Preview

PREVIEW: ROG Zenith II Extreme Alpha scoate untul din AMD Threadripper

Placa de baza ROG Zenith II Extreme Alpha
Placa de baza ROG Zenith II Extreme Alpha
(CREDIT: PCNEWS.RO)

Un procesor AMD Threadripper cu 64 de nuclee, capabil să ofere o uriașă putere de calcul, este o investiție semnificativă, care îți va oferi performanțele stelare la care vizezi. Dacă decizi că vrei acest upgrade major este bine să iei în calcul și o placă de bază capabilă să folosească toată puterea potențială a acestui monstru de procesor. ASUS a anticipat corect această nevoie și oferă, la rândul său, un monstru în materie de plăci de bază, ROG Zenith II Extreme Alpha, despre care vom vorbi în cele ce urmează.

Nume de cod: masiv

Noul goliat vine cu un sistem de alimentare de excepție, capabil să împingă la maximum performanțele Threadripper-ului într-o manieră fără precedent, cele 16 etaje de alimentare cu curenți înalți de 90 A oferind un foarte înalt grad de eficiență și suficiente rezerve pentru overclocking. Iar cum totul trebuie să fie supra-dimensionat pentru ca această placă să poată oferi performanțele extreme pentru care a fost gândită, lățimea de bandă maximizată a benzilor permite conectarea a până la 33 de dispozitive simultan, iar fiecare slot PCIe x16 și M.2 au PCIe® 4.0, așa că vei putea include în configurație plăci grafice de generația următoare sau drive-uri NVMe fără teama că te-ai putea lovi de vreun așa-numit „bottleneck”, care să-ți gâtuie performanțele. Masiv este numitorul comun pentru caracteristicile acestei plăci.

Echipe de alimentare

Procesoarele desktop high-end au necesități mult mai mari în termeni de alimentare, având îj vedere abundența de nuclee și de canale pentru memorie. Iar cele mai recente evoluții ale procesoarelor Threadripper sunt deosebit de solicitante din acest punct de vedere, motiv pentru care designul inteligent al modulelor de reglare a voltajului (VRM) și folosirea unor componente de cea mai bună calitate sunt vitale.

Pentru că vorbim aici de procesoare overclock-ate care funcționează mai tot timpul aproape de limitele stabilității, inginerii ASUS au inclus și premiatele sisteme UEFI și utilitarul de reglare AI Suite, ceea ce ușurează considerabil reglajul manual detaliat al parametrilor lui ROG Zenith II Extreme Alpha, oferind în plus și un auto-tuner extrem de configurabil, care maximizează controlul asupra sistemului și performanțelor acestuia fără să fie nevoie să ai cunoștințe la nivel de expert în hardware.

Mic tratat de istorie contemporană 

Arhitecturile CPU moderne au ridicat ștacheta în materie de alimentare, necesitând trecerea aproape instantanee de la un mod profund economicos la sarcină maximă. ASUS face față cu brio acestor nevoi folosind echipe de etaje de alimentare, capabile să furnizeze rapid curenții necesare, menținându-se însă în limite termice exemplare. După ce a fost primul producător care a implementat fazele duble încă din 2005, ASUS a continuat dezvoltarea VRM-urilor care rezolvau elegant nevoile de alimentare ale momentului, fazele duble devenind universal acceptate în industrie.

Active cooling VRM heatsink - Sistemul de răcire pentrul blocul de alimentare de pe ROG Zenith II Extreme Alpha

Active cooling VRM heatsink – Placa de baza ROG Zenith II Extreme Alpha (Foto: PCNEWS.RO)

Dar procesoarele moderne au mai multe nuclee decât predecesoarele, iar cele mai recente seturi de instrucțiuni le permit procesarea unor sarcini dense într-un ritm incredibil. În plus, ele consumă mai puțin când sunt în repaus și pot comuta mult mai rapid între stările de încărcare. Toate aceste îmbunătățiri au necesitat o reevaluare a priorităților în materie de design al alimentării, întrucât fazele duble aveau o întârziere care împiedica tranzitul rapid între stări. Replica ASUS a fost arhitectura echipelor de etaje de alimentare, care lucrează în tandem pentru a oferi mai multă energie procesorului. Un rol crucial este jucat de componentele de înaltă calitate integrate în etajele de alimentare, care pot procesa curenți mai înalți decât dispozitivele din trecut, fără latențele fazelor duble. De aceea, ROG Zenith II Extreme Alpha utilizează echipe de etaje de alimentare care livrează mai mult curent maxim per fază, menținând performanțele termice ale designului cu faze duble.

Conectivitate supremă

Unul dintre cele mai atractive aspecte ale platformelor desktop high-end este lățimea de bandă suficientă pentru multiple SSD-uri PCIe și plăci grafice, iar ROG Zenith II Extreme Alpha exploatează la maxim cele 64 de benzi ale Threadripper-ului. Fiecare PCIe x16 și M.2 are PCIe 4.0, iar placa accelerează și rețelistica cu fir sau fără fir, integrând atât conectori ethernet Aquantia de 10 Gbps, cât și cel mai recent Wi-Fi 6 (802.11ax).

ROG Zenith II Extreme Alpha suportă până la cinci drive-uri M.2. Două dintre ele sunt localizate în modulul ROG DIMM.2, de lângă sloturile de memorie și pot suporta drive-uri de până la 110m. Alte două sloturi sunt sub capacul de aluminiu al radiatorului, iar al cincilea este pe partea din spate a plăcii. Toate suportă lățimea de bandă PCIe 4.0 , fiind compatibile cu cele mai recente SSD-uri NVMe și pot fi controlate cu utilitarul software AMD StoreMI, care le poate accelera pentru timpi de boot și de încărcare a programelor mai buni.

