Preview

PREVIEW: TUF Gaming Z590-Plus WiFi bate perfect pasul de defilare

Placa de baza ASUS TUF Gaming Z590-PLUS WIFI

În luna ianuarie a acestui an, Intel a lansat noul său flagship, chipsetul Z-590, destinat în principal procesoarelor sale Rocket Lake de generația a 11-a. Cum era și normal, diversele implementări ale noului chipset nu au întârziat să apară. Vom vorbi azi de versiunea ASUS TUF Gaming Z590-Plus WiFi, care reprezintă o opțiune atractivă atât pentru constructorii de sisteme începători, cât și pentru avansați.

TUF Gaming este un sub-brand al ASUS care, în timp, și-a construit o reputație solidă în materie de fiabilitate, stabilitate și valoare adăugată pentru produsele de gaming destinate pieței PC. Gama extinsă de produse TUF include plăci de bază, laptopuri și desktopuri, monitoare, carcase, tastaturi și mouse-uri, precum și căști de gaming.

Fiecare produs TUF beneficiază de o testare riguroasă înaintea lansării în care sunt urmăriți cu atenție parametri precum stabilitatea și fiabilitatea, dar aceasta placă nu are nici pe departe un caracter spartan, venind la pachet cu o serie de funcții agreate și dorite de gameri, la care se adaugă un aspect dominat de un stil unic și distinct.

Conținutul cutiei plăcii de bază ASUS TUF Gaming Z590-PLUS WIFI

Conținutul cutiei plăcii de bază ASUS TUF Gaming Z590-PLUS WIFI

Design sobru și minimalist

Încă de la prima vedere, aspectul acestei plăci de bază se remarcă printr-un minimalism stilat, dominante fiind nuanțele elegante de negru și gri de pe măștile radiatoarelor masive și de pe PCB. Marcajele și textele se mențin în aceeași marjă de minimalism, scoțând în evidență elementul central al plăcii, soclul Intel LGA 1200, care este pregătit pentru procesoare Intel Core din cele mai recente două generații, a 11-a și 10-a.

Placa oferă și suport pentru memorie și stocare mai rapide, oferind trei sloturi M.2 pentru SSD-uri NVMe care sunt conectate la un bus PCIe 4.0 și pot fi configurate în RAID, pentru un considerabil spor de performanță.

Cele trei sloturi M.2 sunt disimulate cu discreție sub două măști elegante care acoperă radiatoarele dedicate. O tușă de design impresionantă este și zăvorul inovator Q-Latch, care facilitează instalarea și eliminarea unui SSD M.2 fără să ai nevoie de vreun instrument. Designul utilizează un mecanism simplu care blochează pe poziție SSD-urile M.2, eliminând folosirea șuruburilor tradiționale.

Designul elegant are și un caracter pronunțat utilitar, instalarea plăcii fiind facilitată considerabil de panoul dorsal I/O care vine pre-montat și este fabricat din oțel inoxidabil rezistent la coroziune, tratat cu oxid de crom pentru a oferi o durată de viață de 3 ori mai lungă decât cea a panourilor tradiționale.

Panoul I/O al plăcii de bază ASUS TUF Gaming Z590-PLUS WIFI

Placa de baza ASUS TUF Gaming Z590-PLUS WIFI

Cu această caracteristică de protecție, plăcile de bază TUF GAMING au trecut cu brio de un test de 72 de ore în ceață salină, în vreme ce alte branduri au rezistat doar 24 de ore în acest test.

Placa este echipată și cu solidul SafeSlot, care este slotul PCIe reinventat de ASUS și proiectat pentru a oferi fixare și rezistență la forfecare superioare. Slotul include în structura sa metal pentru consolidare, fiind apoi ancorat ferm pe PCB prin intermediul unor puncte de lipire suplimentare.

