Preview

PREVIEW: ROG Maximus XII Hero, o placă perfectă pentru procesoare Intel de generația a 10-a

ROG Maximus XII Hero
ROG Maximus XII Hero

Linia de procesoare Comet Lake arată că venerabilul proces de producție pe 14 nm al lui Intel încă mai are ceva de spus. Procesoarele premium din generația a 10-a au zece nuclee și frecvențe boost implicite care duc frecvența per nucleu la nu mai puțin de 5,3 GHz. Așa că gamerii sau entuziaștii ar avea suficientă motivație pentru un upgrade, dar probabil că ai intuit deja că noile deca-core-uri ale Intel nu vor fi folosite doar la specificațiile lor nominale, ceea ce va duce la un necesar de putere de până la 250 W în sarcinile de lucru cu multiple fire de execuție. Placa de bază va avea nevoie de o musculatură specializată pentru așa ceva, soluțiile VRM robuste urmând să intre în centrul atenției odată cu această nouă generație de procesoare.

ROG Maximus XII Hero este dotată cu un sistem de alimentare extrem de robust, cu nu mai puțin de 14+2 etaje de alimentare IR3555 grupate într-o variantă cu șapte faze a soluției de alimentare în echipe, proprietară ASUS. Fiecare etaj de alimentare este capabil să proceseze 60 de amperi. Fiecare etaj de alimentare este acompaniat de o bobină din aliaj de mare permeabilitate, care poate procesa 45 de amperi. Filtrarea intrărilor și ieșirilor este asigurată de condensatori metalici negri 10K de fabricație japoneză, cu polimeri solizi, care rezistă mii de ore la temperaturi înalte de operare. Chiar dacă frații săi mai mari din serie dispun de dotări chiar mai robuste, Hero are mai mult decât suficiente resurse pentru a îmblânzi orice bestie dezlănțuită de Intel pe această platformă.

Arhitectură ingenioasă a sistemului de răcire

Menținerea stabilității sistemului este crucială în sarcinile mari, așa că Maximus XII Hero utilizează VRM-uri mari și radiatoare pentru chipset care ating echilibrul perfect între suprafața de disipare și masă. Întreg eșalonul superior de plăci de bază ROG dispune de o conductă de căldură în formă de C în jurul soclului procesorului. Cele două radiatoare ale VRM-ului sunt conectate printr-o a treia secțiune, care acoperă regulatoarele SA și IO. Întrucât căldura se poate răspândi liber de-a lungul conductei, întregul sistem poate beneficia de suprafața de disipare suplimentară. Așa că Hero nu ar trebui să aibă vreo problemă cu căldura de la VRM, dar inginerii ASUS i-au mai montat un ventilator cu suport adițional, pentru orice eventualitate.

Dar cum circuitele SA și IO sunt amplasate într-o locație ocupată și de sloturile M.2, inginerii au trebui să regândească amplasarea sloturilor și sistemul de disipare a căldurii, așa că au împrumutat designul de la seria Formula, dar cu partea de jos împărțită în trei. PCH-ul este acoperit de un radiator gros de aluminiu cu un strat reflectorizant și inscripționat cu un difuzor RGB în forma logo-ului ROG. Radiatorul este completat de alte două extensii cu un finisaj negru mat, care acoperă cele până la trei drive-uri M.2 de dimensiuni complete amplasate între sloturile PCIe.

Control avansat al răcirii

ROG Maximus XII Hero este dotată cu opt conectori pentru ventilatoare PWM/DC, cu circuit de detecție care selectează automat modul corect de reglare a voltajului.  Calibrarea automată se poate face cu utilitarul software AI Suite Fan Xpert 4, care ajustează curbele de control pe baza caracteristicilor fiecărui ventilator. După instalare, ventilatoarele PWM pot fi configurate să se oprească la temperaturi scăzute si să profite de un mod „extreme quiet”, care permite rotații foarte mici. Fiecare conector poate fi mapat la multiple surse de temperatură, inclusiv temperatura anumitor plăci grafice ASUS, ventilatoarele devenind astfel sensibile la sarcinile care solicită mai mult procesorul sau placa grafică. Pentru sistemele cu răcire pe lichid, vitezele ventilatoarelor se pot coordona și cu temperaturile apei, pentru a oferi un răspuns gradual în funcție de gradul de încărcare al sistemului.

