Preview

PREVIEW: ZenBook Pro Duo 15 OLED (UX582)

Laptop ZenBook Pro Duo 15 (UX582) cu ecran 4K și ScreenPad Plus
Laptop ZenBook Pro Duo 15 (UX582) cu ecran 4K și ScreenPad Plus

Seria de laptopuri ZenBook Pro Duo 15 OLED este urmărită de pasionații de tehnologie din toată lumea datorită hardware-ului implementat în premieră, cum ar fi ecranul secundar ScreenPad Plus. Componentele de top sunt montate într-o carcasă metalică, fabricată din aliaje complexe de aluminiu și magneziu.

Cel mai recent ZenBook Pro Duo 15 OLED afișează un nou design cu balama ErgoLift, ce ridică corpul laptopului pentru o mai bună răcire a componentelor interne. Finisajele urmează linia de design cu cercuri concentrice și linii fine suprapuse peste nuanța Celestial Blue.

Designul balamalei ErgoLift la ZenBook Pro Duo 15 (UX582)

Designul balamalei ErgoLift la ZenBook Pro Duo 15 (UX582)

ZenBook Pro Duo 15 OLED cântărește numai 2,4 Kg și are o grosime de 21,5 mm. Ecranul secundar ScreenPad Plus ocupă jumătatea de sus a corpului împingând tastatura spre utilizator. Touchpadul este poziționat în partea dreaptă, ideal pentru dreptaci, și se poate transforma în tastatură numerică la apăsarea unui buton dedicat. Spre deosebire de alte modele subțiri, ZenBook Pro Duo 15 OLED este recomandat și celor care lucrează frecvent cu cifre.

NumberPad-ul de pe ZenBook Pro Duo 15 (UX582)

NumberPad-ul de pe ZenBook Pro Duo 15 (UX582)

Pe partea dreaptă a laptopului avem două porturi USB Tip C Thunderbolt 3, o grilă de ventilație și un port USB de tip A, perfect pentru a atașa un mouse. Pe partea stângă vom regăsi conectorul de alimentare, ieșirea HDMI 2.1 pentru ecrane 4K, o grilă de ventilație, conectorul audio combo de 3.5mm și două LED-uri indicatoare. Integrarea alături de hardware-ul evoluat a celor mai populare tehnologii aduce un plus de valoare pentru utilizator, știut fiind faptul că cei mai mulți dintre viitorii clienți au deja monitoare, proiectoare sau televizoare cu intrare HDMI și căști analogice clasice.

Răcirea laptopului cu sistemul AAS Plus

Răcirea laptopurilor subțiri a fost tot timpul o problemă rezolvată prin artificii mai mult sau mai puțin inspirate. Reducerea frecvențelor de funcționare a procesorului, pentru a rămâne în plaja termică, a fost cel mai supărător artificiu al producătorilor și implementatorilor. Pentru a păstra performanța fără montarea unor sisteme de răcire voluminoase, ASUS a recurs la o serie de soluții tehnice mai greu de observat la prima vedere.

Balamaua ErgoLift nu are doar rolul de a poziționa tastatura și ecranul la un unghi mai bun, ci și de a îmbunătăți considerabil răcirea. Odată cu ridicarea ecranului ScreenPad Plus, cu diagonala de 14,1 inchi la un unghi de 9,5 grade, este creat un spațiu care permite o foarte bună absorbție de aer de către cele două ventilatoare interne.

Răcirea laptopului ZenBook Pro Duo 15 (UX582)

Răcirea laptopului
ZenBook Pro Duo 15 (UX582)

La interior, sistemul de răcire AAS Plus (Active Aerodynamic System Plus) dispune de două ventilatoare cu 97 de lamele fiecare. Șase conducte de căldură din cupru (trei de 8mm, două de 6mm și una de 5mm) uniformizează temperaturile între acceleratorul grafic, procesor și radiatoare pentru a nu permite încălzirea excesivă a niciunuia dintre cipuri.

Mulți utilizatori închid laptopul sau lasă mai jos ecranul pentru a se feri de privirile indiscrete atunci când pleacă pentru scurt timp de la birou. ASUS a integrat în capac un accelerometru pentru a detecta unghiul ecranului atunci când este mai mic de 80 de grade. În funcție de poziția capacului este ajustat TDP-ul procesorului pentru a reduce consumul și pentru a crește autonomia.

Ecran OLED 4K UHD NanoEdge și ScreenPad Plus

Pentru această serie, ASUS a ales cele mai bune panouri pe care le poate oferi industria. Ecranul OLED 4K UHD NanoEdge este sensibil la atingere și acoperă în proporție de 100% spectrul de culoare DCI-P3. Validările PANTONE și VESA DisplayHDR 500 True Black nu fac decât să certifice capacitățile acestuia de a reda culori și nuanțe la cele mai ridicate cerințe.

