Preview

PREVIEW: ROG Maximus XIII Hero este placa Z590 de care ai nevoie

Placa de bază ROG Maximus XIII Hero (Z590)
Placa de bază ROG Maximus XIII Hero (Z590)

We don’t need another hero… zicea Tina Turner cu ceva ani în urmă. Habar nu avea artista că procesoare Intel Core vor prinde generația a 11-a tot pe 14 nanometri 🙂 Dar ASUS știa foarte bine asta și a pregătit un nou Hero, cu chipsetul z590, un fel de eroină pe piața plăcilor de bază de ultimă generație (și aici poți face tu o glumiță cu altă piesă, de la Carla’s Dreams).

ROG Maximus XIII Hero este o placă de bază care face totul la superlativ, oferind un cuprinzător pachet de funcții și caracteristici hardware avansate, pentru ca viitorul sistem al fanilor Intel să stoarcă și ultima picătură de performanță din procesoarele Intel Core de generația a 11-a. Alimentarea îmbunătățită și răcirea inteligentă permit un overclocking facil, iar conectivitatea ultra-rapidă și funcțiile ROG care permit controlul deplin al fiecărui parametru de performanță îți vor pune pe birou un sistem high-end perfect adaptat oricăror scenarii de utilizare la care te-ai putea gândi.

Și frumoasă și deșteaptă

Minimalismul designului lui ROG Maximus XIII Hero este realizat prin intermediul măștilor elegante care acoperă radiatoarele masive. O inscripție și un logo ROG este tot ce ai nevoie pentru a recunoaște de departe identitatea acestei plăci, iar striațiile elegante și iluminate de pe măști au și valențe funcționale pentru sistemul de răcire. Opțiunile extinse de personalizare oferite de iluminarea Aura Sync îți vor permite să-ți lași o amprentă unitară asupra aspectului viitorului tău sistem.

Placa de bază ROG Maximus XIII Hero (Z590)

Placa de bază ROG Maximus XIII Hero (Z590)

Dar Hero(ina) noastră nu este doar frumoasă, ci și foarte deșteaptă, grație inteligenței artificiale pe care a dobândit-o. Cele mai recente softuri ASUS asistate de AI acoperă patru piloni de performanță, de la overclocking la răcire, rețelistică și sunet integrat, făcând accesibile reglaje fine avansate și optimizări, atât pentru începători, cât și pentru veterani.

AI Overclocking profilează automat CPU-ul și sistemul de răcire, ceea ce este util dacă vei decide să faci overclocking, indiferent dacă ești la prima încercare sau ești un veteran în domeniu. Cu AI Cooling poți fii liniștit, întrucât va echilibra caracteristicile termice cu cele acustice, eliminând orice zgomot inutil produs de sistem. AI Networking optimizează performanțele în materie de rețelistică prin intermediul instrumentului integrat GameFirst VI, care îți va aloca lățimea de bandă în timp real. În sfârșit, pe partea de sunet vei beneficia de tehnologia Two-Way AI Noise Cancelation, care poate atenua peste 500 de milioane de tipuri de zgomote de fundal, asigurând comunicații cu o claritate de cristal în timpul jocurilor.

Plăcile de bază convenționale folosesc senzori cu terminație singulară care preiau date dintr-o locație care nu este ideală, ceea ce duce la o mare disparitate între voltajul care este aplicat în mod real CPU-ului și valoarea raportată către software. ROG Maximus XIII Hero are circuite cu senzori diferențiali, care simplifică overclocking-ul și reglajele permițându-ți să monitorizezi mai precis voltajele.

Performanțe amplificate

Procesoarele Intel Rocket Lake solicită incredibil de mult sistemul de alimentare al plăcii de bază, fiind capabile să treacă instantaneu de la moduri profund economicoase la sarcină maximă. Așa că inginerii ASUS au venit cu soluția echipelor de etaje de alimentare, pentru a comuta rapid curenții. Soluția înlocuiește designul convențional cu faze dublate, ale cărui latențe împiedicau răspunsul rapid necesar noilor procesoare. De aceea, ROG Maximus XIII Hero utilizează 14 + 2 etaje de alimentare grupate pe echipe, pentru a livra tranșe mai mari de curent per fază, menținând însă performanțele termice ale designului cu faze dublate.

Socketul procesorului pe ROG Maximus XIII Hero (Z590)

Placa de bază ROG Maximus XIII Hero (Z590)

În plus, tehnologia ASUS OptiMem III vine cu trasee proprietare ale circuitelor de memorie, care permit kiturilor de memorie să ruleze cu latențe mai scăzute și cu voltaje reduse, precum și să opereze la frecvențe mai mari.

Dar o adevărată stație de luptă high-end necesită și o răcire robustă. Motiv pentru care ROG Maximus XIII Hero folosește o rețea de elemente de răcire supradimensionate pentru VRM și chipset, plus patru radiatoare M.2 împerecheate cu blocuri de plăci de ranforsare care înlătură căldura din zona componentelor critice. Această fundație solidă este sprijinită și de conectori pentru ventilatoare, pompe AIO și sisteme de răcire cu lichid, care dispun de opțiuni flexibile de control ce permit menținerea în permanență a unui echilibru termic.