AI Cooling îți oferă, dacă preferi, o experiență plug-and-play prin simpla activare a funcției „AI Fan”, care optimizează răcirea pentru sarcini ale procesorului ușoare sau moderate. Funcția monitorizează permanent temperatura CPU-ului și așteaptă până ce ea rămâne constantă timp de două minute. Apoi, algoritmul echilibrează elementele termice cu cele acustice, reducând vitezele ventilatoarelor și menținând o variație de 5 grade Celsius.

Un sistem personalizat de răcire cu apă este punctul terminus inevitabil pentru mulți dintre entuziaștii construcției de PC-uri. Traseul tipic merge de la răcirea cu aer până la o pompă AIO high-end, care alimentează un traseu personalizat al tuburilor de răcire, pentru care până acum era nevoie de controlere dedicate, destul de complicate și de scumpe. Seria ROG Maximus vine cu conectori „water in/out” cu senzori de temperatură și un conector cu senzor de flux compatibil cu cele mai recente instrumente de măsură de la Bitspower. Datele de la ambele tipuri de conectori intra direct în AI Suite, unde sunt folosite pentru controlul ventilatoarelor din sistem și monitorizarea performanțelor buclei de răcire.

Conectivitate performantă

În materie de conectivitate, marile noutăți ale acestei generații rezidă în departamentul rețelistică. Seria Maximus a intrat în ecosistemul Wi-Fi 6, grație controlerului Intel AX201. Dintre cele două porturi LAN, vedeta este cel cu adaptor Marvell AQtion 5Gbps. Fie că vor folosi o conexiune cablată sau una wireless, utilizatorii vor beneficia de GameFirst, care a primit mai multe îmbunătățiri ale algoritmului său de prioritizare a aplicațiilor.

AI Overclocking a fost și el upgradat cu setări LLC, dar cea mai notabilă îmbunătățire software face și mai ușor controlul ventilatorului CPU cu Fan Xpert, prin intermediul unui instrument nou numit AI Cooling, un utilitar care funcționează în fundal și administrează cu atenție vitezele ventilatoarelor și temperaturile CPU-ului, făcându-ți sistemul mai silențios.

Procesoarele Comet Lake nu excelează doar prin frecvențele sporite, ci și prin memoria suportată. Procesoarele Intel de generația a 10-a suportă nativ DDR4-2933, însă inginerii ROG au dotat placa Hero cu o soluție regândită OptiMem de trasee ale memoriei, efectul fiind că modulele de memorie compatibile pot fi clockate până la DDR4-4700, iar memoria mai modestă va rula cu latențe scăzute, așa că indiferent ce memorie ai, vei obține tot ce este posibil de la kit-urile tale favorite.

ROG Maximus XII Hero

ROG Maximus XII Hero

ROG Maximus XII Hero comunică cu lumea prin intermediul a trei controlere de rețea: Intel Wi-Fi 6 AX201, care oferă conectivitate wireless de până la 2,4 Gbps, Intel I219V pentru Ethernet standard de 1 Gbps și un Marvell AQtion AQC11C pentru viitoare conexiuni Ethernet de 5 Gbps.

Rețelistică asistată de AI prin GameFirst

GameFirst VI controlează parametrii de rețea prin AI Networking, o modalitate de identificare și prioritizare prin AI, care asigură o optimizare mai rapidă și mai inteligentă a rețelei. GameFirst VI analizează modelele de utilizare și compară semnăturile digitale ale aplicațiilor cu o bază de date cu peste 200.000 de aplicații, care este actualizată regulat pentru a se asigura recunoașterea corecta a aplicațiilor. Apoi, GameFirst VI comută inteligent prioritățile aplicațiilor și ajustează lățimea de bandă în funcție de situație. Dacă te joci, pachetele jocului vor avea prioritate, pentru a asigura un rulaj fluid, chiar dacă simultan faci streaming video de înaltă rezoluție sau transfer de fișiere foarte mari. Un grafic intuitiv îți oferă o imagine a evoluției rețelei în timp real. Poți afla cu un simplu click lățimea de bandă utilizată de fiecare aplicație, starea de geolocalizare a fiecărei conexiuni de rețea și o analiză a canalelor Wi-Fi. Dacă folosești un router ROG, poți scana rețeaua Wi-Fi pentru a găsi cel mai bun canal și poți folosi Game Boost pentru a prioritiza dispozitivele și pachetele de gaming din rețea.