Ce este foarte cool la aceste plăci…

… este excelentul sistem de răcire, care include radiatoare mari pentru VRM, care ating un echilibru perfect între masă și suprafața de disipare a căldurii. Radiatorul chipsetului integrează și o soluție de răcire activă, cu un ventilator care menține chip-ul rece chiar și când este în sarcină maximă, iar designul ingenios permite folosirea aceluiași flux de aer pentru răcirea SoC-ului VRM. Radiatoarele mari acoperă și multiple sloturi M.2, motiv pentru care Zenith II Extreme Alpha este pe deplin echipată pentru a susține sisteme POC cu configurații extreme.

Pentru cei care aleg o soluție de răcire cu apă, placa le pune la dispoziție conectori duali cu senzori de temperatură și de flux, care trimit informații direct în utilitarul AI Suite, pentru a-ți permite să monitorizezi temperaturile lichidului de răcire și fluxul de lichid care curge prin întregul sistem. Un conector dedicat poate oferi alimentare la 3 amperi pentru pompe de apă PWM sau DC de înaltă performanță.

Coverul cu logo ROG iluminat ce acoperă si un ventilator de pe ROG Zenith II Extreme Alpha

Coverul cu logo ROG iluminat ce acoperă si un ventilator de pe ROG Zenith II Extreme Alpha (Foto: PCNEWS.RO)

De asemenea, ROG Zenith II Extreme Alpha include și populara plăcuță Fan Extension Card II, care adaugă șase conectori pentru ventilatoare care sunt controlabili prin intermediul softului FanXpert 4. Placa include și trei conectori cu senzori de temperatură în plus față de cel de pe placa de bază  și vinbe și cu trei termistori care pot fi montați pe diverse componente. Pe lângă toate astea, mai ai și trei conectori  RGB dacă vrei și efecte de iluminare pentru ventilatoarele tale RGB.

Cum îți sună toate astea?

Cel mai probabil, impecabil, grație sistemului audio onboard al lui ROG Zenith II Extreme Alpha, care combină cel mai recent codec SupremeFX S1220 cu un DAC high-end ESS Sabre. Utilizatorii avansați pot aduce conținut audio prin multiple dispozitive, motiv pentru care software-ul Sonic Studio III are o interfață de administrare intuitivă, care îți permite rutarea sunetului de la aplicații la anumite ieșiri. Placa suportă și tehnologia DTS Sound Unbound, cu care se pot crea  spații audio tridimensionale care oferă senzații captivante în lumile virtuale din jocuri.

O imagine cât o mie de cuvinte

Să nu uităm că avem de-a face cu o placă de bază care se pretează excelent gaming-ului, iar unul dintre elementele distinctive ale acestei clase de plăci este iluminarea RGB, care aduce un spor de atractivitate sistemelor de gaming, multe dintre acestea fiind amplasate de obicei la vedere, pe birou, și având carcase cu capace transparente. Designerii ASUS nu au uitat de acest aspect și au inclus opțiuni extinse de stilizare și personalizare în ROG Zenith II Extreme Alpha, pentru a-ți permite să creezi un sistem care iese cât se poate de clar din mulțime.

Efectele de iluminare RGB pot fi sincronizate cu un întreg ecosistem de componente compatibile ROG, iar conectorii adresabili Gen 2 sunt capabili să detecteze numărul de LED-uri din dispozitivele RGB adresabile de generația a doua, iar efectele de iluminare pot fi ajustate automat din software pentru anumite dispozitive. Noii conectori oferă și compatibilitate retroactivă cu echipamentul Aura RGB pe care deja îl deții.

Placa de baza ROG Zenith II Extreme Alpha

Placa de baza ROG Zenith II Extreme Alpha (Foto: PCNEWS.RO)

Opțiunile de personalizare oferite de aceasta placă includ instrumentul exclusiv ROG GameFirst V, care îți permite construirea unui ecosistem de rețelistică dacă folosești un router ROG. De asemenea, RAMCache lll transformă milisecundele în microsecunde sporind sensibil timpii de încărcare ai jocurilor. Foarte spectaculos este și LiveDash, un mic panou color OLED încorporat, care afișează informații utile și grafica personalizabilă. La pornirea sistemului, LiveDash afișează parametri cheie într-un limbaj simplu, folosind coduri POST tradiționale, apoi, în timpul operării normale, panoul poate afișa, la alegere, frecvența procesorului, temperaturi ale dispozitivelor, viteze ale ventilatoarelor sau informații de la Water-Cooling Zone. Sau poți opta pentru afișarea unui GIF implicit sau a unuia creat de tine. Controlul centralizat al personalizării este asigurat de softul Armoury Crate.

În loc de concluzie…

ROG Zenith II Extreme Alpha completează perfect puternicele procesoare AMD Threadripper și chiar dacă apare tentația de a face economii după investiția semnificativă în procesor, este păcat să nu profiți la maximum de capabilitățile sale.

Comparativ cu orice alternativă mai ieftină, această placă garantează experiența premium, pe care în mod evident ți-o doreai, de vreme ce ai optat pentru un Threadripper.

Cum modelul Alpha nu este disponibil momentan în România, vă lăsam un link pentru varianta ROG Zenith II Extreme.

VEZI PRETUL ONLINE

Galeria de poze cu ROG Zenith II Extreme Alpha

To Top