Stiri

Primul virus PC care infecteaza un om

Incredibil, dar adevarat: Dr. Mark Gasson, un cercetator de la Universitatea britanica din Reading, a fost infectat cu un virus informatic. De fapt, nu chiar el, ci un chip ultra-performant de identificare prin frecventa radio (Radio Frequency Identification) pe care il are implantat in mana stanga de anul trecut, in cadrul unui proiect de cercetare a riscurilor pe care le implica dispozitivele implantabile. Chipul i-a permis cercetatorului accesul in cladirea Universitatii si la telefonul mobil, dar si sa fie monitorizat si identificat. Odata infectat, chip-ul a „corupt” si sistemul central cu care comunica.

Descoperirea ar putea avea un impact major asupra tehnologiilor computerizate implantate in organismul uman in scop medical, cum sunt stimulatoarele cardiace (peacemaker) sau implantul cohlear pentru deficientele severe de auz. Daca si acestea sunt vulnerabile la virusuri informatice, tehnologia implanturilor trebuie cu orice pret sa tina pasul cu amenintarile ca sa nu le dea bolnavilor o belea in plus. Pana acum, astfel de chip-uri au fost folosite doar pentru reperarea animalelor de companie disparute ori pentru prevenirea furturilor din magazine.

Primul virus PC care infecteaza un om

Dr.Gasson a declarat ca, desi il incanta ideea ca este primul om infectat de un virus informatic, este destul de frustrant ca, in aceasta situatie, nu are deloc control asupra chip-ului, pe care-l considera o parte din corpul sau. Totodata, medicul avertizeaza ca, pe masura ce tehnologia progreseaza si chip-urile implantabile ajung norme sociale – asa cum s-a intamplat cu telefoanele mobile, de exemplu – devenim partial roboti. Daca nu adoptam noile tehnologii, ne-am putea simti marginalizati. Daca da, nu stim exact la ce riscuri ne supunem. Cine stie la ce fel de viroze ne mai putem astepta in viitor?!

To Top