ASUS OptiMem III – trasee optimizate pentru memorie

Echipată cu trasee proprietare pentru circuitele de memorie care îmbunătățesc integritatea semnalului și reduc zgomotul, ASUS OptiMem III este mai compatibilă cu kiturile de memorie la 3.600 MHz+, permițându-le să ruleze la frecvențe mai înalte. Poți opta pentru optimizarea memoriei pentru setări înalte ale frecvențelor sau pentru setări reduse ale latențelor. Cu kiturile de memorie de mai mare capacitate, OptiMem III îți permite să rulezi memoria la frecvențe maxime, în vreme ce alte plăci de bază vor sacrifica frecvențele pentru capacitate. Echipează Maximus XII Hero cu modulele tale favorite și maximizează fluxul de date ale noilor procesoare Intel Core Comet Lake-S de generația a 10-a pentru aplicațiile care necesită o lățime de bandă masivă.

Sunet perfect cu SupremeFX

Tehnologia audio ROG SupremeFX s-a modernizat, oferind o excepțională rație semnal-la-zgomot de 113 dB pe conexiunea line-in, pentru a asigura cea mai bună calitate a înregistrării din toate timpurile. De asemenea, există și un regulator de low-dropout pentru alimentare mai curată a codecului SupremeFX S1220, un convertor digital-la-analogic (DAC) ESS® ES9023P pentru ieșire superioară pe panoul frontal și un amplificator operațional Texas Instruments RC4580 pentru gain înalt cu distorsiuni scăzute – toate pentru a livra audio cu un efect captivant fără precedent.

ROG Maximus XII Hero

ROG Maximus XII Hero

Sonic Studio III și Sonic Radar III îți oferă controlul deplin al experienței tale audio. Cu Sonic Studio III poți aplica profiluri și efecte de sunet și poți regla ieșirile pentru a obține semnătura sonoră favorită. Mai mult, poți activa și sunetul virtual, care bazează pe o funcție „head-related transfer function (HRTF)”, care preia o sursă de sunet 7.1 și o re-mapează în sunet stereo, menținând indiciile de localizare. Poți ruta sunetul cum preferi, în funcție de aplicație. Spre exemplu, poți seta ieșirea audio a Netflix pe televizor, coloana sonoră a unui joc pe conectorul pentru căști de pe panoul frontal și muzica pe ieșirea obișnuită de pe panoul dorsal.

Sonic Radar III  a fost regândit complet pentru această a treia generație, algoritmul analizând și afișând informațiile mult mai intuitiv. Într-un joc, atunci când mapează efectele audio venite din multiple direcții, intensitatea segmentului radar variază pentru a te ajuta să identifici pericolele imediate. De asemenea, poți filtra efectele audio pentru a auzi doar sunete dintr-o anumită bandă de frecvențe.

DTS Sound Unbound este un alt pachet nou adăugat suitei software ROG. Utilizând audio bazat pe obiecte și un profil HRTF avansat care plasează cu precizie sunetele într-un spațiu tridimensional, DTS Sound Unbound creează peisaje sonore care îți oferă experiențe mai captivante în jocuri sau când urmărești un film.

Personalizare extinsă

În plus față de performanțele extraordinare, Maximus XII Hero oferă și opțiuni extinse de stilizare și personalizare, pentru a-ți permite să construiești un sistem care iese cu adevărat în evidență. Echipează-te cu componente ROG, de la plăci grafice și monitoare până la mouse-uri și tastaturi. Ecosistemul ROG este mai extins decât cel al oricărui alt brand competitor, așa că te vei bucura de alegeri mai bune pe măsură ce îți extinzi sistemul. Placa include și conectori RGB adresabili de generația a 2-a, care sunt acum capabili să ajusteze automat efectele de iluminare pentru anumite dispozitive. Noii conectori oferă, de asemenea, compatibilitate retroactivă cu echipamentul RGB Aura existent.

To Top