Radiatorul VRM de pe MOSFET-uri și bobine este conectat la o mască din aluminiu printr-o conductă de căldură integrată pentru a crește masa și suprafața de disipare. În plus, patru radiatoare dedicate mențin cele patru drive-uri M.2 la o temperatură optimă de operare, grație blocurilor de plăci de ranforsare care asigură o performanță de vârf chiar și atunci când fluxul de aer este restricționat.

Fiecare conector integrat suportă auto-detecția ventilatoarelor PWM sau DC, iar trei dintre conectorii ventilatoarelor oferă suport pentru ASUS HYDRANODE. Fiecare conector poate fi setat pentru a monitoriza și reacționa la trei senzori termici configurabili de către utilizator pentru o răcire bazată pe nivelul de solicitare a sistemului. Și toate setările pot fi ușor administrate prin Fan Xpert 4 sau UEFI.

Hardware de top

Placa este echipată cu trei sloturi PCI cu lungime completă. Cele două din partea de sus operează la PCIe 4.0 x16 și x8/x8, în vreme ce slotul din partea de jos este unul PCIe 3.0 x4 și mai există și un slot PCIe 3.0 x1. Hero include și șase porturi SATA cu suport pentru configurații RAID 0, 1, 5 și 10. Dintre cele patru sloturi M.2, două operează la PCIe 4.0 x4, în vreme ce celelalte două pot suporta drive-uri PCIe 3.0 x4 și SATA. În colțul din dreapta sus sunt localizate cele patru sloturi de memorie care suporta kituri de memorie de până la DDR4-5333, cu o capacitate combinată de 128 GB. Tot în colțul din dreapta sus al plăcii este montat și un afișaj LED Q-Code cu două cifre, care afișează coduri de eroare ce indică starea sistemului, fiind foarte util mai ales pentru operațiunile de troubleshooting.

Conectivitate generoasă

ROG Maximus XIII Hero integrează cele mai recente soluții de conectivitate, inclusiv WiFi 6E AX210, dual Intel 2.5 Gb Ethernet, PCIe 4.0 și două porturi Thunderbolt USB Type-C, care asigură o rețelistică fluidă și viteze foarte mari de transfer al fișierelor.

Tehnologia WiFi 6E integrată profită de nou disponibilul spectru radio în banda de 6 GHz. Acesta oferă de până la trei ori mai multă lățime de bandă comparativ cu banda de 5 GHz și până la șapte benzi de 160 MHz, ceea ce înseamnă o capacitate îmbunătățită, precum și o performanță sporită în medii wireless aglomerate. Ethernet-ul dual de 2,5 Gb integrat îi oferă conexiunii tale prin cablu un spor de performanță de până la 2, 5 ori mai mare decât cea a conexiunilor Ethernet standard.

Panoul I/O pe ROG Maximus XIII Hero (Z590)

Placa de bază ROG Maximus XIII Hero (Z590)

Cel mai recent standard USB deschide o nouă bandă USB 3.2 Gen 2 pentru un flux maxim al transferurilor de date de până la 20 Gbps. Fiecare port Thunderbolt livrează până la 40 Gbps de lățime de bandă bidirecțională pentru cele mai recente dispozitive și drive-uri de mare viteză. Thunderbolt 4 suportă, de asemenea, până la două ecrane externe 4K și extinde lățimea de bandă a PCIe până la 32 Gbps.

Sunet uimitor de precis și de clar

Tehnologia audio ROG SupremeFX integrată oferă o excepțională rație semnal-la-zgomot (SNR) de 113 dB pe conexiunea line-in pentru cea mai bună calitate a înregistrărilor. Există, de asemenea, un regulator cu rată de abandon scăzută pentru alimentarea mai curată a codecului SupremeFX ALC4082, iar un DAC integrat ESS 9018Q2C este capabil să atingă -115dB THD+N pentru a oferi o redare a tuturor subtilităților și nuanțelor pistei audio.

Placa de bază ROG Maximus XIII Hero (Z590)

ROG Sonic Studio suportă sunet virtual surround HRTF (head-related transfer function) pentru căștile VR. HRFT simulează un peisaj sonor sferic din jurul unui cap virtual, datele înregistrate stând la baza unui algoritm audio care permite sistemului virtual surround al lui Sonic Studio să proceseze sunetele cât mai apropiat de realitate. În plus, DTS Sound Unbound folosește tehnologia spațială Windows Sonic, livrând sunetul într-un spațiu virtual 3D unde poți percepe locația și direcția fiecărui foc de armă, zgomot de pași sau alt sunet din mediul tău virtual.

Considerații finale

ROG Maximus XIII Hero are tot ce ți-ai putea dori și multe altele în plus. Pentru o configurație hardware cu un procesor mai slab decât cele mai recente Intel Core s-ar putea ca placa să fie un pic cam overkill, dar dacă ți-ai propus să construiești un sistem bine echilibrat în jurul performanțelor solide oferite de procesoarele Intel Rocket Lake, placa Hero oferă un mix ideal de performanță și stil. Noul tău sistem va arăta foarte bine și într-o carcasă minimalistă cu un aspect sobru de business, dar și într-o exuberantă incintă cu pereți transparenți, care să scoată în evidență splendoarea iluminării RGB. Ca orice obraz subțire, Hero se va ține cu cheltuială, dar în final eforturile tale vor fi justificate.

VEZI PREȚURILE ONLINE

Galerie de poze ROG Maximus XIII Hero (Z590)

To Top