Placa de baza ASUS TUF Gaming Z590-PLUS WIFI

Placa de baza ASUS TUF Gaming Z590-PLUS WIFI

Finis coronat opus, sistemul de iluminare ASUS Aura Sync îți oferă un control total al iluminării RGB și îți pune la dispoziție o varietate de presetări pentru LED-urile RGB integrate, precum și pentru benzile RGB conectate. În plus, poți sincroniza totul cu un vast portofoliu de hardware cu capabilități Aura.

Alimentare și răcire îmbunătățite

Puternicul sistem de alimentare al acestei plăci include un modul de reglare a voltajelor (VRM) Digi+ cu 14+2 etaje de alimentare DrMOS, o placă cu circuite integrate (PCB) cu șase straturi, socluri ProCool și componente TUF de calitate din clasa militară.

Modulul DIGI+ include bobinele TUF certificate pentru clasa militară, care oferă alimentare super stabilă către CPU, în vreme ce condensatorii proprietari oferă o toleranță la temperatură cu până la 20 % mai mare, iar ASUS susține că au o durată de viață de până la 5 ori mai lungă.

Placa de baza ASUS TUF Gaming Z590-PLUS WIFI

Placa de baza ASUS TUF Gaming Z590-PLUS WIFI

Multiplele straturi ale PCB-ului elimină căldura emisă de componentele critice, oferind rezerve termice suficiente pentru a permite un overclocking sigur, iar conectorii îmbunătățiți EATX cu 4 pini și 8 pini au o durabilitate extremă și au fost proiectați pentru a preveni punctele supraîncălzite care pot duce la defectarea lor. În plus, conectorii ProCool asigură un contact perfect cu liniile de alimentare care vin de la sursă.

Sistemul de răcire integrează un radiator supradimensionat pentru VRM, un alt radiator fără ventilator pentru Platform Controller Hub (PCH), trei radiatoare pentru fiecare dintre sloturile M.2, conectori hibrizi pentru ventilatoare, precum și o foarte utilă componentă software pentru administrarea înteregului sistem de răcire, Fan Xpert 4.

Placa de baza ASUS TUF Gaming Z590-PLUS WIFI

Placa de baza ASUS TUF Gaming Z590-PLUS WIFI

Radiatorul VRM-ului are o suprafață de disipare a căldurii de 1,6 ori mai mare decât cele montate pe generațiile anterioare, iar transferul de căldură de la inductor și rețeaua de faze la radiator are loc prin intermediul unor pad-uri termice de foarte bună calitate

Dotări generoase

ASUS TUF Gaming Z590-Plus WiFiI oferă două sloturi PCIe, unul fiind pe PCIe 4.0 x16, iar celălalt pe PCIe 3.0 x4, cu două sloturi PCIe 3.0 x1. Pentru dispozitivele de stocare, placa include trei sloturi M.2, unul dintre acestea cu PCIe 4.0 x4, iar celelalte două cu PCIe 3.0/SATA, precum și șase porturi SATA cu suport pentru configurații RAID 0, 1, 5 și 10. În plus, ASUS a inclus și suport pentru memorie DDR4-4800, cele patru sloturi disponibile putând găzdui module de memorie de până la 128 GB.

Conectica oferită de această placă acoperă cu prisosință diverse scenarii de utilizare. Pe panoul dorsal ASUS a inclus un conector USB 3.2 Gen 2 Type-C, doi conectori USB 3.2 Gen 2 Type-A, alți doi USB 3.2 Gen 1 Type-A, precum și două porturi USB 2.0. Conectorii pentru panoul frontal includ suport pentru USB 3.2 Gen 1 Type-C și Thunderbolt 4, ceea ce înseamnă viteze de transfer bi-direcțional al datelor de până la 40 Gbps pe un singur cablu. Adițional, poți beneficia și de o funcție de conectare serială pentru conexiuni multi-ecran, care suportă rezoluții până la 8K. Iar pentru dispozitivele cu încărcare rapidă placa poate oferi alimentare cu până la 100 de wați.

