vedere gradul intens de solicitare a componentelor la rularea unor aplicații complexe de tipul jocurilor AAA, sistemul de răcire joacă un rol crucial în asigurarea unei performanțe ridicate și susținute. Motiv pentru care inginerii și designerii ASUS au reușit să creeze un sistem care este cool și la propriu și la figurat. Radiatoarele VRM supradimensionate și panoul I/O din aluminiu (care vine pre-montat) sunt conectate de o conductă de căldură în formă de L, oferind o masă și o suprafață ample pentru a face față temperaturilor dezvoltate de cele mai recente procesoare Intel. În plus, plăcuțele termice special concepute transferă eficient căldura de la inductor și de la rețeaua de faze către radiator.

Placă de bază ROG STRIX Z690-I GAMING WIFI

Noul radiator cu trei etaje este proiectat inteligent pentru a suprapune două sloturi M.2, ambele cu Q-Latch și radiatoare de dimensiuni normale, cu două fețe și plăcuțe termice. În partea de jos se află un radiator robust pentru chipset, ceea ce face ca în total să existe nu mai puțin de cinci radiatoare în acest spațiu micuț, dar și drăguț, grație plăcuțelor cu inscripții și logo-ul ROG Strix, care acoperă radiatoarele. Limbajul de design al ROG Strix Z690-I Gaming WiFi este definit de rețele și mesh-uri futuriste, care pot părea discrete la început, până când utilizatorii privesc colțul din stânga jos, care strălucește în timpul funcționării cu un model de rețea iridescentă.

Memorii DDR5 

Opțiunile cuprinzătoare de reglare a memoriei reprezintă piatra de temelie a plăcilor de bază ROG. Pentru DDR5, gama Maximus Z690 oferă o suită cumulată de parametri de overclocking nu numai pentru kiturile de mare viteză, ci chiar și pentru modulele de memorie entry-level care au un circuit integrat de gestionare a energiei (PMIC) blocat. Un circuit dedicat de pe placa de bază ocolește în siguranță restricțiile PMIC ale memoriilor DDR5, ceea ce îți permite să depășești limita implicită de 1,1 volți și să împingi frecvența și temporizările la maxim. În mod normal, un PMIC restricționat care a fost deblocat necesită ca sistemul să fie pornit complet de fiecare dată când se ajustează tensiunea memoriei. Plăcile de bază ROG profită de hardware-ul și firmware-ul încorporate pentru a ocoli în mod inteligent această limitare supărătoare, permițând ca ajustările de tensiune să fie aplicate prin același proces de repornire soft a sistemului utilizat pentru generațiile anterioare de memorie DDR.

Placă de bază ROG STRIX Z690-I GAMING WIFI

ASUS Enhanced Memory Profile (AEMP) este o funcție firmware exclusivă, oferită pentru modulele de memorie cu restricții PMIC. AEMP detectează automat cipurile de memorie de pe kitul tău și apoi prezintă profiluri optimizate de frecvență, sincronizare și tensiune, pe care le poți aplica fără efort pentru a descătușa performanța completă de care sunt capabile aceste memorii.

Conectică cuprinzătoare

ROG Strix Z690-I Gaming WiFi dispune de două sloturi M.2 încorporate, ambele suportând unități PCIe 4.0 extrem de rapide pentru a oferi flexibilitate maximă de stocare și viteze de date fulgerătoare disponibile cu cele mai recente procesoare Intel. ROG Strix Z690-I Gaming WiFi vine cu și o placă de expansiune care oferă funcționalități suplimentare, inclusiv patru porturi SATA, un conector pentru iluminare ARGB și conectori pentru un buton de resetare și un difuzor pentru PC. Această utilizare eficientă a spațiului permite constructorilor să alcătuiască unele dintre cele mai compacte PC-uri din piață.

ROG STRIX Z690-I GAMING WIFI ofera o conectică mai mult decât suficientă

Sistemele Mini-ITX își găsesc adesea locul în centrele de divertisment pentru sarcini HTPC. ROG Strix Z690-I Gaming WiFi este pregătită pentru astfel de scenarii, având două porturi Thunderbolt 4 USB C pe panoul I/O din spate, ale căror conectori bidirecționali de 40 Gbps pot gestiona două ecrane externe 4K în același timp, plus o varietate de alte accesorii compatibile.

De asemenea, tehnologia WiFi 6E încorporată profită de noul spectru radio disponibil în banda de 6 GHz. Acesta oferă o lățime de bandă de până la trei ori mai mare decât cea din banda de 5 GHz și până la șapte benzi de 160 MHz, pentru a oferi viteze de rețea wireless ultra-rapide și o capacitate îmbunătățită, precum și performanțe mai bune în mediile wireless aglomerate. Ethernet-ul integrat de 2,5 Gb oferă conexiunii prin cablu un impuls, cu o îmbunătățire de până la 2,5 ori mai mare decât conexiunile Ethernet standard pentru transferuri de fișiere mai rapide, jocuri fără întârzieri mai fluide și streaming video de înaltă rezoluție.

Placă de bază ROG STRIX Z690-I GAMING WIFI și antena wireless

Placă de bază ROG STRIX Z690-I GAMING WIFI și antena

Sunet de super calitate

ROG SupremeFX este o combinație unică de hardware și software, care oferă o calitate audio superioară. În ROG Strix Z690-I Gaming WiFi, SupremeFX dispune de codecul ALC4080 pentru a crește rezoluția de redare de la 192 kHz la 384 kHz pe toate canalele. Ieșirea de pe panoul frontal este transmisă prin intermediul unui amplificator Savitech foarte bine integrat, care este capabil să gestioneze o mare varietate de căști de gaming și căști de înaltă fidelitate. Separarea special concepută a circuitelor filtrează interferențele electromagnetice de la placa de bază și de la orice dispozitiv atașat direct la aceasta. Amplificatorul Savitech integrat îmbunătățește considerabil performanța THD+N de la 72 la 83 dB, curățând distorsiunile și zgomotele pentru un sunet curat și impecabil. Componentele selectate cu atenție produc un sunet cald și natural, cu o claritate și fidelitate excepționale

Placă de bază ROG STRIX Z690-I GAMING WIFI

Plăcile de bază ROG Strix Z690 sunt preîncărcate cu aplicația DTS Sound Unbound, care te învăluie în sunet ca niciodată până acum, oferind noi niveluri de imersiune pentru experiențe extraordinare de joc și divertisment. Utilizând tehnologia spațială Windows Sonic, DTS Sound Unbound oferă sunet într-un spațiu virtual 3D – plasându-te chiar în mijlocul peisajului sonor, unde poți simți locația și direcția fiecărei împușcături, a fiecărui pas sau a altor sunete din mediul tău virtual.

La prima vedere…

… placa de bază ROG Strix Z690-I Gaming WiFi pare extrem de compactă și fără prea multe dotări, dar la o lectură atentă a specificațiilor și la o privire mai atentă asupra detaliilor constructive îți dai seama că inginerii ASUS au reușit un mic tur de forță, integrând multiple funcționalități într-un format compact și cu un aspect minimalist. Curând, vei realiza că nu-ți lipsește nimic din tot ce ai putea avea nevoie ca gamer, iar formatul compact al PC-ului pe care îl poți construi în jurul acestei plăci va constitui și un apreciabil factor de mobilitate, întrucât îl vei putea transporta după tine cu ușurință atunci când participi la un turneu de jocuri sau la vreo petrecere LAN. Party on!

Galerie de poze cu ROG STRIX Z690-I GAMING WIFI

To Top