Laptop ASUS ZenBook Pro Duo 15 (UX582)

Fiind un ecran OLED ce își generează singur culorile și luminozitatea putem vorbi de un contrast de 1.000.000:1 și un timp de răspuns de 0,2 secunde. Având aceste caracteristici se naște întrebarea dacă laptopul nu ar fi bun pentru jocuri?! ZenBook Pro Duo 15 OLED poate rula jocuri în condiții foarte bune grație plăcii GeForce RTX 3070, însă modalitățile de control specifice gamingului au de suferit, laptopul fiind conceput pentru activități productive și de creare de conținut.

Panoul OLED 4K reduce cu până la 70% nivelul de lumină albastră și este certificat TÜV Rheinland.

ScreenPad Plus are rezoluția de 3840 x 1100 pixeli și este sensibil la atingere, la fel ca și ecranul principal. Ambele sunt construite pentru a putea fi utilizate împreună cu stiloul electronic.

Laptop ASUS ZenBook Pro Duo 15 (UX582)

Software-ul ScreenXpert 2.0, ce face trecerea aplicațiilor între cele două ecrane, primește noi îmbunătățiri și optimizări pentru programele Adobe (Adobe Premiere, After Effects, Photoshop și Lightroom Classic). Creatorii de conținut, cum ar fi desenatorii, graficienii, fotografii și editorii, se vor bucura de noile posibilități oferite de ZenBook Pro Duo 15 OLED, mai ales că interfața aplicațiilor specializate tinde să se aglomereze de la o actualizare la alta.

Procesoare puternice și conectivitate extinsă

ASUS ZenBook Pro Duo 15 OLED este echipat printre altele cu procesoare Intel Core i9 din generația a zecea și grafică NVIDIA GeForce RTX 3070. Specificațiile acestor procesoare includ 8 nuclee fizice, cu 16 fire de execuție, ce pot rula la frecvențe de până la 5.3 GHz. Performanțele procesorului sunt împinse mai departe de memoria cache de 16 MB și de optimizările energetice care reduc TDP-ul. Fiecare model suportă până la 32GB memorie RAM DDR4 la 2933 MHz și SSD-uri PCIe 3.0 de până la 1TB. Memoria RAM este lipită pe placa de bază, deci nu poate fi înlocuită de utilizator, însă acest lucru prezintă alte avantaje cum ar fi o mai bună fixare și grosime mai redusă a plăcii.

Cele mai recente acceleratoare grafice din seria NVIDIA GeForce RTX 3070 sunt bazate pe arhitectura Ampere cu nuclee CUDA, RT și Tensor. Pe lângă puterea brută a plăcii grafice, nucleele RT și Tensor permit efecte uimitoare precum urmărirea reflexiilor și a umbrelor în timp real și accelerarea învățării AI. Acceleratorul lucrează excelent cu tehnologia NVIDIA Optimus pentru a oferi echilibrul perfect între autonomie și performanță.

Laptop ASUS ZenBook Pro Duo 15 (UX582)

Conectivitatea bogată este oferită cu ajutorul porturilor reversibile de tip USB-C, care pot fi folosite pentru o mulțime de dispozitive moderne. Fiecare port Thunderbolt suportă o lățime de bandă de până la 40 Gbps și ieșiri pentru ecrane cu rezoluții de până la 8K. Alături de acestea există o ieșire HDMI 2.1, considerată clasică, prin care puteți să transmiteți imagini și sunet către un televizor sau monitor 4K.

Conectorul audio combo de 3.5mm pune în valoare căștile analogice deja achiziționate, sunetul nefiind o problemă pentru ZenBook Pro Duo 15 OLED.

Utilizatorii care doresc viteze cât mai mari pentru conexiunea la Internet vor aprecia tehnologia ASUS WiFi Master ce promite streaming fluid, o acoperire mai largă, download rapid și o conexiune mai stabilă.

Laptopul integrează o cameră web cu IR pentru autentificări facile în Windows și pentru videocall-uri online de bună calitate. La acest capitol, pe partea de sunet ASUS a implementat o tehnologie de anulare bidirecțională a zgomotului de fond cu suport AI.

Scurtă concluzie la prima vedere

Premiu Best InnovationDupă un prim contact, ZenBook Pro Duo 15 OLED (UX582) este un laptop cu adevărat exclusivist, cu dotări de top și funcții pe care nu le mai regăsim pe alte notebook-uri. Ecranul principal OLED duce redarea fidelă a graficii la superlativ, iar cel secundar poate fi integrat în proceduri de lucru creative și productive. UX582 este o inovație, fără îndoială.

Bugetul este pe măsură – peste 14.000 lei – însă utilizatorii vizați vor fi mulțumiți pe deplin de ceea ce primesc. Procesorul Intel din generația 10 este full voltage și poate face față provocărilor multitasking, în timp ce placa video întrece necesarul de putere de randare pe un laptop în video editing sau grafică.

VEZI PREȚUL ONLINE

Vom reveni cu impresii suplimentare după o testare mai amplă.

Galeria de fotografii cu ZenBook Pro Duo 15 OLED

To Top