Placa de baza ASUS TUF Gaming Z590-PLUS WIFI

Placa de baza ASUS TUF Gaming Z590-PLUS WIFI

Rețelistica este asigurată de un controler Intel I225-V 2.5 GbE și placa include și un modul wireless CNVi Intel AX200 Wi-Fi 6, suportând și dispozitive compatibile cu Bluetooth 5.0. Modulul Intel® WiFi 6 compatibil cu standardul 802.11ax și împinge vârful teoretic al lățimii de bandă până la valoarea de 2,4 Gbps, fiind optimizat pentru o operare mai eficientă în rețele aglomerate.

Dacă intenționezi să folosești grafica integrată Intel, ai la dispoziție ieșiri video DisplayPort și HDMI, la care se adaugă un port combo PS/2 și cinci conectori pentru jack-uri audio de 3,5 mm, precum și o ieșire optică S/PDIF motorizată de un codec audio HD Realtek S1200A.

Jocuri captivante

ADN-ul de gaming al plăcii se face simțit grație unei lungi liste de funcții menite să-ți îmbunătățească experiența, inclusiv rețelistica ultra-rapidă, sunet pur cu indicii poziționale pentru jocurile FPS și iluminare RGB integrată care se sincronizează cu accesoriile atașate pentru a te ajuta să creezi o atmosferă de gaming personalizată.

MyASUS oferă a varietate de funcții de suport, inclusiv funcția WiFi SmartConnect, pentru conectarea automată la routerul wireless cu cel mai bun semnal. În plus, tehnologia integrată Two-Way AI Noise Cancelation folosește o masivă bază de date deep-learning pentru a reduce zgomotul de fundal provenit de la microfon și sunetul de intrare, menținând, în același timp, armonicile vocale. Funcția elimină țăcănitul tastaturilor, clicurile mouse-urilor și alte zgomote ambientale pentru ca tu să poți auzi și să fii auzit cu o claritate de cristal în comunicațiile din jocuri.

Placa de baza ASUS TUF Gaming Z590-PLUS WIFI

Placa de baza ASUS TUF Gaming Z590-PLUS WIFI

Sunetul este redat prin intermediul codecului exclusiv ASUS Realtek S1200A, care oferă un peisaj sonor extins și dinamic. Sunetul beneficiază de o ecranare eficientă, care menține integritatea semnalelor audio, iar condensatorii audio premium japonezi oferă un sunet cald, natural și captivant. Codecul audio unic proiectat în strânsă colaborare cu Realtek pentru seria de plăci de bază TUF Gaming Z590 oferă o rație semnal-la zgomot fără precedent de 108 dB pentru linia de ieșire stereo și de 103 dB SNR pentru linia de intrare, oferind un sunet de o calitate pură.

Pentru căștile de gaming, ASUS oferă tehnologia exclusivă DTS Custom, care folosește tehnici avansate de emulare pentru crearea indiciilor poziționale în căștile stereo. Cu DTS Custom vei avea un avantaj distinct joc, având posibilitatea de a detecta și localiza precis direcția din care va veni următoarea amenințare.

Considerații finale

ASUS TUF Gaming Z590-Plus WiFi îți oferă, la un preț convenabil, un cumul de funcții și caracteristici hardware de foarte bună calitate, fiind foarte potrivită pentru cei ce doresc un sistem de gaming fiabil și bine echilibrat, care să reziste bine în orice condiții de operare și să nu lase o amprentă prea mare în bugetul personal.

VEZI PREȚUL ONLINE

Este o implementare foarte reușită a chipsetului flagship al lui Intel și poate găzdui lesne o configurație premium, care să-ți ofere gaming la cele mai înalte standarde. În plus, valențele sale estetice o fac potrivită pentru sisteme găzduite de carcase transparente sau cu panouri de sticlă care să scoată în evidență designul componentelor și sistemul de iluminare RGB.

Nu prea ai cum să greșești cu această placă, pe care o poți instala fără să fie nevoie să ai cunoștințe avansate și o experiență considerabilă în materie de construcție de sisteme PC. Așadar, ți-o recomandăm cu entuziasm!

Galeria completă de poze

To Top